Stovnertårnet, Oslo

I dag skal vi vandre i det som blir kalt for Norges lengste tårn, og gå langs det som kanskje er hovedstadens minst kjente skulpturpark! Vi har satt sammen en fin fottur i et område som for mange, urettferdig nok, har vært synonymt med ghetto og ungdomskriminalitet. Ensidig fokus er aldri bra. Stovner i Groruddalen er et område som er preget av drabantbybebyggelse, og vi gleder oss når vi går opp trappene fra t-banestasjonen og rett inn i Stovner senter! Rommensletta skulpturpark Stovnertårnet turtips oslo tur på stovner

Norges største handlesenter i 1975

Vi har tatt en 25 minutters t-banetur med linje 5 fra Jernbanetorget. Så står vi plutselig midt i det som var Norges største handlesenter da det ble åpnet i 1975. Vi har ikke dratt hit for å gå på et senter, men får med oss den flotte beliggenheten. Så går vi en 600 meter godt skiltet vei til Stovnertårnet på Fossumberget. «Norges lengste tårn» snirkler seg opp i luften når vi nærmer oss, men vi stopper først ved Øvre Fossum Gård og cirka en million hester!

Stovner senter
Stovner senter ble åpnet i 1975!

Hester i kø på Øvre Fossum Gård

Det er morgen og vintersol, og hestene står i kø. Øvre Fossum Gård har ligget her i hvert fall siden 1369, da vi første gang hører om den i historiebøkene. Den var i privat eie helt til 1965, da tok Oslo kommune over. I dag gir rideskolen undervisning for alle som vil. Her er hester og ponnier i hopetall, og her er dressur og sprang og handikapridning og en flott gårdsbygning! Rommensletta skulpturpark Stovnertårnet turtips oslo tur på stovner

Øvre Fossum gård
Øvre Fossum Gård ligger rett ved Stovner senter
Hester som spiser
En million hester på Øvre Fossum Gård

Stovnertårnet – en luftig attraksjon

Et par hundre meter fra alle hestene troner Stovnertårnet opp i luften. Gratis og åpent døgnet rundt! Det er en 265 meter lang, snirklende gangbane opp til toppen 15 meter over bakken og 215 m.o.h. Helt ufarlig og universelt tilgjengelig, her kommer du til topps med både rullestol og barnevogn. Og for en utsikt! Sørover ser du Oslofjorden, og nordover er veien til Gjelleråsen kort. Rundt oss drabantbybebyggelse, det bor hele 30 000 i Stovner bydel! Rommensletta skulpturpark, Stovnertårnet, turtips oslo, tur på stovner

Stovnertårnet
Stovnertårnet er luftige saker!
Utsikt fra Stovnertårnet
Utsikt nordover fra Stovnertårnet

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Litterære veier – og livet på Stovner

Fra Stovnertårnet kunne vi gått rett inn i Pilgrimsleden nordover eller gått østover til Skjetten og Lahaugmoen, men vi tar turen ned til hestene igjen, og så til venstre rundt gården. Etter hvert kommer vi inn i Kristoffer Robins vei (han fra Ole Brumm), nå er Østre Aker vei og Haugenstua på venstre hånd. Her kunne vi tatt en avstikker til Tante Ulrikkes vei og Zeshan Shakars suksessroman om livet på Stovner, men vi går inn i en ganske ukjent utendørs skulpturpark! Rommensletta skulpturpark, Stovnertårnet, turtips oslo, tur på stovner

Akebakke på Stovner
Landlig og fint i blokkmiljøet på Stovner

Før: Søppelfylling Nå: Skulpturpark

Fra 1959 til 1969 var det en 15 meter dyp søppelfylling langs hele Rommensletta, og her finner du i dag 14 flotte skulpturer! Turvei D10 går rett gjennom Rommensletta skulpturpark, men vi gikk på kryss og tvers og gapte av beundring. Dette er en viktig del av Groruddalssatsingen, et områdeløft for Haugenstua, og de 14 skulpturene representerer tidslinjen fra 1960 og frem til i dag. Altså: Beliggenhet ved Kristoffer Robins vei på Smedstua!

Rommensletta skulpturpark
En av mange spennende skulpturer på Rommensletta

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Et kunstig bekkeløp i skulpturparken

Skulpturene er vidt forskjellige, fargesterke og varierte, akkurat som kunstnerne, og vi lot oss begeistre. Kanskje de kommer enda bedre til sin rett om vinteren når omgivelsene er hvite og himmelen blå, men da får du ikke med deg det kunstige bekkeløpet som er lagt i skulpturparken langs Rommensletta. Vil du ha med deg den aller mest kjente skulpturen i området, er veien kort til Haugenstua og stuelampa som kalles Storstua!

Praten gikk livlig – og så tok vi toget! Stovnertårnet, turtips oslo, tur på stovner

Da kunsthalvtimen var over, var planen å vandre sørvestover, og ta t-banen fra Grorud stasjon og ned til sentrum. Men kanskje gikk praten om alt det vi hadde sett; om hvor landlig og fint det er her, om de flotte terrasseblokkene som det er mange av her, om tårnet, skulpturene og hestene, at vi helt glemte oss bort. Plutselig var vi i stedet på vei til Grorud togstasjon med sin flotte stasjonsbygning, derfra tok en 10 minutters togtur oss til Oslo S. Og til slutt: Noen ganger får du mer enn forventet. På Stovner fikk vi virkelig mye mer!

Grorud stasjon
Grorud togstasjon har vært her en stund …

Tips: Les noen av våre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om livet på Stovner. Lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

2 Comments

  1. På Fossum sletta ligger Oslos eneste baseballbane! Og gass fra den gamle søppelfyllinga tappes/pumpes opp for å hindre brann!

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon