Vi hadde booket en leilighet (Old School) i den gamle skolebygningen via AirBnB, og brukte ikke mye tid på å lese oss opp på Eidslandet. Heldigvis! Hadde vi gjort det, hadde vi kanskje droppet å tilbringe 4 dager av sommerferien vår her, for dette er et bitte lite sted. Og et paradis! Slow travel, ja, og du verden for en fantastisk natur. Og for noen turmuligheter dette stedet har å by på! Modalen, Eidsfjorden, Leiro

Eidsfjorden
Eidslandet er et deilig, stille paradis

Eidslandet er altså en liten bygd i Vaksdal kommune i Vestland fylke (tidligere Hordaland og Sogn & Fjordane). Stedet ligger innerst i Eidsfjorden, en fjordarm av Indre Osterfjorden. Eidsfjorden ender ved Eidsland. Av og til fryser fjorden til om vinteren, til glede for store og små, siden det er da muligheter for både skøyter og isfiske. Men vi var der på fine, blanke sommeren!

Eidsland
Eidslandet – kort og godt. Det høye huset vårt i hvitt og grønt til venstre

I dag bor det rundt 120 mennesker på Eidslandet, og av disse møtte vi 7. Alle sammen utrolige imøtekommende og hjelpsomme. Modalen, Eidsfjorden, Steiro

Med utsikt over Eidsfjorden

Nede på brygga, rett nedenfor huset hvor vi bodde, spiste vi både frokost og lunsj, og koste oss med et glass vin. Selv et knekkebrød smaker jo fortreffelig med slik utsikt. Litt spesielt, men ikke mindre fantastisk, er det å ha hele Eidsfjorden for seg selv, for vi møtte ingen andre her nede på brygga de dagene vi var her.

Idyll på brygga i Eidslandet
Mange blomster – få mennesker …
Ekte sommeridyll i Eidslandet

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Eidsland kapell

I gangavstand til der vi bor, ligger Eidsland kapell, en langkirke fra 1925. Her er det 90 plasser. Det var til å begynne med et bedehus, men fikk under bygging tillatelse til å være kapell. Kirkegården, som kapellet ligger ved, ble tatt i bruk allerede i 1892.

Eidsland kirke
Eidsland kapell fra 1925

Høgabergtunnelen og veien mellom Dalseid og Eidsland

I tillegg til naturen er Høgabergtunnelen et høydepunkt. Den er Nord-Europs lengste håndgravde tunnel, hele 640 meter lang. Vegen er en del av FV569 og ble åpnet i 1939. Her er det hugget ut vinduer mot fjorden inne i tunnelen.

Veien mellom Dalseid og Eidsland er et godt eksempel på at en vei ble bygget i et fjordlandskap i en tid da man ønsker å bytte ut sjøtransport med landeveistransport. Denne veien var en av de vanskeligste å bygge, pga bratte fjell rett ned i sjøen og en fjordkryssing over Bolstadstraumen. Det tok 50 år å fullføre veien. Les hele artikkelen om denne veien, skrevet av Kåre Olav Aldal her.

Høgabergtunnelen er selvfølgelig smal, og veien mellom Dalseid og Eidsland er det samme. Smal og svingete. Og vakker. Veien har nasjonal verdi som veihistorisk kulturminne.

Høgabergtunnelen
Flere steder inne i tunnelen er det sprengt ut vinduer mot fjorden!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tett innpå veien ligger Hesjedalsfossen. Rett etter en tunnel kjører vi over en steinbru, og her styrter vannet ned fra 70 meters høyde. Fossen har to løp, og er naturlig nok spesielt mektig i vårløsningen og regnværsperioder. Den er del av det eneste vassdraget i Vaksdal kommune som ikke er regulert. Det er anlagt en liten rasteplass rett ved fossen, og vi må selvfølgelig stoppe.

Foss langs Eidsfjorden
Hesjedalsfossen – en mektig turistattraksjon

Fantastisk tur til Leirovannet

Turmulighetene her er nesten uendelige, og vi velger å ta turen opp til Leirovatnet. Turen er ikke så lang, men den er ganske bratt enkelte steder. Vi følger veien til gården Myster, og finner stien som går opp til Leiro. Modalen, Eidsfjorden, Leiro

I starten på turen, det blir brattere enn dette …
Vi i ReiseKick vandrer med freidig mot …

Da vi gikk turen i 2021, gikk stien gjennom store hogstfelt i starten. Akkurat der var det ikke så fint, men det glemte vi fort. Stien følger en elv store deler av veien, og vi kunne gå ut på ulike trebroer underveis. Ikke min favorittaktivitet …

Ingen tvil. Vi er på vakre Vestlandet
Kvinne på bro over foss
Ut på brua? ikke min favorittaktivitet …
Men denne ReiseKick-karen koser seg
Hjelp – jeg kommer ikke opp!

Den fråflytta og veglause garden Leiro ligg i ein fjellbotn 323 meter over Eidsland. Her kan du oppleva eit spanande møte med farne tider, utemma fossar og ville stryk. Fin fisk i vatnet er det og, så hugs fiskestong og fiskekort. Garden vart busett midt på 1600-talet, og den fyrste brukaren skal ha vore Olav frå Myster. Her vart det dyrka både poteter og havre, sjølv om det var mange år at kornet ikkje rakk å modnast. 

I kjeldene kan ein og lesa at det både var hest, kyr, geit, sau og gris på bruket. Garden vart fråflytta i 1948, men husa er i dag godt ivaretekne og i god stand. Og så er det berre å ta på seg sekken og labba i veg, fyrst gjennom garden Myster, til du kjem inn på sjølve stien opp til Leiro. Den er god å fylgje, der den slynger seg gjennom skogen og oppover i terrenget. Etter ein dryg time er du oppe ved det idylliske tunet på nordsida av Leirovatnet.

Hentet fra heftet og tur nr 15 i “Høyr fjella lokka”

Da vi kommer opp til Leirovatnet, åpner terrenget seg i en bred fjellbunn. Vi nyter medbragt matpakke og kaffe, og tar en dukkert i det relativt kjølige vannet.

Leiro – er det ikke vakkert?
Leirovatnet
Bernt må ut på brua – her renner Leirovatnet ut i elva
Leirovatnet sett nordfra. Helt herlig!
Ser ut til at denne karen er klar for lunsj?

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. 

Svipptur til Mo i Modalen

En kort kjøretur unna Eidslandet ligger Mo, sentrum i Modalen. Vi liker å besøke de små stedene, Modalen er nemlig Norges nest minste kommune målt i antall innbyggere, kun Utsira har færre. Til Modalen ble det veiforbindelse først i 1976.

Koselig gammel bebyggelse i Mo

Vi kjører hit, handler på butikken, spiser lunsj på Mobryggja og rusler på stranda. Du kan overnatte på Mobryggja, og her er også flott gjestehavn.

Vi kikket også innom Bryggjeslottet. Dette er et allaktivitetshus med bowling, bibliotek, svømmehall, sauna og styrkerom.

Mobryggja – er det ikke fint her?
Fortsatt i Mo – vi likte oss veldig godt her også!

Hvor ligger Eidsfjorden?

Tips: Les våre andre artikler fra Vestland

Bergen – en by full av opplevelser
Voss – i hjertet av fjord-Norge
Ferietips om områdene rundt Sognefjorden
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Mektige inntrykk langs Fossestien på Gaularfjellet!
Aktiv gårdsferie langs Turistveien på Gaularfjellet
Amble gård – en ekte ferieperle i hjertet av fjord-Norge
Balestrand – den vakre kunstnerbygda
Topptur til Molden i Luster

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Eidslandet og Mo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon