Montalcino, Toscana

Montalcino ligger på en bakketopp sør for Siena, og i overkant av 5000 bor her. Byen er omringet av en gammel festningsmur og på toppen ligger et middelalderslott. Montalcino ligger i vakre Val dÓrcia, og er verdenskjent for sin produksjon av Brunello.

Druer, Montalcino
Druene betyr alt i Montalcino (Foto: Colourbox)

Middelalderby i vakker natur

Montalcino har knapt endret utseende siden 1500-tallet. Når du nærmer deg Montalcino, er det synet av bølgende, solfylte åser med gule og røde blomster, eldgamle eiketrær, pittoreske olivenlunder og naturskjønne landeveier som snor seg gjennom vakre vingårder og enslige sypresser på toppen av åsene som møter deg.

Montalcino,Toscana, Italia, Tuscany
Naturen i Toscana er bare vakker

La oss begynne med vinen

Montalcino er viden kjent for sin Brunello, som er en av verdens beste og mest verdsatt italienske viner. Montalcino var kjent for sine fine rødviner allerede på 1400-tallet. Hemmeligheten bak produksjonen av Brunello er det Ferruccio Biondi Santi som står bak. I 1888 var det han som først hadde ideen om å droppe druevariantene som ble brukt i den tradisjonelle Chianti-vinen. Ut med Canaiolo og Colorini, tommelen opp for Sangiovese!

Montalcino, Brunello
Denne koselige vinbutikken var vi innom

Slik lagres Brunello og Rosso

Brunelloen lagres i minimum 5 år, hvorav 2 på eikefat. Den enklere Rosso of Montalcino er drikkeklar etter etter ett års lagring. Blant de mange, kjente vinprodusentene i området, finner du Biondi-Santi, Schidione og Banfi.

Vi har besøkt Castello Banfi et par ganger, en storskala vingård lengst sørvest i Montalcino. Her er vinmarker så langt øyet rekker, og det er Montalcinos desidert største vingård. Her er også et museum med en av verdens største private samlinger av romerske glass. Jeg anbefaler også et besøk på en av de mindre vingårdene, det blir gjerne litt mer personlig. NB! Det er viktig å ikke tape loddtrekningen om hvem som skal være dagens sjåfør.

Banfi, Montalcino
Staselig parademarsj opp til Banfi (Foto: Colourbox)

Montalcino er heldigvis ikke bare vin. Byen kan også by på et spennende spekter av kunst og historie.

Festningen Montalcino (Fortezza)

Festningen er den mest besøkte og mest spennende attraksjonen i Montalcino. Dette imponernede festningsverket fra 1300-tallet beskyttet byen mot fiender i mange hundre år. I dag besøker du blant annet festningen for å få tilgang til det beste utsiktspunktet over hele gamlebyen.

Fortezza, Montalcino, Toscana, Tuscany, Italia
Festningen i Montalcino bør du få med deg

Utsikten fra vollene er spektakulær, og strekker seg mot Monte Amiata, over Kreta til Siena, og over hele Valdorcia og åsene i Maremma.

Inne i festningen ligger en av byens beste og eldste vinbarer, Enoteca la Fortezza. Her nyter du bare utmerkede viner i et unikt miljø.

Klassisk Toscana her altså – terrakottatak overalt

Festningen har holdt seg rimelig intakt siden middelalderen, og er åsted for festivaler, konserter og arrangementer, blant annet den berømte Jazz & Wine Festival, som arrangeres i juli hvert år. Her kombineres god italiensk og internasjonal jazzmusikk med god vin.

Vandre rundt i vakre gamlebyen

Montalcino
Flere restauranter har terrasse her

Jeg liker veldig godt å rusle rundt i gamlebyen. De trange gatene og smugene som har vært slik siden middelalderen, er sjarmerende, og delikatesseforretninger og vinbarer som byr på Montalcino er det mange av. Jeg anbefaler deg å bruke tid på å utforske gamlebyen, og finne små perler og personlige favoritter. Har du ikke all verdens tid, anbefaler jeg at du får med deg Via Giacomo Matteotto, som tar deg til hovedtorget – og den mye roligere Via Spagni, kantet med steinhus og vakre kirker. Her er også en rekke kunst- og håndverksbutikker.

Tips: Noe av det hyggeligste du kan gjøre i Montalcino, er å stikke innom et av de mange Enotecaene. Disse er en herlig gastronomisk kombo av vin, delikatesser og vinsmaking.

Piazza del Popolo og Palazzo dei Priore

Piazza del Popolo ligger i det historiske sentrum av byen, og er en av hovedattraksjonene i byen. Det er her det imponerende Palazzo del Priore, rådhuset fra 1200-tallet med sitt slange middelaldertårn står. Og rett i nærheten ligger Loggia, et renessansebygg fra 1400-tallet. Og som om ikke det er nok: Her er flere hyggelige kafeer og restauranter, perfekt for en pause i byvandringen.

Dette torget må du også innom

Chiesa della Madonna del Soccorso


Chiesa della Madonna del Soccorso er en av de vakreste kirkene i byen. Den ligger i enden av sentrum, og ble bygget oppå ruinene av en eldre kirke allerede i 1330. Campanilen, eller klokketårnet, ble bygget først i 1782. Ta deg tur inn og beundre kunstverkene til Vincenzo di Benedetto di Chele Tamagni og Francesco Vanni.

Kirke, Montalcino, Toscana
En av flere vakre kirker her …

Tips 2: Like ved denne kirken ligger byparken. Herfra kan du nyte en fantastisk utsikt over det kuperte landskapet med vingårder og grønne jorder.

Palazzo Pieri fra 1500-tallet

Jeg anbefaler også et besøk på Palazzo Pieri, bygget på 1500-tallet. Legg spesielt merke til den vakre steinfontenen på gårdplassen. Også her er det en hyggelig bar, der du kan teste ut utallige varianter av Brunello.

Montalcino

Digger bare toscansk mat!

Jeg kan innrømme det med en gang. Jeg har virkelig sansen for toscansk mat. Gode porsjoner og lite jåleri. Tradisjonelle bonderetter står sterkt og er svært gode. Prøv Papa al Pomodoro, en brød-, tomat- og hvitløkssuppe og Crostini misti. Hjemmelaget pici, en håndrullet pasta serveres med cacio e pepe (sauemelkost og pepper) eller sugo di anatra (andesaus). For alle kjøttelskere er det mange deilige retter med villsvin og kanin.

Å sitte her med et glass vin er helt greit
Mange fine enotecaer selvsagt i Montalcino

Hvor ligger Montalcino

Hvordan reise til Montepulciano

Det aller enkleste er å leie bil på flyplassen i Firenze og kjøre dit. Parkering i Montalcino kan være en utfordring i høysesong. Det beste tipset er å parkere utenfor byen eller rundt Fortezza, som ligger rett innenfor murene.

Du kan ta buss fra Siena, det tar en drøy time. Noen avganger krever overgang i Buonconvento. Bussterminalen i Montalcino ligger på Piazza Cavour.

Nærmeste togstasjon er Buonconvento, og buss herfra tar ca 25 minutter.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Montalcino i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   Italia, Italienske perler
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

5 ukjente italienske perler ved havet  
Langhelg med juleshopping i Italia 
Gastronomisk ferie i Italia – midt i matens rike
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Weekendtur til Roma i desember
Luftige Montepulciano i Toscana

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon