Synnfjell beskrives som det snille og ville fjellet. De fleste turmål og topper er lett tilgjengelig, og vi har planer om å gå til topps på den høyeste toppen, Spåtind på 1414 meter. Området omtales som Jotunheimens forgård med snilt og åpent fjellterreng og ruvende topper rundt.

Synnfjellet ligger midt mellom Lillehammer og Valdres, og tilhører både Nordre Land og Etnedal kommune. Perfekt avstand for en dagstur når vi bor på Haugtun Gårdspensjonat i Aust-Torpa.

Det tar en snau time å kjøre til parkeringsplassen på Fjellsætra cirka 12 kilometer fra Bakkebygda. For å komme til Bakkebygda følger vi fylkesvei 2472. Etterhvert kommer vi over på bomvei, og denne følger vi til Fjellsætra. Her er det ganske gode parkeringsmuligheter på høyre side av veien.

Vi har surret og rotet litt på veien, og stoppet på Nørstelien Landhandleri og spurte om veien. Ikke bare forklarte de veien, de ga oss til og med et turkart over området. Gjett om denne mannen ble glad. Papirkart er jo Perfekt!

Nå blir det lett å finne frem, gitt!

Turen starter på 890 meter over havet, og går rett oppover i bjørkeskogen til å begynne med. Vi presser oss forbi noen kuer som ser ut til å eie stedet. Spåtind tur spåtind

Hørt om Ageladafobi?

Har du hørt om Ageladafobi? Ku-skrekk! Jeg liker ikke kuer, det er bare å innrømme. De er svære, digre og enorme. Og de skuuuuuuuuler!

Jo da, jeg vet de er drøvtyggere, og jeg vet det er svært sjelden kuer spiser mennesker. Det er i grunnen svært sjelden at kyr i det hele tatt forulemper mennesker. Det er egentlig omvendt, det er vi som forulemper og spiser kuene – eller storfe som de da av en eller annen grunn kalles. Men skrekken sitter i meg når jeg kryper forbi på alle fire og leker usynlig.

Kuer på Spåting
Passe stram i maska

Men som sagt, jeg krabber forbi kuene som ligger og skuler. Og så er vi plutselig oppe på snaufjellet. Det er godt skiltet, og vi følger en fin og bred fjellsti hele veien.

Spåtind

I tillegg til skilt, er det også merket med det trygge, røde merket til DNT.

Lettgått tur og fjell for oss selv

Terrenget er lett å gå i, og det er vid utsikt hele veien. Selv om vi er her i juli, er det befriende lite folk. Vi har fjellheimen nesten for oss selv. Det kan være fordi værvarselet ikke lovet så veldig godt. Heldigvis var værgudene snille med oss, de ventet med regnet til vi satt i bilen.

Er det ikke fint? Får meg til å tenke på bomull …
De glade vandrere

Når vi nærmer oss toppen, kommer vi til et stiskille. Her kan vi velge å gå til Lenningen, men vi holder oss til planen. Spåtind i sikte!

På toppen – 1414 meter over havet

Høyere kommer du ikke

Spåtind på 1414 meter over havet er det høyeste punktet i Etnedal og i Synnfjell. Synnfjell betyr sannsynligvis “sørfjellet”. Navnet Spåtind viser antagelig til at værstasjonen helt på toppen har vært brukt som værmerke.

Toppunktet har praktfull utsikt. Mot øst ser vi konturene av Rondane, mens utsikt mot nord og vest domineres av Jotunheimen og Hemsedalsfjellene.

På toppen av Spåtind
Med vind i håret på toppen av Spåtind
Drikker kaffe på toppen av Spåtind
Deilig med en varm kopp kaffe

Turen nedover går som en lek, og før vi vet ordet av det er vi nede ved bilen.

Utsikt fra Spåtind
Og så er vi nesten nede ved bilen

Det er fortsatt tidlig på ettermiddagen, og vi bestemmer oss for å besøke landsbyen Dokka. Her er et allsidig og godt handelstilbud med flere butikker og serveringssteder.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips til overnatting

Vi bodde på Haugtun Gårdspensjonat i Aust-Torpa. Les om oppholdet vårt her.

For annen overnatting, ta en tur innom https://synnfjell.no/spise-og-sove/

Vakre Haugtun

Hvor ligger Spåtind?

Veibeskrivelse til parkering ved Spåtind

Spåtind er den høyeste fjelltoppen i Etnedal, og kan nås fra både Feplassen, Lenningen og Fjellsætri. Fra toppen er det fantastisk utsikt og postkasse med bok til å skrive seg inn i.

Feplassen:Fra Fagernes, følg veien mot N. Etnedal og kjør videre mot Lillehammer og Lenningen til Feplassen. Her er det parkeringslommer ved veien med plass til 4–5 biler. 150 m tilbake langs veien starter merket sti til toppen. 
Lenningen: Alternativt kan du kjøre snaue 3 km videre i retning Lenningen. Her starter DNT-ruta mot Hugulia via Spåtind. Det er gode parkeringsmuligheter ved stistart.
Gamlestølen/Fjellsætri: Fra Etnedal ved Flatøydegard, følg skilting mot Lillehammer til Rust og ta av til høyre mot Bakkebygda og Gamlestølen. Fra Gamlestølen er det bomvei videre til Fjellsætri, der det er greit å parkere. (GPS 32v 540028 6767914). Følg merket rute til Spåtind. Stien er lett å gå og veldig tydelig.

Lengde: cirka 6 km en vei
Tidsbruk: ca. 2−2,5 timer opp – en times tid ned
Stigning: ca. 550 høydemeter
Egnet for barn: fra 6-7 år
GPS-koordinater start (Feplassen)  32v 537340 6772335  
GPS-koordinater topp  32v 542602 6771620 

Info hentet fra https://www.valdres.no/opplevelser/spatind-1414-moh-p614023

Tips til andre fjellturer

Finn tips til andre fotturer i Synnfjell her.
Over Besseggen i hæla på ungdommen
Topptur til spektakulære Knutshøe i Jotunheimen
Rjukan, Vemork og Gaustatoppen
Panorama i Hardanger
Topptur til Molden i Luster

Websider å ta en titt på

www.synnfjell.no
www.landsbyendokka.no
www.haugtun.no
www.valdres.no

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen, og vi setter stor pris på om du deler.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

  1. Grensa mellom Nordre Land og Etnedal går over Spåtind-toppen.

    Spåtind er også høyeste topp i Nordre land. Dokka og Torpa ligger i Nordre land. Nørstlien, Jokerbutikken, ligger i Nord-Torpa. Fjellsetra ligger i Etnedal. Men mye av Synnfjellet ligger Nordre Land kommune.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon