Vi står midt i Brosundet – i det som er kåret til en av verdens vakreste havnebyer. Her vi står, i hjertet av byen, skjønner vi hvorfor. En kajakk flyter jugendlangs, havet er blikkstille og bak oss skyter byens skulder, Aksla, i været 189 meter over havet. Urbant og vakkert. Her er også landets største fiskerihavn, og et helt unikt fjordsystem, som får turisthordene til å måpe. Men vi skal først og fremst ta deg med rundt i den vakre byen.

På vei inn sundet – Ålesund lyder navnet sitt godt
Det ble en murby etter hvert, en vakker murby

Fra treby til murby i 1904-07

I løpet av ett døgn, 23. januar 1904, forsvant en hel liten treby. Hele 850 hus brant til grunnen, 10 000 mennesker ble hjemløse. Brannårsaken ble aldri funnet, men trehusene som lente seg mot hverandre, var sjanseløse i vinterstormen. I løpet av tre år ble en ny by bygd opp i betong og murstein, og Ålesund hadde flaks i uflaks. Sør i Europa var nemlig art nouveau på moten.

Ålesund
Kongens gate må du få med deg, mye jugend her
Så mange flotte fasader i denne byen

Unik konsentrasjon av jugend

Vi går langs kaiene innover mot Brosundet, på andre siden av sundet lyser de vakre fasadene mot oss. En kajakk smyger seg forbi, en motorbåt glir stille utover, noen lurer sikkert på om husene står trygt på havbunnen, og allerede nå forstå vi at byen har en unik konsentrasjon av det som kalles jugend i Nord-Europa (art nouveau).

Ålesund, jugendstil
Kajakk + sundet + jugend = nydelig
Sundet brukes aktivt av innbyggere og turister

Unorsk, men samtidig vakkert

Vi har allerede gått og beundret fasadene i Kongens gate, og forstår at mange av arkitektene var utdannet sørover i Europa, for det er noe unorsk, samtidig vakkert over det vi ser. Det er ikke så mange norske fasader som har murt inn mengder av solsikker, eller har karnapper og ornamenter, spir og tårn, og heldigvis et tidselement her og der fra norske kystlandskap.

Legg merke til alle detaljene … og kan noen fjerne de trafikkskiltene 😉

Maritimt og fisk for alle penga

Ett hus fikk stå i stormen i 1904, Waldehuset midt i byen, forstå det den som kan. Resten av byen har vokst seg frem til å bli en ganske stor norsk by, Ålesund har 67 000 innbyggere når vi tar med byens sammenslåtte kommuner i nyere tid. Byen er preget av det maritime, fiske- og oppdrettsselskaper, og et eksportrettet næringsliv. Og vi – vi skal selvsagt opp på Aksla!

Waldehuset, Ålesund
Waldehuset fikk stå da resten av byen brant

Fantastisk på toppen av Aksla

Vi går inn i byparken, og derfra er det tydelig hvor alle skal, nemlig rett opp 418 trinn. Når vi kommer opp, er det panorama alle veier, majestetiske sunnmørsalper i det fjerne, og Ålesund sentrum rett nedenfor oss. Aksla er obligatorisk i Ålesund, og på toppen venter en restaurant med svær, solrik terrasse og ditto luftig utsikt. Ikke så rart, vi er på byens skulder, og den var faktisk naken og bar tidlig på 1900-tallet, før den ble beplantet med skog.

Byparken, Ålesund
En vakker bypark nedenfor Aksla
Aksla, Ålesund
På vei opp på Aksla, her er det bratt
Ålesund
Nydelig utsikt fra toppen av Aksla

Besøk KUBE og Jugendmuseet

En annen obligatorisk attraksjon, synes vi, er KUBE og Jugendsenteret i Svaneapoteket, som ble bygd i 1907. Det ligger innerst i Brosundet, og her får du vite det meste om jugend-stilen, som representerte et kunstnerisk brudd med fortid, og bruk av nye materialer og teknikker innen arkitektur, kunsthåndverk og billedkunst. Og ikke minst en forkjærlighet for asymmetri.

Kube, Ålesund
Jugendstil-senteret, som er forbundet til KUBE. Bildene under her er fra Jugend-senteret

Ut på moloen – fra 1850-tallet

Vi må ut på moloen – eller molja, som de sier i Ålesund. Den ble anlagt på 1850-tallet for å skape en god havn for den voksende fiskeflåten. For å komme ut dit går vi Molovegen, med byens eldste, sammenhengende bygningsmiljø, i tre. Her har måkene sitt eget, lille fjell, og her fylles de gamle pakkhusene med ny kultur, samtidig som det gamle miljøet tas godt vare på.

Moloveien, Ålesund
Ta turen ut på hele Moloveien – og moloen!
Måkene er på plass på den blå muren deres
Ytterst ute på moloen – ut hit MÅ du!

En by med magiske omgivelser

Ålesund er også et helt perfekt utgangspunkt for en tur inn i noen av Norges vakreste fjorder. Vi tok en halvdagstur inn Hjørundfjorden med Cruice Service, en så vakker tur at det kommer et eget innlegg om den (se bildene under). Vi var her i slutten av juli, og opplevde at cruiseturismen lever for fullt. Enorme skip, internasjonalt miljø, og kanskje litt for tett mellom souvenirbutikker med alskens (?) å tilby.

Atlanterhavsparken – mustsee

Det går rutebuss ut til Atlanterhavsparken, men vi tok bena fatt. Her på Tueneset finner vi Nord-Europas største og mest unike saltvannsakvarium, her fores pingviner, otere og seler, her opplever vi livet i havet, her besøker vi et vitensenter som inviterer til mer kunnskap om verden under vann, og kafeen leverer så det holder. En stoor opplevelse for barn i alle aldre!

Gastronomiske reiser til kvelds

Å rusle rundt og se opp er et godt tips når du er i Ålesund. Mye vakkert å se, fasadene og et vakkert bakteppe med fjord og fjell. Ålesund kirke er absolutt verdt et besøk, og vi var også innom en nyåpnet isbar, Storfjord iskrem, og spiste is med brunostsmak, nydelig. Apropos mat, middagen på BRO, midt i Brosundet, var en gastronomisk kystreise av edle dimensjoner, og så toppet vi faktisk det måltidet den andre kvelden på Hotell 1904.  

Is med brunost, Ålesund
En is med brunostsmak, takk?

Det som var og det som kommer

Allerede når vi går inn i resepsjonen kjenner vi det vi elsker å være en del av når vi skal bo: Atmosfæren. Den rolige følelsen av det som var – og det som kommer. Det historiske. Hotell 1904 inspirerer oss, her bor vi på et annerledes sted i en mix av historie og boutique. Ja, her betaler vi gjerne litt ekstra bare for å oppleve.

Gå rundt og se – det som var og det som er – dette hotellet her, altså!

Hotell 1904 – i hjertet av Ålesund

Beliggenheten til Hotell 1904 er perfekt. Vi bor i hjertet av Ålesund, hit kommer individuelt reisende og utenlandske reiseselskaper, her bor du mens konferansen din er rett ved. 74 rom av lik standard, men unik utforming, innbyr til velvære og inspirasjon, og jugend med kriker og kroker stimulerer sansene. Bare tenk på at hotellet sto ferdig det året brannen ødela byen!

Velkommen til 1904 – et annerledes hotell
Hotell 1904, Ålesund
Rommet vårt – med mange smarte detaljer

Et rikt, levende byrom bak fasaden

Vi slår av en prat med driverne André og Eli, ingen av dem egentlig hotellfolk, og får vite at vi kan takke klippfisken og familien Jangaard for opplevelsen vår på det familieeide hotellet. Vi nyter middagen på hotellet (se bildene under!), et frokostbord der alt er laget hjemme, tar en espresso og et glass med bobler ute (!) i bakhagen Green Garden. Og når vi drar hjem har vi med oss så mye, mye mer enn selve bagasjen!   

Bor du på 1904, spiser du her også. ikke bare den hjemmelagde frokosten. Middagen her er fantastisk!
Skål, og takk for oss, Ålesund og Hotell 1904!

Takk til Visit Ålesund og Visit Nordvest for mange gode tips og god hjelp.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips: Les flere av våre artikler fra andre norske byer

13 gratis opplevelser i Oslo
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Trondheim – våre aller beste tips!
Bergen – en by full av opplevelser
Stavanger – et besøk for minneboka!
En herlig langweekend i Arendal
Hamar – Innlandets urbane hjerte!
Halden – helt på grensen
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
30 timer i Drammen – og Svelvik på kjøpet
Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Ålesund. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon