Verdens ende

ReiseKicks 7 tips til dagsturer fra Oslo er artikkel nummer 2 om dagsturer fra hovedstaden. Felles for alle turene er at reisemålet er mellom en halvtime og to timer unna med bil. Vi har prøvd alle 7, og gir deg gode og nyttige tips. Noen av turene lar seg også lett kombinere. God dagstur!

Dagstur 1: Hamar

Vi tok tog fra Oslo til Hamar en drøy time en glitrende vinterdag. Det første vi fikk med oss var landets første jernbanestasjon fra 1862. Strandpromenaden her er også en innertier med alle sine aktiviteter og attraksjoner, og Jernbanemuseet og Domkirkeodden må nok nevnes spesielt.

Hamarkatedralen
Domkirkeruinene er rammet vakkert inn

Vi var selvfølgelig innom Kunstbanken og eksotiske Matkvartalet. Få også med deg Kirsten Flagstad-museet, Vikingskipet, Kulturhuset, Basaren og den flotte kirken! Ellers ble vi imponert over utvalget av spisesteder, Kai og Mattis Café var en liten kulinarisk lekkerbisken!

Kafe på Hamar
Kai og Mattis Café, her koste vi oss

Tips: Les hele artikkelen vår om Hamar.

Dagstur 2: Lillestrøm og Fetsund lenser

10 minutter med tog fra Oslo ligger Lillestrøm, et sted i rivende utvikling. Byen er en fin miks av det som var og det som er. Flere nye, flotte kulturbygg ved stasjonen, og sentrum utvikles fra sagflis til glass og betong. Mange fine spisesteder, og byen er også en skikkelig idrettsby.

Gågata i Lillestrøm
Mange hyggelige miljøer, her er vi i sentrum

Få med deg kunstparken langs elvepromenaden, test Nebben om sommeren, og den flate byen er helt perfekt på sykkel. Det bygges over en lav sko, men heldigvis blir gamle minner bevart. Og så må du få med deg det fantastiske lenseanlegget på Fetsund, et enestående kulturminne!

Fetsund lenser
På Fetsund lenser kan du gå på vannet!

Tips 1: Les hele artikkelen vår om Lillestrøm.

Tips 2: Les hele artikkelen vår om Fetsund lenser.

Dagstur 3: Eidsvold og tur til Mistberget

På denne turen trenger vi bil for å komme oss rundt ulike steder, og Eidsvoll Bygdetun blir umiddelbart en opplagt favoritt. Her får vi også med oss et koselig landhandleri, og vi er også innom Oppsaltunet – bygdetunets storgård. Men det er jo selvfølgelig Eidsvoldbygningen som Eidsvoll er kjent for. 

Eidsvollbygningen
Eidsvoldbygningen – sentral i 1814

1814 var et dramatisk år, og Eidsvoll sto i sentrum. Vi får en guidet omvisning i bygningen, og etterpå er vi innom Loftet Gardsbutikk og kafé, som er kåret til en av Norges fineste. På hjemturen har du muligheten til å bestige Mistberget mellom Eidsvoll og Hurdal, gjør det!

Mistberget, tårnet
Her klatret vi opp – på toppen av Mistberget

Tips 1: Les hele artikkelen om Eidsvoll.

Tips 2: Les hele artikkelen vår om turen opp til Mistberget.

Dagstur 4: Holmsbu

Holmsbu sørvest på Hurumhalvøya er en sørlandsidyll med hvitmalte trehus, et romantisk badehotell og Privaten, som før var pensjonat, nå et populært spisested. Tidlig på 1900-tallet søkte kunstnerne hit på grunn av lyset og miljøet, nå er hytteturistene i flertall i denne idyllen.

Holmsbu badehotell
Et romantisk badehotell i Holmsbu

Holmsbumalerne hadde sin storhetstid i 1911-62, disse kan oppleves i Holmsbu billedgalleri. Vi stortrivdes i Holmsbu sentrum, men prøvde også turstiene, og kom over Holmsbu Hotel & Spa. Rødtangen var et fint turmål, og selvfølgelig må trivelige Holmsbu Handel også nevnes.

Holmsbu
Her er det koselige sentrum av Holmsbu

Tips: Les hele artikkelen vår om Holmsbu.

Dagstur 5: Drøbak

Vi kjørte bil, men du kan også ta båt eller buss, og denne sommerbyen har virkelig mye å by på! Her er det hvit- og gulmalte trehus overalt, blomstrende hager, koselige brosteinssmug, gode spisesteder, et livlig torg, og om vinteren er Drøbak en juleby, for her bor jo julenissen!

Båthavna i Drøbak
Drøbak er en ekte sommerby!

Flere hundre år gammel trehusbebyggelse, de ligger tett i tett med romantiske stier og velstelte hager. Badeparken er et yndet sted, rett utenfor her gikk Blücher ned. Båthavna er trivelig, fint å shoppe i alle de små butikkene, eller være kulturell i museene, og så lande på Skipperstuen restaurant. Vel bekomme!

Hvitt trehus med blomster, Drøbak
Flott når hele Drøbak blomstrer

Tips 1: Les hele artikkelen vår om Drøbak.

Tips 2: Les artikkelen vår om kyststien fra Drøbak til Son.

Dagstur 6: Engø Gård og Verdens ende

Engø Gård på Tjøme er noe helt spesielt. Engø er historie og romantikk i luften, Engø er en spennende miks av natur og kultur. Engø er tradisjonsrik og fremtidsrettet, måltidene her er en gastronomisk opplevelse. Her koser du deg på et stort naturareal. Engø er virkelig balsam for sjelen din!

Drengestua på Engø, Engø Gård, Tjøme
ReiseKick har slått seg ned på benken i Engø

Som du kanskje skjønner, overnattet vi på Engø Gård, den er åpen hele året. 19 bygg, 49 rom og 110 sengeplasser står parat, og tradisjonene er i fokus. Her koser du deg i Badehuset eller i fjorden, det er mye å gjøre her, stedet er en perfekt miks av hjemmekoselig og eksklusivt. Å toppe Engø med et besøk på Verdens ende like ved anbefales også. Der landet vi til slutt på Spiseriet.

Verdens ende, Vippetårn
Ytterst ute på Verdens ende

Tips: Les hele artikkelen vår om Engø Gård og Verdens ende.

Dagstur 7: Lørenskog og Losby gods

Vi avslutter med den korteste dagsturen av alle, til Lørenskog, stedet som bare vokser og vokser. Vi er innom kulturhuset Lørenskog Hus, SNØ med snø hele året, Rådhusparken og Bygdemuseet på Skårer gård, der det også er landhandel og kafé. Sørlihavna er innfallsporten til Østmarka.

Lørenskog hus
Kulturhuset Lørenskog Hus er innholdsrikt

Etter å ha vært innom gamle Lørenskog kirke, er det klart for Losby Gods, der vi er med på en omvisning rundt i alle de vakre rommene. Hovedhuset her er på 1000m2, her var Kong Haakon VII en flittig gjest. Et strålende besøk, vi anbefaler virkelig at du unner deg et måltid på Losby Gods!

Losby gods
Vi falt pladask for Losby Gods

Tips: Les hele artikkelen vår om Lørenskog og Losby Gods.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les noen av våre andre artikler fra nærområdet

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Lørenskog og Losby Gods. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Og deler du artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon