Mange byer arrangerer skulpturvandringer, også Oslo. Men mange ønsker å gå i ro og fred, og få med seg alle skulpturene i sitt eget tempo. Vi har laget en liten skulpturvandring der vi er innom 22 kjente og ukjente skulpturer. Skulpturene kommer i den rekkefølge det er naturlig på vår ferd i sentrum, og du får selvfølgelig kul info på kjøpet. Turen er cirka 8,5 kilometer lang. God (skulp)tur!

The Mother, skulptur Bjørvika Oslo
The Mother utenfor Munch-museet er 9 meter høy

La oss starte med moren til Munch i Bjørvika (Hun døde for øvrig da Edvard var bare fem år gammel). I juni 2022 ble 9 meter høye The Mother, laget av Tracey Emin, reist på det som er Inger Munchs brygge. «En knelende skikkelse som holder varsomt rundt noe vi ikke kan se.»

Tiger på Oslo S
Symbolet på tigerstaden Oslo …

Vi går bort på Jernbanetorget, rett på Tigeren, og Oslo blir ofte kalt «Tigerstaden». Navnet kommer fra Bjørnstjerne Bjørnson. Billedhugger Elna Engelsen har hugget. I diktet «Sidste sang» beskrev Bjørnson «den farlige og ubarmhjertige storbyen». I dag er Oslo en av de sikreste hovedstedene i verden.

“Sammen kan vi bære de tyngste byrder”

Vi tar en 5 minutters avstikker fra Karl Johan opp til Tinghuset i Pilestredet. Opp den staselige trappen til venstre treffer du på 50 000 mennesker i bronse på Grass Roots Square! Laget av Do Ho Suh, en koreansk kunstner, og symbolikken er enkel og aktuell: Sammen kan vi bære de tyngste byrder! 

Skulptur Oslo Christian Krohg
Christian Krohg – maler og forfatter

Tilbake på Karl Johan, på Stortings plass, eller Dasslokket (her var det jo underjordisk toalett før) finner vi Christian Krohg, maler og forfatter, i bronse, utført i 1960 av Asbjørg Borgfelt og Per Hurum. Statuen ble flyttet litt på i 2005, slik at Christian kan se nedover mot Rådhuset.

Oslo skulptur, den lill ehavfruen
En havfrue har erstattet “Fearless girl” utenfor Grand

Den kjente skulpturen til Christian Ringnes «Fearless girl» har stått utenfor Grand siden 2018. Nå er jenta flyttet til den iranske ambassaden, med en hijab i hånden, på grunn av det som nå skjer i Iran. I stedet står nå denne lille «havfruen» utenfor Grand Hotell, uvisst hvor lenge.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Oslo skulptur Holberg
Ludvig Holberg står fortsatt utenfor Nationaltheatret

Skulpturen av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret er omdiskutert, mange vil ha den revet etter at det ble kjent at han investerte i slavehandel i sin tid. Men han står der ennå, flankert av sine dyktige scenefigurer Henrik og Pernille. Statuen ble hugget av Dyre Vaa, og avduket i 1939.

Wenche kom på sokkel takket være Per Ung

Wenche Foss finner vi rett foran inngangen til Nationaltheatret stasjon. Hun kom på sokkel i 2005 takket være Per Ung. Hun var 89 da hun ble hugget i sten, og Bergesens allmennyttige stiftelse finansierte prosjektet. En statue å bli glad i!

Oslo skulptur, Kjakan
Her sto Kjakan og så på nazistenes innmarsj

Like ved Wenche, på Karl Johan, står Kjakan, eller Gunnar Sønsteby, en motstandskjempe under krigen. I 2014 ble skulpturen (laget av Per Ung) flyttet til Karl Johan, akkurat der Kjakan sto med sykkelen sin da tyskerne marsjerte oppover gaten 9. april 1940.

Karl Johan foran slottet
Karl Johan troner på toppen av Karl Johan

Dette er Karl Johan-monumentet, den svensk-norske kongen Karl III Johan, foran Slottet med blikket mot gata hans. Brynjulf Berglien hugget Karl Johan i stein, og den ble avduket i 1875, 57 år etter at Karl Johan ble kronet i Nidarosdomen.

Dronning Sonja i Slotteparken
Dronning turdronning Sonja

Dronning Sonja i Slottsparken ble avduket på hennes 80-årsdag i 2017. Her tar turdronningen en fortjent hvil på en stein mens hun er på tur. Skulptør er Kirsten Kokkin, statuen veier hele fem tonn, og steinen ble hentet fra Vassfaret i Valdres.

Statue i Oslo
Richard Nordraak komponerte Ja vi elsker

Komponisten Richard Nordraak ble bare 24 år, og står på Richard Nordraaks plass rett foran Grotten. Richard rakk å lage musikken til Ja, vi elsker. Dette var Gustav Vigelands aller første offentlige verk, og det var også første gang han kombinerte stein og smijern.

To løver foran kunstnernes hus
Barn elsker å ri på løvene foran Kunstneres Hus

To små løver leker foran inngangen til Kunstenernes Hus. Barn elsker å ri på dem. Ørnulf Bast laget de to løvene da han var akademi-elev. Stopp og se på løvene og finn barnet i deg selv! Løvene ble montert i 1931, og var en gave fra grosserer Alf R. Bjercke.

Statue Bokken Lassen
Bohemen Bokken Lasson på hjørnet av Hegdehaugsveien

Akkurat passe med en liten pause på Litteraturhuset, gå inn hvis du ikke har vært der før, før vi fortsetter oppover Hegdehaugsveien. Der finner vi Bokken Lasson på vår høyre side, hun var jo en kjent og kjær cabaretartist og bohem i Christiania. Statuen er laget av Joseph Grimeland, og avduket i 1962.

TBS Gallery
TBS – et utegalleri for alle årstider

Ta en avstikker 50 meter bortover til venstre i Oscars gate, og så kommer vi til TBS Gallery, som Tore Bjørn Skjølsvik står bak. Dette er et galleri for alle årstider, med skulpturhage som vi kan beundre fra fortauet. Fantastiske rytterskulpturer, Hamsun, Ibsen, polfarere og konger!

Tre primærfarger på et 1000 (!) år gammelt eiketre

På hjørnet av Josefines gate og Hegdehaugsveien finner vi Josefines park, før villahage, men gjenåpnet i 2015. Den seks meter høye skulpturen heter Frondi tenere e belle og er et 1000 år gammelt eiketre med tre søyler av primærfarger på toppen. Kunstneren heter Fredrik Raddum.

Grete Waitz foran Bislet
En av Norges største idrettshelter i farta

Når vi først er i Josefines gate, går vi den bort til Bislet. Gå rundt stadion og nyt skulpturer av to av våre største idrettshelter, både fordi de var gode i idrett og bra folk. Bildevalget faller på Grete Waitz. Sjekk Google, førr ei dame, avduket i 1984, og det var Nils Aas som hugget Grete i stein.

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Sigrid UNdset i Stensparken
Sigrid Undset – rank og fin rett ved Fagerborg kirke

Like ved Bislet finner vi Stensparken, og der står Sigrid Undset rank og fin i grå granitt. Det er Kjersti Wexelsen Goksøyr som er kunstner, og Sigrid Undset bodde i sin barndom på 4-5 steder i nærheten av Stensparken. Her arrangeres faktisk egne Undset-vandringer!

Eros og Psyke – kunstner er selvsagt Per Ung!

Vi går ut av parken i nord, og opp til torget på Adamstuen. Hundre meter lenger nord finner vi Louise Iversens plass. Midt på plassen rager Per Ungs 4 meter høye bronseskulptur «Eros og Psyke», avduket i 1982. Magisk! Louise Iversen var forøvrig Norges første veterinær.

Eventyrkongen speider utover Oslo

10 minutter gange langs Ullevålsveien, og vi går rett på parken på St.Hanshaugen. Midt i den fine parken finner vi statuen av eventyrkongen P. Chr. Asbjørnsen, som også var naturforsker. Brynjulf Bergslien har laget mesterverket, som ble avduket i 1891.

Muntre musikanter
Denne skulpturen blir du også glad av

«Våre muntre musikanter» heter skulpturen, den er laget av Arne Vinje Gunnerud, og står rett ved eventyrkongen Asbjørnsen. Den ble satt opp i bronse ved Festplassen her i 1970, er delvis malt og delvis forgylt, og er en fortjent hyllest til norske musikkorps!

Frodig kvinne
Folk på St.Hanshaugen vet godt hvor denne står …

Nederst i parken på St.Hanshaugen finner vi denne frodige kvinnen – utført av billedhoggeren Ørnulf Bast, som laget løvene på Kunstnernes Hus. Avduket i 1947. Skulpturrunden er så å si ferdig, men på vei ned til sentrum igjen tar vi med oss en siste, omdiskuterte kunstperle:

Lysfontenen på St. Olavs plass har vær omdiskutert

Ned Ullevålsveien, og så ned St. Olavs gate til plassen med samme navn. Nåværende skulptur er en 17 meter høy lysfontene fra 2009 av Sven Påhlsson. Den er formet som et kremmerhus, og tjoret fast til tre bygg med tykke wirer. Reflekterende lysglimt i flere farger. Wow! Kitchy saker!    

Tips 1: Les flere av våre kulturartikler om Oslo her:

Bli med på innsiden av Nationaltheatret!
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Tur på Bygdøy – for hele familien!
MUNCH – bygget, kunsten og mannen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!

Tips 2: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Skulpturvandring i Oslo sentrum. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon