Sommerfugl på blomst

Vi to i ReiseKick liker kombinasjoner av det grønne og urbane. Der finner vi gylne øyeblikk, som gir ro og inspirasjon i en travel hverdag. Her er våre 7 grønne, urbane favorittsteder på vidt forskjellige steder i Oslo. Hver av de 7 favorittene er med i en av våre fotturer i Oslo. De to kartene under viser hvor de 7 favorittstedene er. Først et kart med 6 favorittsteder, og så et kart med én favoritt som er spredt utover byen, nemlig 9 kolonihager fordelt på 5 steder. Men først skal vi til Botanisk Hage!

Kolonihagene fra toppen og ned på kartet under: Solvang (5 ulike avdelinger), Sogn, Bjølsen, Rodeløkken og Etterstad.

1. Botanisk Hage på Tøyen

Botanisk hage
Fjellhagen i Botanisk Hage er en lise for øyet

Et deilig sted, rett og slett: Botanisk Hage ble valgt til Årets park i Oslo i 1995, og så har den vokst seg stadig bedre. Dette er Norges eldste botaniske hage, etablert det året vi fikk grunnloven vår, og her finner du 150 mål med 35 000 planter og 8500 ulike arter!

Tøyen Hovedgård med byens eldste tømmerbygning

Du blir garantert slått ut av det botaniske mangfoldet, her er dufthage og fjellhage, urtehage og arboret, Palmehuset og Victoriahuset, Oldemors skjønne hage og mye mer. Midt i herligheten finner du Tøyen Hovedgård med sin helårskafé og byens aller eldste tømmerbygning. Bare gå rundt på måfå og nyt de grønne øyeblikkene i Botanisk Hage!

Tips: Les hele artikkelen her: Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

2. Kirkeruinene i Maridalen

Kirkeruin i Maridalen ved Maridalavannet
Kirkeruinene med Maridalsvannet i bakgrunnen

Maridalen med byens drikkevann i midten er en kortreist perle – full av natur og kultur. Her finner du de kjente ruinene av Margaretakirken fra 1200-tallet, og det er også her Maridalsspillet finner sted. Sett deg ned og nyt øyeblikket i dette fantastiske kulturlandskapet!

Kirkeruinene er jo egentlig en fiks ferdig naturscene!

Margaretakirken ble oppført omkring år 1250, og var en katolsk kirke. Etter reformasjonen i 1536 ble den lite brukt, og lå i ruiner allerede i 1743. Det er faktisk den best bevarte middelalderkirken etter Gamle Aker i Oslo. Fra 1974 har ruinene vært kulisser for Maridalsspillet.

Tips: Les hele artikkelen her: En flott fottur langs Maridalsvannet i Oslo

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

3. Hengebrua i nedre Alnaelva

Hengebrua langs Alnaelva er en skjult attraksjon

Akerselva er den av Oslos elver som får mest oppmerksomhet, men nå skal vi til den småviltre fetteren Alnaelva, som renner fra Lillomarka og gjennom Groruddalen. Vi starter ferden der den renner forbi Brynseng stasjon, og det går ikke veldig lang tid før vi opplever elvesus og urskog!

Alnaelva
Elvesus og urskog langs Alnaelva

Det er når vi ser blokkene på Etterstad med sine VIF-flagg høyt der oppe at øyeblikket er der: Plutselig går vi midt i løse lufta på en laaaang hengebru i et urbant juv! På andre siden ser vi nedlagte Nygård fabrikker, og så fortsetter vi tvers gjennom den herlige, sinnssyke urskogen!

Tips: Les hele artikkelen her: Tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

4. Livgivende kolonihager i Oslo

Kolonihytte med blomster
Kolonihagene – en sommerdrøm av de sjeldne

Sett en spiss på sommerdagen i Oslo, og gå innom en av byens 9 vakre kolonihager! Alle disse 9 er å betrakte som offentlige parker, her er alle hjertelig velkommen fra mai til oktober. Å vandre rundt i en kolonihage er en sommerdrøm av de sjeldne, som handler om pur livskvalitet!

Portveien 2 kolonihagehytte
Portveien 2 holder til i kolonihagen på Bjølsen

De 9 kolonihagene i Oslo finner du på Etterstad, Rodeløkka, Bjølsen, Sogn og Solvang, hvorav sistnevnte har 5. Her snakker vi skjermede univers midt i byen, og her går du på måfå og nyter blomsterfloret, trivselen, det lyse, deilige sommerlivet, og kanskje er også kafeen her åpen!


Tips: Les hele artikkelen her: Du er velkommen i Oslos kolonihager!

5. Kultur- og naturmagi på Bygdøy

Havn Bygdøy
Heisan, der kommer båten som tar oss over til Lille Herbern!

Halvøya Bygdøy er en sjelden miks av natur og kultur. Hør her: Fram. Kon Tiki. Vikingskip. Folkemuseet. Kongsgården. Oscarshall. Norsk Maritimt Museum. Overdose av kultur, og Oslofjorden på alle kanter. Gå kyststien, og ta et bad på en av de flotte badestrendene!

Museene på Bygdøy
Kon Tiki til venstre og Fram til høyre. Hva skal vi velge?

Men øyeblikket er når du sitter i den lille båten som tar deg cirka femti meter over til Lille Herbern. Reker og hvitvin er garantert ikke feil her, midt ute i fjorden, og når du er på land igjen, er det bare noen hundre meter å gå bort til Fram og Kon Tiki, derfra tar du Bygdøyferja inn til Rådhusplassen!

Tips: Les hele artikkelen her: Tur på Bygdøy – for hele familien!

6. Unike, herskapelige Bogstad Gård

Bogstad gård
Bogstad – et vakkert kultur- og naturlandskap

På terskelen til Sørkedalen, i et vakkert kultur- og naturlandskap, ligger en perle av en storgård: Bogstad Gård fra 1600-tallet – herskapshjem, romantisk park og nasjonalt kulturminne. Her har gården stått tom siden 1800-tallet, og det gir selvsagt et autentisk bilde av hvordan livet var her.

Bogstad gård
Gården sett nede fra Bogstadvannet

Parken rundt gården er på 130 mål og landets eldste landskapspark. Her var det barokkhage, før Peder Anker anla en romantisk hage etter engelsk mønster med naturen som forbilde. Å sitte her, mellom slyngende hageganger, dammer og trær, 400 utenlandske planteslag, og se utover Bogstadvannet, er balsam for sjelen. Og turen rundt Bogstadvannet kan jo også anbefales!

Tips: Les hele artikkelen her: Bogstadvannet rundt – og en perle av en gård!

Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

7. Alle veier fører til trivelige Sinober

Sinober Sportsstue
Sinober har en deilig beliggenhet i Lillomarka

Vårt siste favorittsted er ikke akkurat midt i Oslo. MEN: Byen er omkranset av Marka, som brukes flittig til alle årstider. Her finner du «sportsstuer» som for mange er dagens turmål, noen kjente, andre ukjente. Vi har Sinober Sportsstue blant våre favoritter, det er alltid hyggelig å komme hit.

Markblomster på Sinober
Markblomster på bordet på Sinober …

En junidag her: Bordene ute pyntet med markblomster. Vi er nesten alene på tunet. Geiter gresser på et inngjerdet område. Barn leker i friluftsbarnehagen, som holder til her. Hyggelige folk bak disken inne i stua. Vakkert utsyn til rødmalte bygninger rundt tunet. Marka på sitt beste. Og kanskje enda bedre: Alle veier fører til Sinober. Start fra Grorud, Grefsen eller Movatn!

Turtips: Les hele artikkelen her: Sinober Sportsstue i Lillomarka – fra Grorud, Grefsen eller Movatn

Helt til slutt en liten utfordring: Ta bena fatt og kombiner disse øyeblikkene med vandring hvis du kan. Vandring skaper undring, og senker travle skuldre. Da er også de øyeblikkene vi har skrevet om i denne lille artikkelen velfortjente premier. God vandring i Oslo!

Røde blomster langs hvitt gjerde
Ta bena fatt og senk skuldrene!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer

MUNCH – bygget, kunsten og mannen
En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om våre grønne, urbane favoritter i Oslo. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Les flere interessante artikler