Joda, Karl Johans gate er en helt perfekt gate for parader, snorrett og fin fra start til mål. Bare tenk på barnetoget 17. mai. Her spaserte også Henrik Ibsen hver dag i 9 år på vei til stambordet på Grand. Her gjorde kadetter og offiserer kur til datidens frøkner sent på 1800-tallet, noen husker kanskje tyskernes hanemarsj i 2. verdenskrig, og på 1950-tallet ble gata kalt «stripa», og var et egnet sted for litt av hvert.

Stortinget på venstre hånd, Dasslokket på høyre og Slottet i det fjerne

Snorrette hovedgater i flere byer

Vi skal gå hele landets paradegate fra Tigeren til Slottet, og tanken er å stoppe kort ved bygninger som fortjener det. Oslo er ikke alene om å ha en fin, snorrett hovedgate, bare tenk på Champs Elysees, La Rambla, Oxford Street, Gran Via og Unter den Linden. La oss gå i gang, vi starter lengst øst.

Bronsetigeren på Jernbanetorget

Den 4,5 meter lange bronsetigeren skuler lumskt på oss på Jernbanetorget. Den har bare stått her i 23 år, den var en gave til byen fra Eiendomsspar under 1000-årsjubileet i 2000. En tiger fordi Oslo har blitt kalt «tigerstaden» av flere diktere, Bjørnstjerne Bjørnson var den første.

Oslo, tiger
Tigeren symboliserer Tigerstaden Oslo

Østbanestasjonen frem til 1987

Karl Johan starter altså her, ved det som het Østbanestasjonen da den ble åpnet i 1854. Stasjonen var endestasjon for Norges første toglinje mellom Christiania og Eidsvold. I 1987 så Oslo S dagens lys, og den gamle stasjonen er nå blitt til kule Østbanehallen med flere flotte butikker og spisesteder.

Østbanehallen, Oslo
Østbanehallen er ikke lenger en togstasjon

Amerikalinjens palass i nummer 1

På Jernbanetorget er det også mange andre viktige bygg, blant annet Trafikanten, og det som ble kalt Rederipalasset i Karl Johans gate 1. Her har Amerikalinjen holdt til i fantastiske lokaler, men dessverre gikk interiøret tapt ved brannen i 1986. Hotelldrift her etter at rehabiliteringen var ferdig i 2019.

Amerikalinjen, Oslo

Middelalderinspirerte Kirkeristen

Vi går oppover, butikker overalt i nederste delen, og så er Kirkeristen der på høyre side. Slakterbodene her ble revet da Kirkeristen med middelalderinspirert motiv ble bygd 1840-59. Kirkeristen fordi det var rister i bakken her, som skulle hindre folk i å ta seg inn på kirkegården på 1700-tallet.

Kirkeristen, Oslo
Kirkeristen, Domkirken i bakgrunnen, Café Cathedral i forgrunnen

Domkirken – byens eget hellige rom

Vi må ta med Domkirken selv om den hører til Stortorget, den er et hellig, åpent rom midt i byen vår. Den sto ferdig i 1697, og het Vår Frelsers Kirke før. Gå inn og se det praktfulle, barokke interiøret. Domkirken er også biskopens, kongehusets og hele rikets kirke, som det heter seg.

Oslo Domkirke
All grunn til å være stolt av Domkirken i Oslo

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Svaneapoteket – ble etablert i 1828

Vi går videre, og det som var byens eldste apotek dukker opp. Svaneapoteket ble etablert i 1828, og holdt til flere steder, før det var i Karl Johans gate 13 i 1896-2013. Gjennomgang til Stortorvet her.

Svaneapoteket, Oslo
Svanen Apotek er nå Cocktailbar

Scotsman – brun og legendarisk pub

Scotsman dukker opp på høyre side, en brun og legendarisk institusjon i 4 etasjer. Meningen var å lage en pub med masse øl, skotsk whisky og sport på TV i 1974. I dag er dette en folkelig bar med skotsk feststemning, karaoke, quiz og 25 svære TV-skjermer, og sekkepipa er stedets logo!

Scotsman, Oslo
Scotsman – et sted å slå seg ned for en øl

Egertorget – halvveis på Karl Johan

Vi er halvveis ved Egertorget, og har lagt bak oss den delen som het Østre Gade før den ble forbundet med det som da het Slottsveien, og gikk vestover. Horngården var Oslos første høyhus (8 etasjer), og i den flotte gården ved siden av holder Samson til. Freia har stått på taket på et annet bygg siden 1909.

Horngården, Oslo
Baker Samson har en morsom historie, sjekk den!
Freia-uret
Freia forsvant, men Freia-uret holder stand!

En svensk arkitekt tegnet Stortinget

Delen fra Egertorget til Slottet kalles Hengekøya, og på venstre side er Stortinget i nummer 22. Her var det i sin tid mye krangel om beste arkitektløsning, men svenske Emil Langlet vant med sitt forslag i gul flensburgerteglstein og Løvebakken med sine løver hogd av norske straffanger på Bastøy.

Stortinget, Oslo
Stortinget er en veldig karakteristisk bygning

Tostrupgården – institusjon for flere

Rett over gaten, i Karl Johans gate 25, ligger institusjonen Tostrupgården: Grand kino (Oslos første) var her fra 1907-11, Hans Jæger bodde her, Mil.org. holdt til her. Journalistene vanket i kjelleren i mange år. Det var toalett under bakken her, og plassen ble da kalt Dasslokket.

Tostrupgården, Oslo
Tostrupgården, noen og enhver har minner herfra

Grand Hotel – midt i hjertet av byen

Grand Hotel i nummer 21 ligger midt i hjertet av byen. Konditor Julius Fritzner startet hotell og kafé her i 1874. Kafeen lå opprinnelig over gateplan, men ble senket i 1880-årene, og folk strømmet til stedet. Gå inn i kafeen og Palmen, et flott sted for en lunsj. Sjekk den overdådige lysekronen i Palmen!

Grand hotell, Oslo
Grand holder stand, midt i byens hjerte

Studenterlunden evt. Studenterhølet

Fra nå av strekker Studenterlunden seg bortover mot Nationaltheatret. Den het opprinnelig Ruseløkken park, og fikk sitt nåværende navn da Universitetet sto ferdig. Her har det vært mye bygging og graving, parken ble jo også i mange år kalt Studenterhølet. På høyre side et eksklusivt shoppingsenter: Paleet!

Her er Karl Johan på sitt grønneste, Universitetet til venstre

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Slott, universitet, teater og Storting

Nationaltheatret er en av Norges tre hovedscener, og ble åpnet i 1899. Her var det også mye krangel før teatret ble bygd, et teater kunne da ikke stå så nær universitetet, storting og slott! Det ordnet seg bra da Ibsen og Bjørnsson oppnådde internasjonal prestisje. Teatret skal nå rehabiliteres.

Nationaltheatret, Oslo
Nationaltheatret ser flott ut, men nå må det rehabiliteres

«Det kongelige Fredriks Universitet»

På andre siden av Karl Johan ligger det eldste og høyest rangerte universitetet i Norge. Det var også størst frem til 2016. Det ble grunnlagt i dansketida i 1811, og het «Det Kongelige Fredriks Universitet» helt frem til 1939, da det skiftet navn til Universitetet i Oslo (UiO).

Universitetet, Oslo
Universitetet i Oslo – sentral plass langs Karl Johan

Kong Karl 3. Johan sitter på hesten

Karl 3. Johan sitter på hesten og ser utover sin egen gate, som ble oppkalt etter han i 1852. Han var konge av Norge og Sverige 1818-44. Slottet ble innviet i 1849, og lå den gang på Bellevue-høyden. Få gjerne med deg Slottsparken og Dronningens Kunststall når du først er i nærheten!

Slottet, Oslo
Karl Johan på hesten ser utover sin egen gate

Verken biler, trikker eller sporvogner

Vår vandring langs snorrette Karl Johan er over. Det er lett å gå her nå, nesten ingen biler, gaten er jo stort sett stengt for biler. Det gikk sporvogn på Karl Johan helt fra 1875, og den siste trikken føyk over Egertorget så sent som i 1975. Kos deg på turen din langs Karl Johan!  

Karl Johansgate Oslo
Karl Johan sett fra Slottet – Freiauret i det fjerne

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Karl Johans gate. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon