Avisene er opptatt av å kåre det beste av alt i Oslo. De beste spisestedene, attraksjonene, museene, gatene, parkene, you name it. Vi to i ReiseKick kjenner byen ut og inn, og kårer her 5 gilde strøk i byen. Vi legger selvsagt ut linker til hyggelige turer i hvert strøk. Vi sier ikke at disse 5 er best i byen, men tror du vil trives på en tur i disse 5 strøkene: Grünerløkka (deler av Sagene og Torshov inkludert), Bygdøy, Bjørvika, Vålerenga/Kampen og … Oslomarka! Turtips oslo

buss i oslo
Klar for en liten tur rundt i 5 gilde strøk?

1. Varme, levende Grünerløkka

Markveien – symbolet på Løkka

Det yrer i Oslos gamle arbeiderstrøk. Den ene delen av ReiseKick har vokst opp her, han har opplevd at fattern løp nedover Markveien i pysjen for å hente inn en innbruddstyv. Nettopp Markveien med sine trivelige sidegater er symbolet på varme, levende Løkka. Her finnes loppis og vintage, sjarmerende spisesteder på ethvert hjørne, og folk spiser aller helst ute!

Barnevogner, skatere, gallerister Turtips oslo

Vi synes Grünerløkka er perfekt til fots. To store must-streets er Thorvald Meyers gate, som skinner nyrestaurert og flott, og livlige Markveien. Unn deg en break på en av de hyggelige kafeene rundt Olaf Ryes plass eller Birkelunden, bare sitt og nyt, og du vil oppleve at her lever barnevogner, skateboards og kulturkjendiser i full harmoni.

Birkelunden
Paulus kirke – og et bad i Birkelunden

Akerselva – og Blå og Mathallen

Blå i Oslo
Akerselva flyter gjennom Grünerløkka, her like ved Blå og Vulkan

Det er umulig å droppe Akerselva, som byr på eventyrlige turmuligheter og kule rester av spennende industrihistorie. Her er fargerike Blå, her er Vulkan med Mathallen og flere andre kule steder å henge, og fortsetter du oppover, sitter du plutselig hos HønseLovisa med vaffel og kaffe! Turtips oslo

Hønse Louisa hus foss Akerselva
Akerselva og HønseLovisas hus

Les vår superguide til en tur Grünerløkka her

Sagene – den aller beste naboen

Nå er du på Sagene, som også fortjener en hyllest, bydelen skåret høyt i en undersøkelse om verdens kule bydeler. Her er det fargerikt og grønt, mye av Akerselvas arbeiderhistorie har jo sitt utspring her. Kirken er vel verdt et besøk, og Vøienvolden gård må du bare få med deg!

Slange på sagene
Fargerikt og grønt på Sagene!
Kaffe i Haga

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Torshov – med sine kulturperler

Rett nord for Grünerløkka blomstrer også Torshov, med alle sine kulturperler, og sjekk luftige Italia- og Frankrikegården fra tiden da gråbeinsgårdene på Løkka ble sett på som dystre og trange. Sjekk også Oksen, en av byens kuleste fontener, og stikk innom Soria Moria scenehus! Turtips oslo

Statuen oksen på torshov
Oksen på Torshov – en av byens kuleste fontener
Vakre Torshovparken er et yndet møtested

Les vår superguide til en tur Grünerløkka her

Tips: Les flere av våre artikler fra Grünerløkka

Fattern i pysjen midt i Markveien
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Fin fottur på Bjølsen – Sagene – Vøienvolden gård – Torshov
En flott fottur på Bjølsen – Sagene – Torshov

2. Grønne, kulturelle Bygdøy

Kulturhalvøya fremfor alle andre

Vårt andre gilde strøk ligger vestover i byen. Bygdøy er kjent som kulturhalvøya fremfor noen andre i Norge. Her kombinerer du bad og besøk på de flotteste museer, vi lot oss henføre av Thor Heyerdahls KonTiki og Roald Amundsens Fram, museer som ved hjelp av moderne teknologi klarer å begeistre besøkere.

Museene på Bygdøy
KonTiki og Fram ligger lett til når du kommer med ferja fra Rådhuset

Få med deg herlige Lille Herbern

Du når Bygdøy lett med ferja fra Rådhusplassen, eller du tar tog til Skøyen og går inn på Bygdøy derfra – og du kan selvsagt kjøre bil. Da får du også med deg Norsk Folkemuseum, Vikingskipene, Kongsgården, Norsk maritimt museum og Oscarshall. I sommersesongen er Lille Herbern et herlig sted å innta reker og hvitvin, den 50 meter lange båtturen over til den lille øya er en opplevelse!

Lille Herbern er et herlig sted for reker og hvitvin

Tips: Les artikkel om opplevelser på Bygdøy her

3. Kule, futuristiske Bjørvika

Nye Bjørvika – et omstridt område

Ja, hva skal vi si om Bjørvika? Noen som husker hvordan det så ut her? Vi har fulgt prosessen de siste 20 årene på kloss hold, og synes utviklere og entreprenører har vært dyktige. Ikke bare er et dystert område transformert med stil, i tillegg er Munch, Deichman og Operaen smeltet sammen på en god måte. Episenter for byens kultur er nå plutselig midt i Bjørvika!

Operahuset
Deichman og Operaen i Bjørvika

Leilighet på kaikanten, med sjøbad

Og Bjørvika er så mye mer, det er kule, moderne leiligheter på bryggekanten med kort vei til alt og cirka 10 meter til morgenbad, og det er en rekke eksotiske spisesteder som leverer på høyt nivå. Det er brede gater og kule torg, og Oslo har også fått nye sjøbad her, innerst i Bjørvika ved Munch og på Sørenga. Det er folksomt her om sommeren, Bjørvika med sin sjøbad er blitt populært.

bading i sentrum oslo
Et bad i sjøen med utsikt til Munch …

Barcode var en gang et skjellsord …

Hvis du ikke har vært her, så er det på tide å sjekke ut Bjørvika – og Sørenga aller ytterst – for å oppleve hvordan en moderne bydel kan oppstå i løpet av 20-30 år. Barcode var jo en stund et skjellsord, men nå fletter denne litt «rare» rekken med hus seg naturlig inn i resten av vår nye bydel. De tre gigantiske kulturhusene i Bjørvika har også høstet lovord. Gå inn i alle tre, de er til for alle!

Dronning Eufemias gate i Oslo
Barcode var en stund et skjellsord …

Tips: Les flere av artiklene våre fra Bjørvika

Oslo gjør comeback som badeby!
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika

Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

4. Idyll på Vålerenga/Kampen

Gå på fotojakt i trehusidyllen her

Denne delen av byen må jo med, jeg er gammel Vålerenga-gutt, og hadde verdens beste sommerjobb i parkene på Kampen. De to bydelene limes sammen av Jordal og bratte bakker, og jeg elsker å gå på fotojakt i trehusidyll, både på Vålerenga og Kampen. De var heldige som fikk bygge og bevare husene sine i tre før mur-påbudet kom etter alle brannene på 1800-tallet.

En gammel Enga-gutt fornekter seg ikke …
Gamle trehus på Vålerenga
Den hyggelige trehusbebyggelsen på Vålerenga

Unn deg et glass og la humla suse

Gå rundt i strøket rundt Vålerenga kirke, kikk inn i bakhagene, unn deg et glass på Smia, stikk innom kolonihagene på grensa til Etterstad, la humle suse mens du får med deg vakre, restaurerte bomiljøer som bærer på historien til arbeiderklassen i byen. Bydelen har også blitt beriket med nye Jordal de siste årene, en råflott ishall og et kult parkanlegg med rennende vann og hyggelige sittegrupper. Og dermed er vi på vei opp til Kampen, dere!

Etterstad kolonihager
Stikk innom kolonihagen på grensa mellom Vålerenga og Etterstad!

Små, hyggelige bomiljøer overalt

Kampen er på en måte en oase i byen. Episenteret er Kampen kirke med Thorbjørn Egners plass og hyggelige kafeer, og uansett hvilken retning du går fra kirketrappa, finner du små, hyggelige bomiljøer. Øverst troner vakre Kampen park med super utsikt, og ellers lever idyllen sitt eget liv mellom Ensjø, Tøyen og Jordal. Og snart får denne gamle arbeiderbydelen selveste NRK som nærmeste nabo!

Kampen kirke
Kampen kirke – episenter på Kampen
flott utsikt fra Kampen park!

Tips: Les flere av artiklene våre fra Vålerenga/Kampen

Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen

5. Oslomarka – et strøk for alle

En tur rundt Sognsvann er godt nok

Vi er heldige i Oslo, vi har marka rundt oss på alle kanter. Et kvarter med trikk, buss eller t-bane, så er vi der, eller kanskje du er så heldig å bo i en av de flotte drabantbyene i byen og går rett ut i Sørmarka, Østmarka, Lillomarka eller Nordmarka? En tur rundt Sognsvann kan være godt nok for mange, det viktige er vel at vi får den gode, frie følelsen av å gå i skauen? Turtips oslo

En tur rundt Sognsvann en høstdag …

Prøv flere nye områder i Oslomarka!

Både sommer og vinter ligger marka der og inviterer til hyggelige turer til fots eller på ski. For meg startet det med Ullevålseter, skiløypa fra Frognerseteren via koselige Ullevålseter, og så videre ned til Sognsvann. Senere ble marka utvidet for meg, Østmarka ble brukt da vi bodde på Lambertseter, senere var Kikut turmål i mange år, og nå er også Lillomarka en favoritt.

Bading i Oslomarka
Et av mange fine vann i Lillomarka

Noen merker løyper og stier frivillig

Kommunen Oslo er stor i utstrekning, og mange vet ikke at geografisk sentrum i kommunen ligger langt ute i marka. Mange er nok heller ikke klar over den flotte jobben Skiforeningen gjør med å merke løyper og stier. Turtips oslo

Tips: Les flere av våre artikler fra Oslomarka

En skiklassiker i Nordmarka
Turtips i Oslomarka
Sinober Sportsstue i Lillomarka – fra Grorud, Grefsen eller Movatn
Naturlig luksus i Nordmarka – Kikutstua

Bruk bena, og prøv gjerne nye strøk!

Utfordringen fra oss to i ReiseKick er at vi alle bør bruke beina litt mer, uansett hvilket strøk vi ferdes i. Her fikk du tips om fem strøk vi anbefaler varmt. Men byen er stor og mulighetene mange, så uansett hvor du befinner deg i byen: Ha en god og gild tur!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les andre Oslo-artikler

Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om herlige strøk i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips i Oslo
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon