Utsikt fra Gaustatoppen

Vi er i Rjukan, den lille byen som ligger i den øst/vest-vendte Vestfjorddalen. Mektige Gaustatoppen og de stupbratte fjellsidene gjør Rjukan solløs fra oktober til mars. Det er ikke mye sol denne junidagen heller, men det er fordi det er overskyet. Tur til Gaustatoppen

I 2013 ble solspeilene det lenge hadde vært snakket om, en realitet, og du kan se speilene skinne i fjellsiden, 450 meter over Rjukan Torg. De datastyrte speilene følger solens gang over horisonten, og reflekterer strålene ned på torget. Dette betyr at torget får sol om vinteren og om sommeren kommer sola fra to sider.

Rjukan torg – i dag hjelper ikke engang solspeilene

Si meg hvor du bor…

Trodde du at bindersen og ostehøvelen er tidenes norske oppfinnelser? Gründer Sam Eyde hadde en visjon om å få Rjukanfossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene. Og dette ble starten på det som skulle bli Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til. Oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon, og bidro sterkt til at Norge gikk fra å være et av de fattigste, til et av de rikeste landene i Europa på bare 100 år.

Klasseskillet var lenge tydelig i Rjukan. Ingeniørene i Hydro var bosatt oppe i fjellsidene hvor sola kom først om våren, de vanlige arbeiderne bodde nederst i dalbunnen.

“Si meg hvor du bor og jeg skal si hvilken stilling du har på Hydro” het det den gangen.

Det er mange slike hus i Rjukan

Turer og aktiviteter

Vi stikker innom Turistkontoret som ligger på Rjukan Torg, og får mange gode tips til hva vi kan finne på. Smilende og flinke folk forer oss med brosjyrer, råd og forklaringer.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese nesten 300 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Vi skal dessverre ikke være her så lenge, og vi forstår at det var en planleggingstabbe av de sjeldne. For i Rjukan er det mye å finne på. Vi blir fortalt at området er et eldorado for sykkel- og fotturer, i tillegg finner vi museer, badeland, strikkhopping og klatrepark. Og selvfølgelig må vi gå tur til Gaustatoppen. Bare for å nevne noe. Sjekk ut www.visitrjukan.com for mer info. Vi skjønner fort at vi må prioritere knallhardt, og går på kafè.

På Eydes konditori er det trangt om saligheten, det er tydeligvis et populært sted. Her er et godt utvalg av bakevarer, påsmurte rundstykker, ulike kaffetyper og Antibac på hvert eneste bord. Og vi blir fortalt at konditoriet er kjent for Napoleonskaka si, et bakverk det går gjetord om. Vi skriver under på det om kaka.

Krigshistorie på Vemork

Høyt oppe i fjellsiden, fem kilometer vest for Rjukan ligger Vemork. Vi kjører oppom, parkerer og går de 700 til dels bratte meterne oppover. Men først må vi forsere ei smal bro, og høydeskrekken trigges.

Norsk Industriarbeidermuseum, Verdensarvsenteret og Tungtvannskjelleren holder til i Vemork gamle kraftstasjon som var verdens største kraftverk da det sto ferdig i 1911. Museene stenger snart, og vi vet vi er for sent ute. Men vi rusler opp til den ruvende bygningen allikevel. Vi har lyst til å kjenne litt på stemningen. Tungtvannsaksjonen var den største sabotasjeaksjonen i Norge under andre verdenskrig. Flere filmer er laget om den dramatiske aksjonen natten til 28. februar 1943. Da klarte sabotørene å ta seg inn i hydrogenfabrikken på Vemork, og sprengte produksjonsutstyret for tungtvann. 500 liter med tungtvann som sto klart for eksport til Tyskland kom aldri frem dit det skulle.

“Kjakan”, en av Norges mest kjente motstandsmenn under andre verdenskrig ble født på Rjukan.

Gunnar Sønsteby – “Kjakan” – 1918 – 2012

Krossobanen

Krossobanen er Nord-Europas første to-taus bane. Den ble bygget i 1928, og er en gave fra Norsk Hydro til befolkningen i Rjukan, slik at de kunne komme opp i solen i vinterhalvåret. Banen bringer deg opp til foten av Hardangervidda. Turen tar i underkant av 5 minutter og du kan parkere kostnadsfritt rett ved anlegget. Du følger riksvei 37 cirka to kilometer vestover fra Rjukan.

På toppen ligger Gvepsebordet Panorama Cafè og her kan du nyte et godt måltid og god utsikt.

Og når du først er her oppe, er mulighetene mange for flotte naturopplevelser, både sommer og vinter.

Til fots til Norges videste utsikt – Gaustatoppen

Rjukan er det perfekte utgangspunkt for å “naile” Gaustatoppen, og endelig er det vår tur. Vi parkerer ved Stavsro kafeteria, og betaler en døgnpris på kr 150,- for parkeringen. Det går rykter om at parkeringsplassen pleier å bli full av fjellglade turister, og vi er tidlig ute. Null stress med parkering klokka ti.

Gaustatoppen er en av Norges mest populære fjelltopper, sommer som vinter. Turen starter på cirka 1100 meter og vi skal opp til 1883. Stien er bred og godt merket med røde T-er. Du går på stein hele veien, både små og store. Noen steder er det laget trappetrinn. Vi anbefaler fjellsko. Det er også et must med matpakke og ekstra klær, været skifter fort.

Turen opp til Gaustatoppen er knappe fem kilometer, og de første tre er veldig lettgåtte. Det er noen familier med barn ned i fire-fem års alder ute i samme ærend som oss. Vi heier på småbarna, og de ler mot oss. Foreløpig er det ikke så mange folk i fjellet, og enda er det ingen som er på vei nedover.

God utsikt
Fortsatt fin utsikt

Det er kun den siste kilometeren til toppen som er ganske bratt. Men stiene er fortsatt flotte, og det byr ikke på store utfordringer å gå opp. Litt snø ligger fortsatt igjen enkelte steder.

Vi nærmer oss toppen av Gaustatoppen.

Toppen i sikte

Rett før toppen møter vi Gaustabanen, og flere benytter seg av den i dag.

Gaustabanen
Mindre bra utsikt – men vi ser taket på serveringsstedet om ikke annet

På toppen har vi utsikt til 1/6 av Fastlands-Norge. Vel og merke når det ikke er overskyet. Vi er sånn passe heldig med været. Vi er glade for å ha drasset med oss ekstra jakke, på toppen er det fire grader og vind.

Det er ganske grått de minuttene vi er på toppen. Det er ikke så mye å se, heldigvis har vi har grei utsikt hele veien opp, så vi har lite å klage over.

Oppe på platået står det en oversikt over hvor ulike steder ligger. Det var greit, så vet vi i alle fall hvilken retning vi skal se… Tur til Gaustatoppen

Ikke mye å se på toppen…

Vi spiser matpakken i en jafs og begynner på nedturen. Og nå er det flere folk i fjellet, skal jeg si dere. Vi er glad for at vi for en gangs skyld var tidlig ute. Og på veien nedover letter tåken. Selvfølgelig.

For en tur! For et vakkert land vi bor i!

På vei nedover – været har lettet

1883 moh på 15 avslappende minutter

Du kan som nevnt også ta Gaustabanen opp. Første etappe går med en trikk som går horisontalt rett inn i fjellet. Deretter bytter du til en vertikal bane, og før du vet ordet av det er du oppe.
Du kan også gå en vei, og ta banen den andre.

Eldorado for skikjørere

Uansett ferdighetsnivå har dette magiske fjellet noe å tilby alle som jakter adrenalin. Kjøper du dagspass, kjører du fra tunnelåpning til tunnelåpning, og kan sette utfor igjen, og igjen. Nedfarten er hele 2,4 kilometer.

Bo som de kongelige i Rjukan

Sam Eyde bygget Rjukan Admini i 1908, og hotellet har vært en godt bevart hemmelighet for mange. Hotellet har suiter, dobbelt- og enkeltrom, 15 i alt. Bygningen i seg selv er en severdighet, og bor du her har du kort vei til både aktivitetstilbud, natur og norsk industrihistorie.

Hvor ligger Rjukan?

Husk å følge oss på Facebook og Instagram!


Et utvalg andre fjellturer

Over Besseggen i hæla på ungdommen
Topptur til Kyrkja i Jotunheimen
Topptur til Molden i Luster
Topptur til spektakulære Knutshøe i Jotunheimen
Panorama i Hardanger
På kant med Besseggen
Synnfjell – en undervurdert perle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen til Rjukan og Gaustatoppen. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon