Alhambra, Granada


Alhambra i Spania har lenge stått på bucketlista. Endelig er det min tur til å besøke dette imponerende palass- og festningskomplekset i Granada. Alhambra står, ikke overraskende, på UNESCOs liste, er et høydepunkt innen islamsk arkitektur, og er noen av de mest praktfulle bygningene fra den mauriske perioden i Spania. Alhambra står som et levende vitnesbyrd om den rike kulturarven i Spania og den fargerike historien som har formet regionen, og nå er jeg endelig her!

Alhambra, Granada, Spania, Spain
Vakre, grønne hager overalt inne på Alhambra!

Populært turistmål – vær tidlig ute

Alhambra er et populært turistmål, og du bør bestille billetter inkludert omvisning tidlig. Det gjør ikke vi, og ender opp med inngangsbilletter uten omvisning en kjølig novembersøndag morgen 08.30. Planen er å rusle opp til festningen etter frokost, men da vi går ut av hotellet midt i Granada innser vi at vi er for sent ute til å gå opp. Vi får heller gå ned igjen, tenker vi og praier en taxi for en gangs skyld.

Alhambra har en helt fantastisk beliggenhet

Alhambra ligger på et platå i utkanten av Granada, med utsikt over hele byen og de enorme slettene som omgir den i vest og nord. I bakgrunnen ligger Sierra Nevada-fjellene mot sør og øst.

Alhambra, Granada, Spania, Spain
Og rett nedenfor Alhambra ligger den gamle, hvite, arabiske bydelen

Historiske røtter fra 800-tallet

Alhambras historie strekker seg tilbake til det 9. århundre, det var opprinnelig bare en liten festning. Den ble utvidet og gjort til et kongelig palass av Nasrid-dynastiet på 1200-tallet. Den komplekse strukturen består av flere monumentale bygninger, vakre hager og torg omgitt av massive murer. Jeg gleder meg sånn til å utforske dette helt vanvittige stedet.

Alhambra, Granada, Spania, Spain
Bygningene ligger på kanten av platået

300 besøkende inn hver halvtime

Vi kjører oppover, oppover og oppover, og utsikten blir bedre og bedre. Vel fremme hiver vi oss inn i køen for å rekke innslipp klokka 0830. Dette kjennes rart, jeg pleier å ha god kontroll på planleggingen… Skjerpings! Antallet besøkende er strengt begrenset. Hver halvtime slipper 300 nye besøkende inn. Det er viktig å komme i tide, hvis ikke mister du muligheten til å komme inn.

Vakre bygninger – ingen tilfeldigheter noen steder

En uovertruffen skjønnhet

Jeg har besøkt mange festninger og palass, men Alhambras skjønnhet er uovertruffen. Ja, enda flottere enn jeg hadde drømt om. Besøket jeg trodde ville ta et par timer, blir fort til 4, og enda er det mye igjen å se. Jeg må tilbake, og da med guide.

Mosaikk, stukkaturer, utskjæringer, kalligrafi. Overalt!

Et av de mest spesielle trekkene ved Alhambra er de intrikate detaljene i arkitekturen. Mosaikk, stukkaturer, utskjæringer og kalligrafi pryder vegger og tak. Atmosfæren vitner om den kreative blomstringen under maurisk styre. Nyt og se på detaljene rett under her!

Alhambra, Granada, Spania, Spain
Alhambra, Granada, Spania, Spain
Sala de Abencerrajes har en åttekantede stalakittstjerne i kuppelen

Patio de los Arrayanes med vannspeilet

Patio de los Arrayanes i Nasrid-palasset er selvfølgelig et av de mest fotograferte stedene i Alhambra. Vannspeilet er 34 meter langt og 7 meter bredt, og omkranset av en myrtelhekk.

Fantastisk når bygninger og trær speiler seg i full harmoni

Løvegården og Løvefontenen

Alhambra, Granada, Spania, Spain

Løvegården er flott gårdsrom som minner litt om et benedikterkloster, og helt i midten av gården står Løvefontenen. De 12 løvene symboliserer de 12 stammene i Israel.

Alhambra, Granada, Spania, Spain
Løvefontenen her er helt spesiell

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

De praktfulle Generalife-hagene

Komplekset består av Patio de la Acequia (Vannkanalens eller vanngårdens patio), som har en lang dam omgitt av blomsterbed, fontener, kolonnader og paviljonger, samt Jardín de la Sultana (Sultanas hage eller gårdsplass med sypresser). Utsikten over Granada og fjellene er slående. Hagene her ble oppført på begynnelsen av 1300-tallet, og er en av de beste bevarte mauriske hagene fra den tiden. Her står tiden stille når vi rusler rundt.

Alhambra, Granada, Spania, Spain
Utsikt fra Generalife-hagene mot Nasrid-palasset
Generalife, Alhambra, Spania, Spain
Mur, villvin, grønne planter og vann … ahhh

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Kort oppsummert om Alhambra


Besøket her er et besøk du ikke glemmer. Dette er en av de aller mest kjente severdighetene i Spania,
og Alhambra er et must når du er i Granada. Husk å bestille billetter tidlig, og beregn god tid. Området er stort, og det er så fantastisk mye fint å se både ute og inne. Bildene yter rett og slett ikke Alhambra rettferdighet.

Vi spaserer ned til Granada by

Etter en deilig lunsj på Jardin Restaurante spaserer vi ned til Granada. Tusen er lettgått, og tar en liten halvtime. Til å begynne går vi på en bred grussti og passerer flere tårn. Etter hvert går grusstien over i smale gater, vi krysser elven Darro og fortsetter langs elvepromenaden inn til selve byen Granada.

Et hyggelig, grønt sted for en lunsj
Alhambra
Og vi spaserer bratt nedover mot byen
Flere små idyller på vår vei nedover
Går ned fra Alhambra
Stien blir til en vei, vi er snart nede i den hvite bydelen av Granada. Takk for besøket vårt, Alhambra!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra spanske byer

Sóller – sjarmerende idyll på Mallorca
Mallorca – en perle i Middelhavet
Altea – blendende hvit og vakker
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Heftig turistdøgn i Valencia
Jakten på julestemning i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
En herlig nyttårsaften i Barcelona!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om festningen Alhambra. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon