toledo, Spania, Spain

Toledo var en gang hovedstad i Spania, og det er til å forstå. På en høyde, omgitt av ærverdig bebyggelse, med slottet Alcazar på toppen og omringet av elven Tajo, cirka en halvtimes togtur fra Madrid, ligger den gamle delen av denne praktfulle byen. Aldri har klisjeen å gni seg i øynene passet bedre, du tror ikke det du ser. Men så er da også Toledo kåret til en av Spanias vakreste byer, 535 meter over havet på la Mezeta, den gigantiske høysletta midt inne i Spania. ferie reise reisetips toledo spania

Toledo
Vi kom til Toledo en dag i starten av november. Høstsesong på hell, men fortsatt turister …

En miks av jøder, muslimer og kristne

Du må gjerne planlegge hva du vil se i Toledo, men vær forberedt på å gå deg vill i alle byens smug, og den gamle delen er uansett ikke større enn at du finner fram. Uttrykket “immapable” passer supert her, så gå på mafå og du vil oppleve en unik miks av spor etter jøder, muslimer og kristne, Men gå sakte, og bruk de gnidde øynene høyt og lavt, ta inn sanseinntrykkene helt til det blir for mye. For i Toledo er det alltid en fortauskafé eller en tapasbar å fordøye inntrykk på. ferie reise reisetips toledo spania

toledo bar
En kafé å fordøye inntrykk på …

Helt enestående perler og kulturskatter

Toledo har en ny del på den andre siden av Tajo, totalt bor 85 000 innbyggere her. Byen var maurisk og muslimsk fra år 711 til 1085 e.Kr. og bærer et massivt preg av det. Her levde muslimene, jødene og de kristne sammen i fred og fordragelighet helt til 1492, da jøder og muslimer ble forvist under den groteske spanske inkvisisjonen. Men de har satt spor, herregud hvilke spor! Turister strømmer til Toledo vår og høst for å få med seg byens mange enestående perler og kulturskatter. ferie reise reisetips toledo spania

Santo tome toledo
Interiøret i Iglesia de Santo Tomé er absolutt en del av Toledos skattekiste

Alcazar – et fremtredende landemerke

Alcazar er kanskje Toledos mest fremtredende landemerke, og var opprinnelig en festning i gotisk stil, som ble bygd om til kongelig residens i spansk renessansestil på 1500-tallet. Her har ingen spanske konger bodd, men enkene deres har bodd her, og etter hvert ble Alcazar et kongelig fengsel, så miltærbarakker, før det nesten ble totalskadet under borgerkrigen i 1936. Den gigantiske bygningen var ferdig restaurert først i 2009, og er virkelig verdt et besøk.

Toledo Alcazar
Alcazar med sine 4 tårn er et fremtredende landemerke i Toledo
Utsikt fra Alcazar i Toledo
Utsikt fra Alcazar: Der nede renner elven Tajo, og der oppe ligger Academia de Infanteria …

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Katedralen – med sine utrolige dimensjoner ferie reise reisetips toledo spania

Cathedral Primada Santa Maria de Toledo er den andre berømte, monumentale severdigheten i Toledo. Den gotiske katedralen ble påbegynt i 1227, den er bygd på deler av den svære moskeen som før stod her, og dimensjonene her er til å bli svimmel av: Katedralen er 120 meter lang og 60 meter bred med et enormt hovedskip og fire sideskip med hele 88 søyler som bærer hele den ufattelig detaljerte konstruksjonen!

Katedralen i Toledo
Santa Maria de Toledo ligger sentralt i byen, og er en praktfull katedral
Katedralen i Toledo
Santa Maria de Toledo ligger sentralt i byen, og er en praktfull katedral

Mosaikk, engler og gull i alle varianter

Sporene etter muslimer er tydelige inne i katedralen, blant annet fordi mange muslimer fikk lov til å bli i Spania etter inkvisisjonen. Her er flerfargede mosaikker i intrikate, originale mønstre, innimellom gull og glitter og engler i ulike varianter, og denne stilen kalles mudejar. Legg til ufattelig vakre og detaljerte kunstverk av Goya, Tizian, Rubens og byens store sønn El Greco, så skjønner du at Toledos katedral er en skattekiste som nesten ikke er til å fatte. Dra hit og forelsk deg i det vakre, forgylte, pompøse, sier vi bare!

Tips: Les om katedralen i Milano her

Her får du marsipan på hvert et hjørne! ferie reise reisetips toledo spania

Vi lander på en kafé før inntrykkene gjør det av med oss, og der koser vi oss med herlig sterk kaffe og … marsipan, som også er byens varemerke. Her får man marsipan på hvert et hjørne, den er kjempegod og spises året rundt, et digert stykke marsipankake funker som lunsj, eller som dessert, kanskje som forrett, i Toledo er det lov å kose seg når vinteren blir lang: «Vi har 9 måneders vinter og 3 måneders helvete», sier de innfødte: «Tenemos 9 meses de invierno y 3 meses de infierno.»

Opplev Toledo til fots – her er bil uegnet

Joda, du kan ta rulletrapper opp til herligheten, og du kan kjøre med et lite «turisttog» rundt i gamlebyen, men dette er en by som fortjener at du tar bena fatt hvis du kan. Litt bratt her og der, et uvant underlag av ulike steinsorter, og trangt i smugene. La for all del bilen stå nede i nybyen hvis du kommer med bil. Vi kom med tog, og taxituren opp til hotellet vårt midt inne i gamlebyen kostet 8 euro. Og uansett hvordan du manøvrerer i Toledo, må du en eller annen gang komme til byens midtpunkt, Plaza de Zocodover med utendørs kafeer og suvenirsjapper, der kniver, dolker og sverd står høyt oppe på listen … ferie reise reisetips toledo spania

Zocodover Toledo
Livlige Plaza de Zocodover på kveldstid

Museo El Greco og Iglesia de Santo Tomé

Maleren El Greco er nevnt, han har satt tydelige spor i Toledo med sine kraftfulle malerier etter at han dro fra Kreta, og bosatte seg i Toledo i 1577. Der bodde han til sin død i 1614. Museo El Greco er virkelig et must, med El Grecos og flere andre kjente kunstneres verker. Den idylliske hagen er fantastisk, spanjolene kombinerer det naturlige med det vågale som ingen andre. Museet er like ved jødekvarteret, og i Iglesia Santo Tomé noen minutter unna finner du et av El Grecos mest kjente malerier, Begravelsen av greve Orgaz, malt i 1586.

Museo del greco
Museo El Greco er både et moderne museum med gamle kunstverk og en vakker hage.
Maleri av el greco
Maleriet Begravelsen av greve Orgaz, der El Greco innlemmet seg selv og sin sønn, henger i Iglesia de Santo Teomé

Tips: Les om et av Norges mest kjente museer, Kistefos!

Et kloster, en synagoge og et jødisk kvarter

Det jødiske kvarteret i Toledo må nevnes. Her er det livlig, her finner du originale bygninger, ikke minst den jødiske synagogen Sinagoga del Transito, grunnlagt og finansiert av kongen i 1357, fordi jødene var aktive forsvarere av Toledo. Klosteret San Juan de los Reyes er et helt unikt gotisk byggverk, som sto ferdig i 1504, en herlig miks av gotikk og nevnte mudejar, og slik kan vi fortsette i det uendelige, du blir aldri ferdig med Toledo når du først har forelsket deg i byen.

Jødekvarteret i Toledo er fargerikt og spennende …
toledo
Klosteret San Juan de los Reyes – en miks av gotisk- og mudejarstil – sto ferdig i 1504!

Kulinarisk fest på Alfileritos 24 og La Orza

Vi må ta med litt om de to restaurantene vi spiste middag på. To innertiere av to mulige. Rett og slett. Alfileritos 24 er et prakteksempel på at det er mulig å kombinere det antikke med det futuristiske når det gjelder interiør. Her nøt vi spedgris, viltkjøtt og deilige viner i fulle drag. Den andre kvelden ble vi anbefalt La Orza av vertinnen på vårt lille hotell, og både asparges og tunfisk var fulltreffere. Ikke rart at La Orza er en kulinarisk favoritt i Toledo.

Restaurant orzo
Koselige La Orza leverer virkelig de kulinariske sakene!

Overnattet hos gitarvirtuos Paco de Lucia

Apropos hotellet vårt: Vi bodde i det opprinnelige huset til den store flamencogitaristen Paco de Lucia, som døde i 2013. Et fargerikt og grønt interiør mikset med musikk og bilder fra den store mesters kunstneriske karriere.

Hyggelig møtested for Paco og gjengen i kjelleren i huset hans …

Reisekick fikk til og med låne studio der Paco skal ha spilt inn flere av sine låter, Pacos egen gitar sto til disposisjon, flamencorytmer i bakgrunnen, fløyelsmykt lys, ditto vin, aldri har vel fingrene løpt raskere oppover gitarhalsen … Hotellet heter Entre dos Aguas Hotel Boutique, har en deilig, solfylt terrasse på taket, og nærhet til alt i Toledo.

hotellet i Toledo inne i foajeen
Åpen patio inne i hotellet. fargerikt og mye klatrende grønt …
mann spiller gitar
Ydmykheten er til å ta og føle på når jeg får låne gitaren til selveste Paco de Lucia i hans eget studio …

Tips til en annerledes, minnerik overnatting

Vi bodde på som nevnt over Entre dos Aguas Hotel Boutique. Et nydelig lite hotell med 5 rom, som omkranser den innvendige patioen. Rommet vi bodde på er lekkert innredet, og badet er stort. Du velger mellom kontinental frokost og typisk spansk frokost som består av kaffe, fersk appelsinjuice og brød med tomat. Kaffe og te står fremme hele tiden, og du forsyner deg så mye du vil. Du kan også kjøpe vin, øl og mineralvann, du henter det selv, og noterer på et ark hva du har tatt. Vi liker veldig godt den tilliten de gir gjestene. ferie reise reisetips toledo spania

Et lite galleri med bilder fra rommet vårt og fellesarealene

Her er også et lekkert spa, en god restaurant og stor takterasse.

Siste kveld på taket i storslåtte Toledo …

Siste kvelden sitter vi på taket og oppsummerer Toledo. For en by! Det er så mye, mye mer vi skulle tatt med: Besøk i en kirke omgjort til kafé og dansescene. Den fantastisk dekorerte togstasjonen. De fantasifullt dekorerte veggene i smugene, uansett hvor du snur deg. Og selvsagt lyset, morgen og kveld, det som fikk El Greco til å bli her resten av livet. Det utfordrende, lekne har vi jo allerede nevnt, her er spanjolene suverene, ingenting er umulig. Slik var det for 500 år siden, og slik er det i dag. Nettopp det gjør Toledo til en by du vil huske når du endelig har vært her.

Hvor ligger Toledo?

Hvordan reise til Toledo?

Ta tog fra Madrid til Toledo. Det koster 130 kroner, og tar en drøy halvtime. Fra togstasjonen spaserer du til sentrum av den gamle byen på 20 minutter. Ta rulletrappene opp;) Velger du taxi fra stasjonen, koster dette 8 euro.

togstasjonen i toledo
Jaddda – togstasjonen i Toledo – intet mindre …
Inne på togstasjonen i Toledo
Inne på togstasjonen i Toledo – spor av mudejar her også …

For bestilling av togbilletter: www.renfe.com

Kommer du med bil, anbefaler vi å parkere nedenfor gamlebyen.

Tips: Les om hvordan det er å ta toget fra Firenze til Alicante

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Les flere av våre utvalgte artikler fra Spania

En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Heftig turistdøgn i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
Dagdriveri på Costa Blanca …
Sitges på Costa Dorada – familiested og festivalby
Fjellturer på Costa Blanca

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om Toledo – storslått, vakker og kulturell. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no ferie reise reisetips toledo spania

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon