Toledo sto lenge på lista over byer i Spania vi vil besøke. Og endelig, helt i begynnelsen av november skjer det. Vi oppholder oss i basen vår Villajoyosa på Costa Blanca i en lengre periode, og tar toget nesten fra døra i Villajoyosa til rulletrappa som kan ta deg opp i den gamle delen av Toledo!

Først: “Trammen” fra Villajoyosa til Alicante:

Vi er så heldige å ha “trammen” som går langs Costa Blanca. To ganger i timen går den til Alicante fra Crueta stasjon i Villajoyosa. Turen tar en time, en enkeltbillett koster bare 2,5 euro pr person, her får du virkelig valuta for pengene. Kjøper du flerreisekort og fyller på 10 turer, er prisen kun 1,40 pr person. Billettene kjøper du på stasjonen (automat eller skranke) eller i automat på trikken. “Trammen” er både effektiv og populær blant fastboende og turister.

Tram Alicante Benidorm
Trammen tar oss ut på første lille etappe fra Villajoyosa til Alicante
Utsikt fra togbrua i Villa joyosa
Her er vi på vei over jernbanebrua i Villajoyosa

Du skal ikke ha det så veldig travelt når du kjører trikken. Den går s-a-k-t-e. Men utsikten fra vinduet er upåklagelig. Vi kjører gjennom tettsteder, fjellandskap og tett på Middelhavet. Bare å lene seg tilbake, slappe av og nyte turen!

Fin utsikt også innover i landet fra “trammen”
Og hele tiden er Middelhavet tett på …

Det er flere stasjoner i Alicante, og skal du videre med tog, sitter du på helt til endestasjonen Luceros. Ta godt vare på billetten, du må nemlig bruke den for å komme deg ut av stasjonen.

Siste lange stranda før vi er inne i sentrum av Alicante

Bare en kort spasertur mellom stasjonene

Fra tramstasjonen til togstasjonen er det kun 6 minutter å gå. Vi legger alltid inn en sikkerhetsmargin dersom trikken skulle bli forsinket. Den er som regel i rute, og vi kan kose oss med en kopp kaffe og en croissant på en av de mange kafeene mellom de to stasjonene.

Togstasjonen i Alicante
Togstasjonen i Alicante – moderne og flott!

Med hurtigtoget fra Alicante til Madrid

Billettene til Toledo, via Madrid, kjøper du enkelt på det statlige, spanske togselskapet renfe.com. Prisene starter på rundt 35 euro pr person. Vi betalte til sammen i underkant av 60 euro for hver av våre, og hele turen fra Alicante til Toledo tok totalt 3 timer og 40 minutter, inkludert togbytte på Madrid Atocha togstasjon. Det er god plass til bena på de aller fleste Renfe-tog, og gratis internett på mange av dem, så her koste vi oss med å skrive, lese og glane ut av vinduet.

Rask, effektiv bagasjekontroll før avgang

Etter terroren på flere pendlertog inn til Madrid i mars 2004, hvor 191 mennesker ble drept og 1460 skadet, må vi skanne bagasjen på en rekke destinasjoner i Spania når vi kjører tog. Det gjør vi med glede. Prosessen er mye mer effektiv enn på flyplasser, vi trenger ikke plukke ting opp av bagasjen. På turistklasse er dessuten 3 x 25 kg bagasje inkludert. Sjekk for sikkerhetsskyld betingelsene på din togreise.

Vindmøller
Oppe på høysletta La Meseta kan det blåse bra, så her er det smått med befolkning og vindmøller i fleng
Her går det unna, vi kjører gjennom mange fruktbare områder
Skyene truer litt, men fargene er vakre oppe på La Meseta

Og så fyker vi av gårde i 300 kilometer i timen!

Fra Alicante kommer vi fort opp på høysletta La Meseta. Madrid ligger tross alt 667 meter over havet. Og nå går det virkelig unna i kurvene, på det meste går det i 300 kilometer i timen. Toget tar oss raskt gjennom variert og vakkert fjellandskap, olivenlunder og endeløse, ulike fruktplantasjer. La Meseta dekker nesten halvparten av Spania, og her i øst er den velsignet med et fruktbart jordsmonn. Med jevne mellomrom ruller de hyggelige togvertene forbi oss med sine salgsvogner. Vi velger restaurantvogna, får en strekk på beina, og finner et ledig bord med fantastisk utsikt.

Oliventrær og frukttrær av ulike typer hele veien

Vår spanske venn Duolingo – uno, dos, tres!

Innimellom sitter vi der og lærer oss noen nye spanske gloser med vår gode venn Duolingo. Målet er å lære så mye at vi kan prate med de gamle spanske damene i gata vår i Villajoyosa. Det mangler fortsatt litt til vi er akkurat der … og så leser vi litt, skriver vi litt, og hører på musikk på gode, gamle Spotify. Og vips, så er vi plutselig i Madrid!

Her er Estación de Madrid puerta de Atocha:

Atocha trainn station madrid
Atocha ligger fint til – i motsetning til endel andre sentralstasjoner i store, europeiske byer

Atocha er den største jernbanestasjonen i Madrid, og har forbindelser med fjerntog (Renfe), lokaltog (Cercanías) og Madrid Metro. Den er endestasjon for høyhastighetstog AVE fra blant annet Barcelona, Malaga og Sevilla – og Renfe Avant fra Toledo. Litt av et kommunikasjonssentrum i Spania, med andre ord …

Den gamle stasjonsbygningen som ble gjenoppbygget etter en brann i 1892, er blitt utvidet med en ny, moderne og mye større stasjon. Den gamle bygningen ble omgjort til en tropisk hage med kafeer, butikker og hvileområder. Helt fantastisk idé, vi digger den, det er SÅ fint å sitte her med kaffekoppen!

Atocha train station palms
En tropisk hage med kafeer og hvileområder. For en fantastisk idé!

Bare 33 minutter fra Madrid til Toledo!

Dette er en kort tur som kun tar 33 minutter, og med mer enn 10 avganger i døgnet er det enkelt å komme videre til Toledo. Enveisbillett koster pr november 2021 fra 13,90 euro, tur/retur 22,20 euro. Siden dette er en kort tur, booker vi plasser på turistklasse. Vi nyter utsikten over den spanske, flotte høysletta, og før vi vet ordet av det er vi fremme.

Togstasjonen i Toledo er helt magisk, du kan nesten tro du har kommet feil og er havnet i et kirkebygg. Fra stasjonen og til sentrum av gamle Toledo tar det cirka 20 minutter å gå, litt avhengig av hvor tung kofferten din er. Du får hjelp av 5 laaaange rulletrapper de siste 5 minuttene. Det regnet da vi kom, så vi jukset og tok taxi. Prisen opp til det fine hotellet vårt fra jernbanestasjonen var behagelige 8 euro.

toledo
Toledo – kåret til en av Spanias vakreste byer

Estación de Toledo – togstasjonen i Toledo

Den opprinnelige togstasjonen, bygget i 1858, ble i 1917 erstattet av en ny i neo-mudejar stil. I dag regnes den som et av de mest severdige byggene i Toledo, selv om det skapte kontrovers i byen da det ble bygd. Folk ville heller ha en mer nøktern stil den gang. Stasjonen er egentlig ganske liten, og har heller ikke all verdens av fasiliteter. Men ta det med ro, du finner selvsagt en kafé med uteservering.

Tips: Les om togturen vår fra Firenze til Alicante via Avignon!

togstasjonen i toledo
Togstasjonen i Toledo – pytt pytt, såpass må det jo være …


Inne på togstasjonen i Toledo
Inne på den vakre togstasjonen i Toledo – arkitektur i neo-mudejar-stil

Til slutt: En helt spesiell overnatting i Toledo

I Toledo bodde vi på Entre dos Aguas Hotel Boutique. Et nydelig lite hotell med 5 rom rundt en innvendig patio. Rommet var lekkert innredet, og badet stort. Du velger mellom kontinental frokost og typisk spansk frokost, som består av kaffe, fersk appelsinjuice og brød med tomat. Kaffe og te står fremme hele tiden, og du forsyner deg så mye du vil. Du kan også kjøpe vin, øl og mineralvann, du henter det selv i kjøleskapet, og noterer på et ark hva du har tatt. Vi liker veldig godt den tilliten dette systemet gir gjestene på hotellet. 

Tips: Les hele artikkelen om ReiseKicks besøk i vakre Toledo

En deilig, blå aften på taket av hotellet vårt …

Praktiske opplysninger om billetter, reiseruta og priser

Reiseruten mellom Villajoyosa og Toledo

VillaJoyosa – Alicante – TRAM – bytter stasjon
Alicante – Madrid – bytter tog
Madrid – Toledo

Hva betalte vi for togreisen mellom Villajoyosa og Toledo?

Villajoyosa – Alicante: 2,5 euro per person
Alicante – Madrid: Sen billettbestilling, turistklasse: 45 euro pr person
Madrid – Toledo: turistklasse: 13,90 euro pr person

Hvor kjøper vi billetter?

Villajoyosa – Alicante: På trikken
Alicante – Toledo: www.renfe.com

Husk å følge ReiseKick på Facebook

Les flere av våre utvalgte artikler fra Spania

En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Heftig turistdøgn i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
Dagdriveri på Costa Blanca …
Sitges på Costa Dorada – familiested og festivalby
Fjellturer på Costa Blanca

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om togturen mellom Villajoyosa og Toledo. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no ferie 

1 Comment

  1. Så flott å lese. Kjørte til Toledo for noen år siden og tok toget til Madrid. Kanskje tog hele veien neste gang. Takk for god info

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon