Vi skal gå en herlig tur på et par timer. Denne dagen er byen blåfrossen. Blå himmel og hvitt gulv. Turen starter og ender nederst i Stensparken ved Bislet, der Sigrid Undset står rank og flott og speider utover. Vi skal gå gjennom en vakker del av byen, nordover, tar med oss et par flotte hagebyer og flere gromme strøk. En snøfri versjon ville ha vist at vi stort sett går i grønne områder, og turen er 7,5 kilometer lang.

Sigrid Undset bodde flere steder i dette området

Tvers gjennom fagre Fagerborg 

Vi går oppover Stensparken, nå er dessverre sommerkafeen stengt, og vi lander øverst i Pilestredet, i det vakre, engelske kvarteret av Fagerborg. Vi tar inn Wolffs gate, går rett over Fagerborggata og ned trappa til Jessenløkken, hjertet av Fagerborg, som stort sett ble bygd 1880-1920. Rett over løkka, ned den lille gatestubben ved telefonkiosken, og så krysser vi Kirkeveien og er plutselig i Marienlystparken! 

Oslo, Stensparken
På toppen av Stensparken, bakveggen til sommerkafeen her

NRK, funkisgiganter og hybelhus 

Marienlystparken byr på kunstgressbane og minigolf om sommeren, rett frem ser vi NRK og på høyre side opp langs Kirkeveien høye funkisblokker i ulike farger. Før vi kommer til NRK, tar vi til høyre og kommer opp til et nytt, digert hybelhus for studenter. Vi krysser Blindernveien, går rett frem og skrått høyre gjennom skog. Vi kommer til Hasselhaugveien – så Prestegårdsveien opp til John Colletts plass.  

Oslo, Marienlyst, NRK
Kunstgressbanen på Marienlyst – NRK i bakgrunnen
Oslo, Hybelhus
Hybelhuset for studenter i Blindernveien – lett å få øye på

Så tvers gjennom Ullevål Hageby 

På denne plassen var det en fin kino i gamle dager, men nå er Ullevål kino erstattet av KIWI. Vi tar John Colletts allé inn i Ullevål Hageby, «medielandsbyen», som noen kaller den. Den ble anlagt 1915-22, ble den gang kalt Norges største hageforstad, og består av 116 bygninger med 654 boliger. Ullevål Hageby var opprinnelig planlagt som «hus for smaakaarsfolk», men nå bor middelklassen her med tomtepriser i øverste skikt.  

Oslo, Gamle Ullevål kino
John Colletts plass med butikk i stedet for kino
Oslo Ullevål Hageby
Klassisk Ullevål Hageby – en koselig del av byen

Damplassen – hjertet i hagebyen 

Vi passerer Ullevål skole, ferdig i 1926, rosa og fin med nesten 500 elever. Tar til venstre etter skolen og opp til Damplassen, hjertet til Ullevål Hageby. Plassen fikk navnet i 1918, og dammen het opprinnelig Svenskedammen, fordi den ble anlagt av svenske flyktninger i 1805-14. Flotte, nybarokke bygninger – og bakeriet er egentlig over 100 år gammelt. Fin pit-stop på nåværende bakeri, og flere små butikker å kose seg i en liten stund på her. 

Oslo, Ullevål skole
Ullevål Skole ligger midt inne i hagebyen
Og her står jeg midt på Damplassen
Og her er det fremdeles et deilig bakeri

Berg Gård – kongenes sommerbolig 

Vi skal videre, opp Bergsalleen, forbi tennisbobla på høyre side, sola skinner lavt, og vi har flott utsikt mot åsene vest i Oslo. Vi får Berg Gård på vår høyre side, et gammelt adels- og kirkegods, første gang nevnt i 1264. Gården var sommerbolig for kong Karl Johan og kong Oscar, og hovedbygningen er fra 1700-tallet. Nå er Foreningen for bekjempelse av cerebral barneparese her, i tillegg til flere barnehager. 

Oppover Bergsalleen – flotte omgivelser her
Oslo, Berg gård
Berg Gård – med en unik historie

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Forbi tradisjonell Tåsen-bebyggelse 

Vi ser ned på Ullevål stadion og går forbi Berg Gård, gjennom skogen på bred sti, fredet område med fem gravhauger og så ned til Berg skole (1.-7.kl.) der vi tar veien sørover igjen langs John Colletts allé. Vi sneier innom Ullevål Hageby, tar til venstre i Langlia, og ned den lille bakken til Jutulveien, som tar oss langs «tradisjonell Tåsen-bebyggelse» bort til hjørnet av Nordre Gravlund, der vi går inn og fortsetter sørover inne i gravlunden! 

Skogsstien fra Bergsalleen til John Colletts vei
Klassisk Tåsen-bebyggelse i Jutulveien

Delt gravlund – og en oase for barn 

En flat, flott gravlund, anlagt i 1884, der dikteren Rudolf Nilsen er gravlagt ved Nordre Gravlund kapell, han bodde på Sagene på andre siden av gravlunden, som er 160 mål stor. Tåsenveien deler hele hele gravlunden i to, og når vi kommer ut på vestsiden, passerer vi Geitmyra, et matkultursenter for barn på landet midt i byen! Her er 4 000 barn innom i løpet av året! 

Vi går sørover midt i Nordre Gravlund – en vakker ettermiddag
Og her i Tåsenveien ligger Geitmyra Matkultursenter

Lindern Hageby – helt fra 1300-tallet 

Vi fortsetter på Tåsenveien sørover, kommer til et kryss og går sørover langs Geitemyrsveien. Går inn i Lindern Hageby, og velger Linderngata, her var det gårdsbebyggelse allerede på 1300-tallet. Hagebyen sto ferdig i 1920, 25 store boligblokker i nybarokk stil med 2-3 etasjer, enorme gårdsrom (gå inn!) og vakre, buede gater. Vi mingler sørover og finner gangveien ned til Adamstuen, der Thereses gate starter sin ferd nedover. 

Lindern Hageby er flott, men ikke så kjent som Ullevål Hageby

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Thereses gate – Gartnergaten til 1874 

Vi går nedover Thereses gate, oppkalt etter prinsesse Teresia, som var gift med prins August, sønn av kong Oscar I. Denne gaten het faktisk Gartnergaten helt frem til 1874. Vi går i sprakende vintersol, tar kanskje en kaffe på Kaffebrenneriet helt nederst. Nå er vi bare tre minutter fra starten på denne turen, statuen av rakryggede Sigrid Undset er jo helt nederst i Stensparken, like ovenfor Fagerborg kirke.   

Thereses gate er ganske bratt og veldig fin
Og Sigrid Undset ønsker oss velkommen tilbake!

Tips; Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vinterfottur midt i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon