Fotturer,  Norge,  Oslo,  Oslo,  På norsk jord,  Urban vandring

Oslo – byen med de vakre øyene


Skip o’hoi! I dag skal vi ut på fjorden! Oslofjorden er full av små, idylliske øyer som bare venter på å bli utforsket av deg. De lokker med fine strender, turområder, kulturminner og spisesteder. Og kanskje det beste av alt: Du når dem enkelt og rimelig med en av ferjene som går ut fra Rådhusbrygga om sommeren.

Først litt om de nærmeste øyene

Du skal ikke lenger enn 600 fra sentrum, så er du på Hovedøya. Den lokker besøkende til seg, slik den lokket engelske munker til seg allerede på 1100-tallet.

Et par steinkast unna ligger Bleikøya, hvor familien Gulbrandsen har bodd siden 1700-tallet. Familien har fulgt utviklingen på Sjursøya fra å være en idyllisk øy til å bli et tett og trist industriområde.

Litt lenger ut i fjorden vår ligger den vakre troikaen Gressholmen-Rambergøya-Heggholmen. Tre sammenhengende øyer med flotte strender og naturreservat. På Heggholmen har fyrvoktere helt fra 1800-tallet passet på sjøveien inn til Oslo, og fyrvokter Iversen har fulgt Lindøyas forvanding til å bli en hytteøy med det som likner på små idylliske kolonihytter.

En annen øy som har vært gjennom drastiske forandringer er Langøyene. Øya var lenge søppeplass før kommunen åpnet sitt nye bad der i 1952. Nå er øya et elsket sted for alle som vil bade på en flott, lang, herlig sandstrand.

Videre utover finner du Håøya og Husbergøya. Sistnevnte ligger ikke langt unna Malmøya og de andre bruøyene ut fra nedre Bekkelaget, Ulvøya og Ormøya.

Sol i ansiktet og vind i håret

Planen var å dra til Hovedøya, der flotte klosterruiner fra middelalderen er bevart. Fergekøen var imidlertid så lang denne dagen at vi endret planene. Valget falt på Gressholmen, og det er ingen dårlig erstatning. Med god plass på ferja og strålende solskinn de 20 minuttene over fjorden kunne starten nesten ikke bli bedre. Dette var den første helgen utenlandsturistene igjen kunne besøke Norge i sommer, og det var nesten litt rart å høre annet enn norsk på ferja.

Velkommen til Gressholmen

Når vi går av ferja, rusler vi opp en kort grusvei før vi kommer inn i skogen. Herfra går det stier på kryss og tvers. En av dem fører deg til Gressholmen Kro, de andre stiene fører til naturreservatet og ulike strender. Langs stiene vokser bringebærkjerr, og vi plukker og spiser underveis. Vi rusler rundt en liten time, og ser flere strender og svaberg hvor du kan sole deg og bade ganske alene. I dag er det ganske glissent med folk her. En far og sønnen hans dykker etter blåskjell fra klippene, middagen ser ut til å være reddet.

Vet du forresten at Norges første flyplass for rutefly lå her på Gressholmen? Den var anlagt allerede i 1927. Dette var ny og artig kunnskap for meg. Øya var også i mange år kjent for alle sine små, søte kaniner, men nå er alle som en forsvunnet. Det er forresten ikke akkurat tilrettelagt for rullestolbrukere her.

Gressholmen Oslofjorden utsikt
Flott utsyn vestover i fjorden hvis du går litt innover på øya

Reker på Gressholmen Kro

Gressholmen kro rødt hus
Gressholmen Kro – her kan du spise både lunsj og middag!

Vi gleder oss til å spise lunsj, og menyen er innbydende og innholdsrik. Vi går for reker og hvithvin, det smaker fortreffelig og det ene vinglasset blir til to for oss begge. Flott at vi bare skal være passasjerer på ferja tilbake til Rådhusplassen.

Gresshgolmen reker og hvitvin


Har du lyst til å leie Gressholmen Kro for et privat arrangement?
Klikk her.


Offentlig toalett (utedo) er cirka 30 meter fra restauranten, og driftes av Bymiljøetaten.

Nye toaletter bygges av Oslo Kommune, og kommer i 2021. 

Ferja hjem

Husk å sjekke når siste ferje går tilbake til Rådhusplassen. Rekker du ikke det, er det ingen returmulighet før neste morgen.

Vente på kaia Torill gressholmen oslofjorden
Mens vi venter på ferja hjem
Gressholmen vente på ferge
Rådhuskaia Aker Brygge seilskute
Tilbake på Rådhuskaia

Tilbake på Rådhuskaia rusler vi en tur opp til Akershus festning, som ligger et passe langt steinkast unna.

Les mer om Akershus festning i denne artikkelen.

Husk å følge oss på Facebook!

Hvor ligger Gressholmen?

Hvordan komme seg hit:
Du tar ferje fra Rådhuskaia.
Sjekk rutetider her.

Tips til andre turer i Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Andre nyttige websider:
www,visitoslo.com
www.gressholmenkro.no

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar