Grünerløkka er helt perfekt å utforske til fots, og her gir vi to i ReiseKick deg en super guide til Løkka. Et livlig gategulv, der barnevogner og skateboards lever side om side, sjarmerende kafeer og spisesteder med smaker fra hele verden, koselige handlegater fulle av vintage og design, og en sentral elv full av industrihistorie. Bli med på en vandring gjennom et strøk av Oslo kjent for sin yrende aktivitet og sitt blomstrende kulturliv.

En sentral elv – full av industrihistorie

Slik kan du navigere på Løkka

ReiseKicks guide til Grünerløkka tar deg gjennom hele Løkka – som folk som bor der kaller strøket sitt. Et strøk som ble bygd ut den siste halvdelen av 1800-tallet og var byens viktigste arbeiderstrøk i over 100 år, ikke minst på grunn av Akerselva rett ved. Vi tar en vaffel på Hønse-Lovisas hus før vi spaserer nedover langs elva. Så runder vi Løkkas to viktigste gater, Markveien og Thorvald Meyers gate, miksa med visitter inn i spennende sidegater. Klar for gode Løkka-tipsene og et par hidden gems? Heng på!     

Hønse Louvias hus i Oslo
Vi starter med byens beste vaffel på Hønse-Lovisas Hus

Aamot Bru, gyngende og ikonisk

Nyt byens beste vafler ved Akerselvas flotteste fossefall! Den lille, røde stua har navn etter en modig kvinne fra Oskar Braatens bøker. På brua ved siden av står en bukett flotte industrijenter, elva bruser med sine mektige fjær, og gamle industribygninger på rekke og rad. Det er som å være i byen og på landet på én og samme tid. Så går vi nedover, og snart er vi på kjedehengebrua Aamot Bru, flyttet fra Modum på 1950-tallet. Når du går over brua, gynger den, så gå for all del forsiktig …

Aamot bru over Akerselva i Oslo
Gå varsomt over vakre Aamot Bru …

Kunst og kjærlighet for alle penga

Vi går nært elva nedover og passerer brua som går over til Kunsthøgskolen. Et bevis på at kjærligheten lever i beste velgående, for på brua er det hengelåser med gode kjærlighetsord. er det kunst for alle penga, men en gang i tida holdt industrigigant Seilduksfabrikken hus her. Vi går videre på østbredden, og kommer til siloen som er blitt studenthjem, fargerik og fin, oppi gata her vokste jeg faktisk opp med strekkbukser og utedass for hundre år siden.

Bru over Akerselva i Oslo
Kjærligheten blomstrer på brua over til Kunsthøgskolen

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Nedre Foss, Vulkan, Blå og Syng

Fortsett på østsiden av elva helt inntil siloen, du kommer ned til vakre Nedre Foss Gård, der det var mølledrift fra 1200-tallet til 1985, og på vestsiden av elva ligger Vulkan, en by i byen og et sanselig univers med matglede, kultur og opplevelser i fleng. Lenger ned kommer vi til Blå, ledende konsertsted, besøk markedet på søndag og få følelsen av Camden Market, før du går videre og tar en fot i bakken og et glass med noe godt i på fargerike Syng!

Historiske Nedre Foss Gård og siloen i bakgrunnen
Blå i Oslo
BLÅ – eller er vi på Camden Market?
Inne på Syng Oslo
SYNG er fargerikt både inne og ute

Markveien – et kult vintagemekka

Vi går et par hundre meter videre og opp på Ankerbrua, brua med eventyrfigurene på og inngangen til Grünerløkka fra sentrum. Vi tar trange, intime Markveien oppover, og forstår fort at Løkka er et vintage-mekka og Markveien Løkkas handlegate nummer 1. Det er bra, for vintage handler jo både om å skaffe seg noe unikt og å tenke bærekraft. Kles- og interiørperlene i denne sjangeren finner du forresten over hele Løkka, vi nevner i fleng Fransk Bazar, Frøken Dianas Salonger, Good Vibes Vintage, Retrolykke, Robot, Velouria Vintage og Inventarium.

Ankerbrua over Akerselva i Oslo
Eventyrbrua er starten på Løkka i sør

Lune sidegater og Løkkas episenter

Gå inn i Markveiens sidegater, mys inn i bakgårdene, se rester av trehusbebyggelsen fra 1800-tallet og andre skjulte skatter på din vei opp til Olaf Ryes plass, Løkkas episenter. Her ligger godbitene tett-i-tett rundt og i den vakre parken. Vi velger Skaal aller øverst for en liten pause. Så går vi Grüners gate bort mot elva, stanser i nummer 3, ved et galleri, akkurat her drev muttern og fattern beste godtebutikken på Løkka på 60-tallet. Jeg blir blank i øynene. Borte på hjørnet henter jeg meg inn på en super kaffesjappe, før vi tar for oss resten av Markveien.

Markveien i Oslo
Markveien – Løkkas handlegate nummer 1
Vi tar en pitstop på Skaal – god mat og drikke
Galleriet i Grüners gate 3, der den gamle godtebutikken vår lå …

Paulus kirke – majestetisk og gotisk

Litt tynnere med butikker oppover Markveien, men for en kirke Løkka kan være stolt av! Paulus måtte jo selvsagt også få sin kirke, den ble innviet i 1892, og mangler kirkegård. Majestetisk og gotisk, teglstein de luxe, og for et spir, som rager 68 meter over bakken! Plutselig er vi øverst i Thorvald Meyers gate, med Birkelunden og kjæreste Grünerløkka skole på andre siden av parken. 

Paulus kirke
Paulus kirke – majestetisk og flott!
Thorvald Meyers gate i Oslo
Thorvald Meyers gate – paradegaten på Løkka

Birkelunden – en park full av historie

Birkelunden er virkelig historie, godseier Thorvald Meyer kjøpte en 16 mål stor tomt her i 1861, og brukte 40 år på å bygge det som i 2006 ble utnevnt til Norges aller første fredede murgårdsmiljø rundt parken. Parken var arbeiderbevegelsens bastion, paviljongen stod ferdig i 1926, og lenge sto et stygt jernstakitt rundt parken. Så sent som i 1974 ble det legendariske, underjordiske toalettet lagt ned. Den elektriske sporvognen rundt parken kom allerede i 1898, og ble lagt inn i parken i 1946. Det får være nok årstall.

Birkelunden
Fint vannbasseng for barn og voksne i Birkelunden

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Skatter i fleng langs Thorvald Meyer

Vi kjøper med oss et par-tre spennende oster i Ostebutikken før vi flanerer nedover Thorvald Meyers gate. Er Markveien den livligste, så er Thorvald Meyer paradegaten. Den er stappfull av spisesteder, og her kommer også blåtrikken fykende forbi. Flere arkitektoniske perler, og bakgårder som skriker etter et besøk. Når gaten møter Olaf Ryes plass, er den kantet med spennende butikker som ikke er medlem av kjeder. Gøy å oppleve slike småbutikker, de er dessverre i sterkt mindretall andre steder.    

Ostebutikken
Stikk inn her – eller kos deg på utsiden …

Bibliotek, Kulturbryggeri og en Sjuk pike

Vi går videre nedover Thorvald Meyer, og har du noen år på ryggen så husker du kanskje at Petrine Nielsen konfeksjon lå på høyre side her. Nå kan du gå inn i bakgården til en svært så hyggelig kafé. I neste kvartal åpenbarer et flott bygg seg på venstre side. Vi er nå på Schous plass, dette er Schous bibliotek, her har jeg tilbrakt sjukt mange timer, og rett over gata bodde Edvard Munch da han malte Sjuk pike. Sør i parken går du inn i Schous Kulturbryggeri, et levende kulturkvartal med musikkskole, Popsenter og Riksscenen for folkemusikk/dans.

Schous bibliotek på Grünerløkka
Schous Bibliotek – fineste i byen?

Vi går inn i en nyoppdaget sone av Løkka

Til slutt en ganske godt bevart kulinarisk perle. Du går inn Rathkes gate i hjørnet av Schous plass, vi er i en nyoppdaget sone av Løkka, stille og uberørt, og tar en tur innom to herlige, lokale boksjapper, nemlig Schous Bøker og Svovel fabrikk og butikk med alle de beste barnebøkene. Litt lenger bort møter gata to andre gater på Rathkes plass, og der ligger Apostrophe, et steinkast unna den gamle majonesfabrikken, sør for Sofienbergparken.

Barnebokbutikken Svovel på Grünerløkka
Løkka ER bøker – her i SVOVEL butikk og fabrikk …

Apostrophe – folkelig pizza og gourmetmat

Restaurant Apostrophe ligger på et grønt, lite torg som Oslo trenger flere av, en kulinarisk perle og et folkelig pizzasted som har en gourmetmeny onsdag-lørdag. Utenfor flyter Apostrophe utover torget, mens folk henger rundt et koselig, lite vannspeil. Her lander vi i hammocken, sammen med fortjent, perfekt pizza og ditto vin. Og er du klar for enda flere inntrykk, ligger Botanisk Hage 5 minutter unna, også det en del av Grünerløkka bydel, tro det eller ei.

Apostrophe – folkelig pizza eller 10-retters gourmet?

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer 

En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Løkka. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon