Mistberget, tårnet
Fjellturer,  Norge

Mistberget – på toppen av Romerike


Turen til Mistberget har ligget på vent lenge, og endelig kom jeg meg av gårde. Mistberget er mellom Eidsvoll og Hurdal og synlig fra flere steder på Romerike. Jeg parkerte på Opsahlteiet, der det er bra med parkeringsplasser.

Jeg parkerer på Opsahlteiet
… og blir møtt av disse tre finingene!

Enkel start – og så ta av ved Åsen

Turen opp skal ta meg til Eidsvolls høyeste punkt på 663 meter over havet. Turen begynner på grusvei, som går svakt oppover i terrenget. Etter noen hundre meter, ved Åsen, tar du inn på merket sti til høyre inn i skogen. Stien er god og lett å gå, og merkingen er bra.

Fin grusvei ut fra parkeringen
Her tar du av inn i skogen

Det går oppover – litt ulendt og vått

Stien blir brattere, det er litt ulendt, og enkelte steder er det vått. På flere steder har Mistbergets venner lagt ut klopper. Helt supert! Det er nok flere muligheter å gå for å nå toppen, men jeg følger slavisk den blåmerkede stien og skiltingen til Mistberget.

Det blir litt mer kupert, men godt merket
Klopper
Bra at klopper er lagt ut flere steder

På veien oppover krysser vi en grusvei. Og der står det jammen noen sauer. Det kan vel ikke være de samme som nede ved parkeringen? Eller?

De samme sauene som på parkeringen?

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Gamle gruveområder fra 1700-tallet

Omtrent halvveis kommer jeg til “Lykkens Grube”, som var i drift her som jerngruve på 1700-tallet. Den tilhørte Eidsvoll Jernverk. Deler av stien følger også den gamle driftsveien for jerngruva. Stien passerer rett ved gruvegangen, og på den andre siden er det skikkelig bratt ned. Litt av et prosjekt å legge ei gruve her, tenker jeg, og fortsetter sakte oppover mot toppen.

Gruve
Lykkens Grube – ei jerngruve på 1700-tallet

En kort kafferast med flott utsikt

Det er flere steder å stoppe for å nyte utsikten og en kopp kaffe. Det er ingen grunn til å stresse opp til toppen. Ryggsekk og termos, selvsagt.

Nyter en kopp kaffe sånn omtrent halvveis

Gapahuk, dass og et brannvakttårn

Helt på toppen er det en gapahuk, flere bord og benker, og et par skilt som viser vei til dassen. Det gamle brannvakttårnet rager 16 meter opp i været, og ser skikkelig spinkelt ut. Men jeg begynner å klatre, later som om jeg ikke har høydeskrekk. Jeg lurte meg selv til jeg var halvveis. Da ble stegene saktere, og grepet rundt rekkverket hardere.

Dassen finner du altså til venstre
Det gamle brannvakttårnet helt på toppen
Mistberget
Livredd halvveis til toppen …


Spektakulær utsikt over indre Østland

Selv om jeg ikke er høyere enn 663 meter over havet pluss 8 bonusmetere i tårnet, er kanskje dette et av de fineste utsiktspunktene på indre Østlandet. Her er det vid og fantastisk utsikt over store deler av Romerike og inn i nabofylkene.

Super utsikt fra brannvakttårnet

100 meter lang avstikker retning Hurdal

En kjapp avstikker bort til Rauknerten som ligger vest for toppen, byr på knallutsikt vestover mot Hurdalsjøen. Her finnes flere benker helt på kanten av “stupet” ned mot Kleivdalen.

Skilt til Rauknerten
Utsikt fra Rauknerten på Mistb erget
Høyt og fint oppe på Mistberget

Flystyrt på Mistberget i 1946

7. august 1946 styrtet et fly i Mistberget. Flyet var en DC 3 med ti passasjerer, det kom for lavt inn over Mistberget, og pløyde en 100 meter lang gate i skogen før det tok bakken. Piloten og to av mannskapet ble drept momentant, og to ble alvorlig skadd. En av passasjerene tok seg ned i bygda og fikk varslet.

Mistbergets venner ordner opp

En venneforening holder toppen og området rundt i orden, inkludert stier og merking. De har også satt opp den fine gapahuken på toppen. I september hvert år arrangerer de Mistbergdagen med natursti og underholdning på toppen. Flotte greier. Kudos til den driftige vennegjengen.

Gapahuken på Mistberget
Denne gapahuken står på toppen

Praktisk info

Turen fra Opsahlteiet er 3,2 kilometer én vei, tidvis bratt og våt, men ikke vanskelig å gå. Det stiger jevnt hele veien, og det gjør det nødvendigvis når du skal mer enn 400 meter opp på 3,2 kilometer. 

Parkeringsplass: Jeg googlet meg frem til “Parkering Mistberget” på Google Map.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra nærområdet

Bjønnåsen – en herlig topptur på Romerike!
Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Lørenskog – både urban og landlig
Et helt fantastisk døgn i glasshus!
Tur på Kongeveien i Fetsund
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg
En kortreist, lettgått fottur i Romeriksåsene
Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig
Fin «kulturell» fottur – elvelangs i Lillestrøm!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om toppturen til Mistberget. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar