Eidsvollbygningen

Rekk opp hånda hvis du har vært på klassetur til Eidsvoll. Nærmere bestemt Eidsvollbygningen. Jeg tok nettopp turen til Eidsvoll, ville få med meg Eidsvollbygningen på nytt, det begynner å bli noen år siden den klasseturen. Og kanskje dukker det opp andre ting som er verdt å få med seg også.

Jeg startet Eidsvollbesøket mitt med en tur opp til Mistberget. Les om turen her. På veien nedover mot Eidsvoll dukker et severdighetsskilt opp. Det krussedullesymbolet som sier at her er det ting du virkelig ikke vil gå glipp av. Og nærmest av gammel vane følger jeg krussedulleskiltet inn til høyre. Som barn har jeg sittet i baksetet i en rekke Norgesferier, og tro meg, vi har fulgt de fleste av disse skiltene …

Foto: Lånt av Store Norske leksikon

Eidsvoll Bygdetun – klassisk favoritt

Jøss! Jeg visste ikke at det lå et bygdetun her. Og slike tun er en stor favoritt. Lukten av gammelt tømmer og nyslått gress. Kombinert med en herlig dose norsk historie. Får nesten ikke blitt bedre.

Bryggerhus fra tidlig 1700-tall til venstre, og bondehjem fra 1800 til høyre

Landhandleriet – og koselig butikk

Jeg stikker innom Landhandleriet, som er en del av Eidsvoll bygdetun, først. Her er det en koselig liten butikk med et rikt, assortert utvalg. Hva med et illustrert blad? Eller godterier? Sa du is? Jepp. Her kan du også kjøpe billetter til omvisning på tunet.

I landhandleriet kan du få tak i det meste
Landhandleriet Eidsvollbygdetun
God og hyggelig service i Landhandleriet

Hver søndag hele sommersesongen holder Bygdetunets venner åpen kafé i Engerbygningen. Her selges blant annet kaffe, te, vafler og rømmegrøt.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Oppsaltunet – bygdetunets storgård

Oppsaltunet er bygdetunets storgård, og er sammensatt av bygninger fra ulike steder. Bua med hvite dører på bildet under ble trolig brukt som kornmagasin, og er fra 1850. Slike kornmagasin ble ofte delt av flere gårder, og lå derfor ikke inne på gårdstunet. Kornmagasinene var forløper til banken, her kunne du låne såkorn fra magasinet om det var uår og du ikke hadde berget korn til frø selv. Kornet måtte betales tilbake med renter.

Kornmagasinet – forløperen til banken

Rett under ser du et svalgangshus, som var den eldste typen toetasjes hus som ble bygd i Norge. Akkurat dette er et bondehjem fra cirka 1800, fra Oppsal i Åsleia, rett nord for bygdetunet.

Et bondehjem fra ca 1800

Eidsvollbygningen – demokratiets vugge

Eidsvollbygningen
Velkommen til Eidsvollbygningen!

1814 – dramatisk år i norsk historie

Året 1814 er et dramatisk år i norsk historie. Fra å være del av et enevelde med hovedstad i København, ble vi en selvstendig stat i få måneder den sommeren, før vi gikk inn i en politisk union med Sverige før året var omme. På tross av krig og omveltninger skapte hendelsene i 1814 varig fred og stabilitet i Norden og indre selvstyre i Norge. Det viktigste dokumentet som sikret norsk selvstendighet og demokratisk utvikling var grunnloven som ble skapt på Eidsvoll. (Kilde www.eidsvoll1814.no)

Mange viktige dokumenter fra denne tiden er tatt vare på

Omvisning i Eidsvollbygningen

Du kan ikke gå rundt i Eidsvollbygningen på egen hånd, du må delta på en guidet omvisning. Jeg hadde flaks, og fikk en drop-in-plass 20 minutter etter jeg kom frem. At gruppen denne dagen kun besto av totalt 3 personer gjorde sitt til at besøket kjentes ganske så eksklusivt. Prisen er 140 kr, og verdt hver eneste krone.

Og dette er … Eidsvollbygningen
Kunnskapsrik og flott guide
Rikssalen – der det store vedtaket skjedde

Loftet Gardsbutikk og kafé

Ei venninne hadde tipset meg om denne fantastiske kafeen på Eidsvoll: Inne på et gårdstun ligger Loftet Gardsbutikk og kafé, og noen ganger blir man bare stående å måpe når man kommer et sted. Dette er et slikt sted. Inne i kafeen kiler duften av kaffe og hjemmebakt brød deg i nesen. Og bak disken står
May-Lis og ønsker deg velkommen.

Loftet gardsbutikk og kafé på Eidsvoll


På Loftet er det nybakte brød og bakervarer fra eget bakeri, norske råvarer, og ingen halvfabrikata. I gårdsbutikken finner du blant annet hjemmelaget syltetøy, honning, drops og interiør.

May-Lis ønsker deg hjertelig velkommen til Loftet
Flotte ting å handle i butikken på Loftet

Butikken ble kåret til en av Norges fineste gårdsbutikker i 2014, og ble publikumsvinner av Årets Landlige spire 2016. Lurer du på om du har lest om butikken i et eller annet blad? Det stemmer helt sikkert, for den omtales titt og ofte i ulike magasiner og tidsskrifter.

Nydelig lunsj i flotte omgivelser

Jeg går for en Sommerglede og eplecider Gullstrupe når jeg besøker Loftet. Og jeg blir rent lykkelig når cideren serveres i slanke stettglass.

Nydelig salat med norske råvarer
På glasset er det festet en lapp med en liten hilsen … “Et godt hjerte er en kilde til skjønnhet”

Og du, følg med på FB siden til Loftet, her arrangeres nemlig ulike intimkonserter, vinsmaking og andre morsomme tilstelninger.


Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra nærområdet

Bjønnåsen – en herlig topptur på Romerike!
Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Lørenskog – både urban og landlig
Et helt fantastisk døgn i glasshus!
Tur på Kongeveien i Fetsund
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg
En kortreist, lettgått fottur i Romeriksåsene
Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig
Fin «kulturell» fottur – elvelangs i Lillestrøm!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om besøket i Eidsvoll. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon