vin på Plaza Virgen i Valencia

Jeg er på hytta i Villajoyosa. Bernt har reist hjem til Oslo for å undervise på Krimforfatterskolen til Cappelen Damm. Det er første uken i mars 2020, og lite aner vi om at verden om få dager skal lukkes ned på grunn av Korona.

Det er ingen COVID-19 restriksjoner i Spania ennå, og min gode venninne Inger Helen kommer på besøk. Vi har lenge planlagt en togtur til Valencia. Sett i ettertid er nok ikke det det lureste vi har gjort.

Vi har bestilt tog på første klasse fra Alicante, og et døgn på favoritthotellet Vincchi Lys. Her gir vi deg en dag i Valencia, time for time. Et heftig turistdøgn i Valencia med andre ord!Fortalt i tekst og bilder. Starring: Inger Helen – og Torill i ReiseKick.

Damene reiser overraskende lett

Først trikken fra Villajoyosa til Alicante …


Vi tar trikken fra Villajoyosa til Alicante klokka 8 lørdag morgen. Til begges overraskelse klarer vi å pakke alt vi skal ha med oss ned i hver vår bittelille ryggsekk. Vi reiser lett, og humøret er også lett og vårgodt når vi sitter på trikken.

Vi stopper på en kafè i nærheten av togstasjonen i Alicante og unner oss litt frokost. Det er en time til toget går, og vi har god tid.

Perfekt måte å starte dagen på

Etter terroren på T-banestasjonen i Madrid 11. mars 2004, hvor hele 193 mennesker ble drept og mer enn 2000 såret, begynte spanjolene å sjekke bagasje før passasjerene kommer inn på perrongen. Det går relativt fort å komme gjennom denne kontrollen, men det kan jo være lurt å beregne litt ekstra tid.

Reiser vi på feil ukedag???

På noen av togstrekningene i Spania er det gratis drikke dersom du reiser på første klasse. Men ikke på lørdag? Wæhh? Den tabben har vi gjort mer enn en gang;) Men vi to lar oss ikke stoppe, vi tar oss råd til å kjøpe noen bobler uansett, 5 euro kan vi avse for å kose oss på toget.
Prisen på togbillettene varierer fra 12 til 50 euro pr vei, litt avhengig av tidspunkt. Denne gangen betaler vi 32 euro pr vei. Ikke noe å si på det.

Vi liker trakteringen på spanske tog -– Cava er kult, også på formiddagen

Klare for et heftig døgn i Valencia

Etter to kjappe timer er vi fremme i Valencia. Her venter hele 2000 års historie på oss. Det samme gjør mer enn 30 museer, historiske bygninger, markeder, kirker og katedraler. Vi rekker kun en brøkdel denne gangen.

På den ene av to hovedstasjoner i Valencia, Valencia Estacio del Nord

Valencia Estacio del Nord er en arkitektonisk juvel, bygget mellom 1906 og 1917 i “Sezesión Vienesa” stil. Fasaden er dekorert med de aller mest typiske elementene i valenciansk kultur; barracas (tradisjonelle hus), appelsiner og flotte kvinner med sine tradisjonelle festdrakter.

Vanvittig flott togstasjon – Valencia Estacio del Nord

Togstasjonen ligger svært sentralt til i byen, og det er kort vei til det meste. Som tyrefekterstadioen, for eksempel. Plaza de Toros de Valencia sto ferdig i 1859, og har plass til hele 12000 skuelystne.

Vi dropper tyrefektingen …
Men her derimot, stopper vi … mye bedre enn tyrefekting …

Vårt favoritthotell – Hotel Vincchi Lys

Fra togstasjonen til Hotel Vincchi Lys er det knappe 5 minutter å gå. Jeg har bodd her flere ganger, og trives veldig godt. Rommene er flotte, frokosten god og servicen strålende. Vi betaler 1800 kr for et døgn i et dobbelt deluxe-rom.

Vi pakker ut den særdeles begrensede bagasjen og går ut i byen igjen. Med bare et knapt døgn til rådighet, kan man ikke hvile på laurbær i Valencia.

Flotte karer på hotellet vårt

Vi rusler (les: strener) gjennom Mercat Central de Valencia. Det åpnet i 1839 som et åpent utemarked. I dag er det mer enn 1000 (!!!) ulike boder her.

Klikk her for å booke opplevelser i Valencia.

Mathallen – Mercat Central

Vi fortsetter videre over flotte, mektige Plaça de la Reina. Mye folk i gatene i dag. Hvorfor det, mon tro?

Plaça de la Reina

På vår vei på jakt etter et hyggelig sted å sitte i solen, havner vi i en gedigen folkemasse. Det er 8. mars og Kvinnedagen feires med opptog og fyrverkeri!

I ettertid er vi litt sjokkert over å ha deltatt i dette folkekaoset 8. mars …

Vi finner en plass i solen og bestiller veggisburger med poteter. Av alle forunderlige ting har vi funnet et sted hvor det ikke serveres vin! Det er kanskje derfor det er ledig bord her?

Eneste kafé i Valencia hvor det ikke serveres vin? Like blide uansett.
Dette her smakte slett ikke verst

Vi blir innmari tørste av de salte potetene, og slår oss ned på Plaza de la Virgen, en virkelig turistmagnet. Her VET vi at vi får et glass Cava. Herfra har vi strålende utsikt til makeløse Cathedral de Valencia.

Stikk inn og ta en titt på Den hellige gral – den er her inne
Vi nyter livet på Plaza de la Virgen

Det er rart hvor sultne vi blir av å bare være turister. Vi flytter oss over til naborestauranten. Her fråtser vi i søte kaker og spanske skinker.

Men igjen, vi har ikke tid til å sitte for lenge. Vi har fortsatt mye igjen på dagens tapet. Apoteket neste. Gnagsår truer.

Inger Helen kjøper for mye plaster, trenger mer cash

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

På tide med noe å putte i munnen igjen. Vi finner en kafè og nyter hver vår kaffe og brownies mens vi konsulterer kartet.

Byens grønne lunge – Jardin del Turia

Vi skal til Jardin del Turia, en av de største byparkene i Spania. Parken er anlagt på den tidligere elvebunnen av Turia. Etter en ødeleggende flom 14. oktober 1957 ble elven ledet utenfor byen for å unngå nye oversvømmelser. Parken er i dag ni kilometer med grøntarealer med gangstier, idrettsplasser, dammer og hager. Vi starter ved Cabecera Park og går helt ned til Ciudad de las Artes y Las Ciencias hvor parken ender.

Jardin del Turia
Ciudad de las Artes y Las Ciencias

Vi har sett hele den futuristiske delen av parken før, men lar oss nok en gang rive med av alle de fantastiske byggverkene. Spanjolene er utrolig flinke til å kombinere gammel og ny tid, det er ikke rart at dette er en av de best besøkte turistattraksjonene i Spania.

Både Inger Helen og jeg går på spansk-kurs i Villajoyosa, og vi kjøper nye spanskbøker på veien tilbake til hotellet.

Snart flytende i spansk?
Flott hotellterrasse som vi knapt rekker å benytte

Tilbake på hotellet setter vi oss på takterrassen og slapper av i 10 minutter. Vi har bestilt bord på Swagat, en populær indisk restaurant i det nye hippe området Barrio del Carmen.


Bobler, indisk mat og fyrverkeri

Etter nesten 30 000 skritt er det deilig å slappe av med et glass på en nesten folketom bar. Hvorfor er den tom? Alle står utenfor. Kvinnedagen feires jo fortsatt, og fyrverkeriet tar aldri slutt.

Enda en cava – og humøret bobler over!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Barrio del Carmen er et område litt unna de største turisthordene. Her er spanjolene fortsatt i flertall, og utvalget av nisjebutikker, barer og restauranter er stort. Vårt favorittstrøk i Valencia, intet mindre.

Klokka nærmer seg 21, og servitørene på Swagat i Calle Conde de Altea 44, bukker oss inn når vi kommer. Vi fråtser i fantastisk mat og koster på oss noen kveldsbobler.

Lagre pin for å lese artikkelen senere

Mette og trøtte rusler vi tilbake mot hotellet. Det tar på å være hurtigturist! Vi har opplevd mye, og er strålende fornøyd med besøket. Det eneste vi ikke fikk tid til, var shopping. Det gjorde ingenting, vi hadde jo ikke plass i ryggsekkene! Dessuten betyr det bare at vi snart må tilbake;)

Neste gang leier vi denne?

Andre blogginnlegg om Valencia

Valencia – leken og livlig

Les også disse blogginnleggene fra Spania

Sjokoladebyen Villajoyosa
Gata vår i Villajoyosa
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Valencia – en leken og livlig by
Trikken mellom Alicante og Benidorm
Med tog fra Alicante til Barcelona
Topptur til Puig Pedro – Pyreneene
Til topps på Costa Blanca
Porten til Pyreneene

Hvor ligger Valencia?

Nettsider å ta en titt på:

www.visitvalencia.com
https://www.mercadocentralvalencia.es/
https://www.cac.es/va/home.html
https://www.vinccilys.com/
https://swagatvalencia.com/
www.renfe.com

Tusen takk til Inger Helen for fabelaktig reisefølge og fotobidrag.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.noLegg inn en kommentar

Mer inspirasjon