Oslo høstbilde

Turtips Oslo! Vi har lyst til å ta deg med på en to-timers rundtur til kjente og ukjente kulturskatter, med skråblikk på historien akkurat der vi går. Vi starter og ender ved Bislett, Norges aller mest kjente idrettsanlegg sammen med Holmenkollen Skianlegg. På denne funkisarenaen er det faktisk satt 14 verdensrekorder på skøyter og over 50 i friidrett! Sports Illustrated har kåret den til verdens femte beste stadion!

Oslo bislet stadion
Turen starter her – utenfor Bislett stadion

Hyller legendariske Grete Waitz

I all beskjedenhet nevner jeg at jeg spilte fotball her på Bislet (med en t) for Vålerenga en gang i tida, og vi kalte Bislett for «lekegrinda». Men, det er en utøver av en helt annet kaliber som MÅ nevnes når vi snakker om Bislett: Legendariske Grete Waitz står fortjent plassert på statuen utenfor. Vi bøyer oss i løpebanen på Bislett før vi går videre.

Statue av Grete waitz utenfor Bislet stadion
Løperdronningen vår – legendariske Grete Waitz

– Jeg har jo faktisk møtt Grete Waitz, jeg da, bryter Torill inn. – Jeg fikk gode tips av henne rett før starten gikk for mitt drømmeløp New York Marathon!

Grete waitz
Torill er passe starstruck!

«For aandelige abnorme børn … »

Vi får også med oss Kuppern – også han en av de helstøpte idrettsfolka som fantes før i tida, før vi går Sofies gate til topps, krysser Ullevålsveien og så passerer Iddioten. To D’er, ja. I dag er Iddioten en gress/akebakke som folk nikoser seg på, men begrepet stammer fra «Institut for aandelige abnorme børn og aandssvage gutter», som lå over gaten der Veterinærinstituttet er nå. Barna ble kalt iddioter, og bestyreren kalte seg overiddiot. Rett nord for instituttet ligger Lindern, et idyllisk boligstrøk med trivelige gårdsrom som ikke kan sees fra gaten.

statue av kuppern utenfor bislett stadion
Kuppern – nok en helstøpt idrettsutøver!

Nordre Gravlund – delt på midten

Vi vandrer videre på Geitmyrsveien, går over lyskrysset der Kirkeveien blir til Griffenfeldts gate, og rett inn i lange Tåsenveien på vestre side av Nordre Gravlund. Denne gravlunden mellom Ullevål Sykehus og Sagene er 160 mål stor, ble anlagt i 1884, men er nå delt av Tåsenveien, som er veldig laaaang.

Tips: Kjøp ReiseKicks egen E-bok med 29 flotte fotturer i Oslo.

Rudolf Nilsen eller Matkultursenter?

Vi kan stikke innom og hilse på Rudolf Nilsen som er gravlagt i gravlunden på høyre side – eller sjekke Geitmyra Matkultursenter for barn på venstre. Vi velger det tredje alternativet, å følge Tåsenveien helt opp – til vi plutselig ser Voldsløkka på høyre side. Der tar vi til venstre i det grønne draget, langs en flott barnehage full av sprudlende smårollinger.

Geitmyra i Oslo
Spennende matkultursenter for barn på Geitmyra

Inn i fornemme Ullevål Hageby

Helt i enden av det grønne draget du nå går i, går det en liten bakke opp til høyre rett etter Ugleveien. Gå opp bakken, fortsett cirka femti meter i Pastor Fangens vei, og ta til venstre inn i Langlia. Nå er du inne i smått fornemme Ullevål Hageby, som ble anlagt 1915-22, og den gang ble kalt Norges største hageforstad.

Ullevål hageby i Oslo
Ullevål hageby i Oslo

Fra bolignød til Kardemomme by

Hagebyen var opprinnelig for smaakaarsfolk, men det var middelklassen som flyttet inn her. Nå er dette området i øvre sjikt rent prismessig i byen. Det er bygd etter en engelsk hagemodell, og det bor cirka 2500 mennesker her i 116 bygninger med 654 boliger. Suksessresepten her er enkel: Ullevål Hageby er både urban og landlig.

Berg Gård – og fem gravhauger!

Vi går ut av hagebyen, tar til høyre oppover villastrøket i John Colletts allé, går den helt til enden, forbi Berg skole på venstre side og tar til venstre opp og inn i løvskogen. Dette er et fredet område med hele fem gravhauger! Vi kommer raskt opp til vakre Berg Gård, et gammelt adels- og kirkegods, som første gang blir nevnt i 1264!

Berg gård i Oslo
Berg gård i Oslo

Sommerbolig for mektige konger

Denne nydelige gården ble visstnok på 1800-tallet brukt av kong Karl Johan og kong Oscar som sommerbolig. Hovedbygningen er fra 1700-tallet. Oslo kommune kjøpte stedet i 1962. Nå disponeres Berg gård av Foreningen til bekjempelse av cerebral barneparese. Her holder også flere barnehager til.

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

turtips oslo

Ullevaal stadion – landskamparena

Vi går på en rygg nå. På venstre side ser vi mot sentrum av byen. På høyre side dukker en kjent stadion opp. Ullevaal stadion er sted for landskamper og cupfinaler, og var hjemmebane for LYN da de var på toppen av norsk fotball. Den ble åpnet i 1926, og har tilskuerkapasitet på 27 000. Men i 1949 var 37 000 fotballgærne nordmenn her og så på landskamp mot Danmark! Vi lar bare fotball være fotball og vandrer videre.

Ullevål stadion i Oslo
Ullevål stadion i Oslo

Damplassen – episenteret for hagebyen

Vi spaserer nedover Bergsalleen, som opprinnelig var oppkjørsel til Berg Gård. Vakre boliger på begge sider av alleen, med storslått utsikt utover byen vår. Bergsalleen munner til slutt ut på Damplassen, og dammen het opprinnelig Svenskedammen fordi den ble anlagt av svenske krigsfanger i perioden 1805-14.

Bergsalleen i Oslo
Lav høstsol i vakre Bergsalleen

Kaffestopp på bakeriet på Damplassen

Nybarokke forretningsbygg og boliggårder omkranser Damplassen, og vi lar oss friste til en velfortjent kaffestopp på bakeriet her med lange tradisjoner. Vi er ikke alene om å sitte inne på kafeen. Dette har vært møteplassen her til alle tider, og er det absolutte episenteret for folk på Ullevål Hageby.

damplassen i oslo
Damplassen – møteplass for locals

Enda mer hageby – og så Universitetet

Når kanelsnurren er konsumert, går vi ned den lille kneika og tvers over Sognsveien, og fortsetter ferden langs Eventyrveien bort til Niels Henrik Abels vei, der vi tar til høyre og så til venstre inn på Problemveien. Vi er inne på universitetsområdet på Blindern, og har selveste Meteorologisk Institutt på vår høyre side.

Tar en trall for Meteorologisk Institutt

Dagens høydepunkt for meg er når jeg kan få synge min store hit på sosiale medier: Goddag, goddag, dette her er Meteorologisk Institutt, vi kan melde om at regnet nå tar slutt, og det blir sol, sol, sol! Se gjerne den magiske fremføringen her. Rart å tenke på at MET Norway (ja, de kaller seg det) har varslet været herfra helt siden 1866!

Hurra, hurra! Tja …

Nyklassisistiske Blindern studenthjem

Vi går videre langs universitetsområdet på Blindern, og plutselig dukker gule, nyklassisistiske Blindern studenthjem opp! Et vakkert bygg, åpnet i 1925, som drives av en privat stiftelse. Vi snakker om et hybelhus for 230 studenter, som faktisk var guttehjem helt til 1976! turtips Oslo

Blindern studenthjem i Oslo
Blindern studenthjem – med en spennende historie

Blindernrevyen – bunkers og Gestapo

På Blindern Studenthjem inkluderer leia tre måltider per dag, og de har lange revytradisjoner med Blindernrevyen. Ekstremt mange kjente navn har vært leietakere her. Under krigen hadde Gestapo i Norge hovedkvarter her, og rett under den flotte bygningen ligger en enorm bunkers som eierne ikke klarer å bli enige om hva de skal gjøre med.

Super utsikt fra grønne Tørteberg

Vi fortsetter rett fram, sniker oss fram innimellom noen verneverdige hus og Kjemisk Institutt, og kommer ut på det store grøntområdet, som kalles Tørteberg. Her er det åpent utsyn, og langt der nede ser vi de to grønne fine kunstgressbanene til Frigg, gamle gode Chateau Neuf, og nedenfor der igjen Majorstua T-banestasjon.

Tørteberg i Oslo
Vi runder Kjemisk Institutt og går inn på Tørteberg

Trofast kjærlighet på venstre hånd

Vi svinger derimot til venstre og inn i Suhms gate, og da har vi plutselig statskanalen på vår venstre hånd. NRK står for hele 3600 årsverk, og det er nok mange av oss som har et langvarig kjærlighetsforhold til den offentlige allmennkringkasteren, som ble etablert allerede i 1933, og hadde monopol til sent på 1980-tallet. Og nå – skal jo NRK snart flytte …

NRK huset i Oslo
Hvem har ikke et kjærlighetsforhold til NRK bak seg?

Så tvers gjennom fagre Fagerborg

Nå kan vi egentlig bare fortsette rett frem i Suhms gate. Vi går tvers over trafikkerte Kirkeveien, der lyssignalet gir oss grønt lys i to sekunder. Så videre tvers gjennom fagre Fagerborg, og bort til den forhatte Norabakken (av alle som løper Holmenkollstafetten), som munner ut i en rundkjøring, som heter Bislett plass, og som bare har plass til biler, busser og trikker … Turtips Oslo

Streifer innom franske L’ardoise

Vårt lille streif i byen er over for denne gang. Vi rusler sakte oppover mot Adamstuen, der jeg holder hus, men ikke helt opp. Underveis passerer vi franske L’ardoise i Thereses gate, og jeg er ikke vond å be når Torill mener at vi fortjener et glass Bordeauxvin for den innsatsen vi har lagt ned. Så vi gjør det. Vi unner oss et glass Bordeaux og kroner dagen med hver vår …… makron.

Lardoise i Oslo
Et glass Bordeaux på L’ardoise …
Makroner
… og en fargerik makron …

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Få flere turtips i Oslo:

Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Oslo – byen med de vakre øyene
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bygdøy – for hele familien!
Ja vi elsker Frognerparken!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte denne artikkelen om et nytt turtips i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Vi har også skrevet en E-bok med 29 flotte fotturer i Oslo. Den kjøper du her.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon