Arena Verona

Verona ligger i regionen Veneto i Italia og er kanskje mest kjent som stedet der Shakespeares Romeo og Julie utspiller seg. Dessuten er byen kjent for sitt store, romerske amfiteater Arena di Verona, over 50 år eldre enn Colosseum i Roma. Byen var et viktig politisk og økonomiske senter i romertiden.

Men vi dropper både politikk og økonomi, vi skal utforske denne vakre byen som ligger ved Adige-elven litt sør for Gardasjøen.

Giuliettas balkong og hus

En must-see, det er det ingen tvil om. Hit strømmer turistene til i horder, og det er vanskelig å få tatt gode bilder, men vi fikk da tatt et av et par ukjente Julie-er på den balkongen der Giulietta skal ha stått.

Verona, Casa Giulietta
Julies balkong er et yndet fotoobjekt

Giuliettas hus er et museum som forteller Shakespeares historie om Romeo og Julie. Kjøper du billett til museet, får du tilgang til den berømte balkongen. Nedenfor på gårdsplassen står det en statue av Julie, og den må du huske å kysse, det betyr lykke i kjærligheten. Vi la ikke merke til statuen da vi var der, men da vi studerte bildene etterpå, oppdaget vi hodet på en statue.

Gårdsplassen der Romeo skal ha stått, ifølge Shakespeare

Liker du historien om Romeo og Julie, anbefaler vi deg å besøke Basilica di San Zeno hvor de giftet seg. Ja, vi vet at det bare er en fortelling, men det er moro å se den flotte kirken likevel.

Arena di Verona – byens symbol

Det romerske amfiteateret, Arena, er det mest kjente monumentet i Verona og er blitt et symbol på byen. Det er bygget av firkantede marmorblokker i det 1. århundre etter Kristus, i tiden mellom imperiene til Augustus og Claudio. Arena er det best bevarte amfiteateret i sitt slag. Tenk hvor mye historie som ligger innenfor disse veggene! Da det ble bygd, lå det utenfor bymuren, nå ligger det som et vakkert bakteppe på Piazza Brà.

Arena Verona
Arena di Verona – eldre enn Colosseum …

Arena di Verona har i alle år vært åsted for spektakulære arrangementer. Under romertiden var det gladiatorkamper som utspilte seg her. I middelalderen og frem til midten av det 18. århundre var ulike spill og turneringer vanlige aktiviteter. Nå er Arena den viktigste friluftsoperaen i verden, de dagene vi var der ble det arrangert opera hver eneste kveld.

Arena di Verona er byens store opera-arena

Broer over Adige-elven

Elven Adige snor seg gjennom Verona, og er Italias nest lengste elv. Det går selvsagt flere broer over elven i Verona, vi trasket over to av dem. Ponte di Castel Vecchio, eller Ponte Scaligero som den også kalles, hadde verdens største spenn da den ble konstruert rundt år 1350. Den flotte broen har overlevd mye. I nesten 5 århundrer kom den uskadd fra flere flommer, men på slutten av 1700-tallet ble tårnet på den ene bredden ødelagt av franske tropper. Så ble broen totalt ødelagt, sammen med Ponte Pietra, av tyske tropper 24. april 1945, før den ble bygd opp igjen.

Nydelige omgivelser rundt Ponte de Castel Vecchio

Borgo Trento, Verona
Og her er jeg på vei over Ponte Scaligero

Borgo Trento – villaer i jugendstil

Vi anbefaler å krysse en av broene over Adige, og spasere gatelangs i distriktet Borgo Trento. Her bor Veronas elite. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det her byens voksende, jødiske middelklasse bodde. Samtidig inntok jugendstilen Europa. Stilen ble veldig populær i Borgo Trento, og langs hovedpulsåren Viale Nino Bixio ligger mange flotte jugendvillaer.

Borgo Trento
På den andre siden av elven ligger distriktet Borgo Trento

Ponte Pietro – Veronas eldste bro

Ponte Pietro er den eldste broen i Verona. Allerede hundre år f.Kr gikk det en bro her. Det var en trebro, men den ble etterhvert erstattet av en mer solid i stein. Ponte Pietro ble ødelagt av flom flere ganger, men den ble alltid reparert, og det ble bygget tårn på hver side. Broen ble fullstendig ødelagt av tyske tropper i 1945, og er senere bygd opp nok en gang.

Ponte Pietra, Verona, Italia
Ponte Pietro – en av flere flotte broer

Ponte Pietra
Utsikt over Adige fra Ponte Pietro

Mer enn 40 kirker

Liker du å besøke kirker? I Verona er det mer enn 40 av dem, og det er mange for en by av denne størrelsen. De fire viktigste er Santa Maria Matricolare, Sant’Anastasia-basilikaen og kirken San Fermo, alle ligger sentralt i gamlebyen. Den fjerde, Basilica di San Zeno ligger en kort spasertur fra sentrum.

Duomo, Verona, Italia
Cattedrale di Santa Maria Matricolare

Vi spaserte den korte turen til Basilica di San Zeno, en av de vakreste og best bevarte romanske kirkene i Nord-Italia. Fasaden er bygget av ulike steinarter, og dette gjør at fasaden har striper med ulike farger. Inne er det hvelvede tak og malte paneler med bibelske scener. Høydepunktet er likevel de massive bronsedørene. Og som nevnt er dette altså stedet for ekteskapet til Shakespeares Romeo og Julie.

Basilica di San Zeno er et mektig religiøst kompleks
Bronsedørene til San Zeno er helt fantastiske

De vakre piazzaene

Vi liker godt å tilbringe tid ute på ulike piazzaer, og her i Verona er det mange, både store og små. Her er litt info om de tre mest kjente.

Piazza Bra – hovedtorget

Dette er hovedtorget i Verona, og en av de største piazzaene i Europa. Flotte, historiske bygninger omgir piazzaen, og drikker du kaffen din på en av de mange kafeene her, har du knall-utsikt til det flotte amfiteateret her. Gategulvet er dekket med rosa marmor, og i midten står en enorm statue av den italienske kongen Vittorio Emanuele II. Ved piazzaen er det en liten park, hvor du kan sitte i skyggen under de store trærne.

Piazza Bra, Verona, Italia
En liten del av Piazza Bra
Piazza Bra, Verona, Italia
Og en annen del. Reklame for opera henger over alt.

Piazza delle Erbe – navet i byen

Dette er det eldste torget i Verona, og et ekte friluftsmuseum. I århundrer har dette vært navet i det sosiale, økonomiske og religiøse livet i byen. Her er palasser, tårn, statuer, fontener og flotte bygg i ulike arkitektoniske stiler. Du kan beundre Palazzo del Comune fra 1200-tallet, Torre Dei Lamberti, som er 84 meter høyt og bygget i 1172, Casa Mazzanti, en av de eldste bygningene i Verona med livlige fresker fra 1500-tallet på fasaden. Og dette er bare en brøkdel av alt du må se her …

Piazza delle erbe, Verona, Italia
Piazza delle Erbe er både livlig og vakker

Det yrer av liv når vi er her på dagtid, for da er det marked hvor du kan kjøpe frukt, grønnsaker suvenirer og håndverksprodukter. Om kveldene er dette stedet folk møtes for en aperitivo med spritz. Visste du at denne drinken først ble laget her?


Piazza dei Signori – vår favorittpiazza

Dette er vårt favoritt-torg i Verona. Det kalles også Piazza Dante, og her står selvfølgelig en flott statue av den kjente forfatteren. Hele torget er omringet av monumentale bygg, det første bygget her ble bygd allerede på 1100-tallet. Her er flere palasser, bygget og eid av den mektige familien Della Scala.

Piaza dei Signori, Piazza dante, Verona
Mange hyggelige kafeer på Piazza dei Signori

Det er litt mindre trøkk her på Piazza dei Signori, og det er en av grunnene til at vi liker dette torget så godt. Mye sjel og deilig mat på restaurantene.

Torre dei Lamberti – og 238 trinn opp

Bare noen skritt fra den berømte balkongen til Giulietta, står Torre dei Lamberti. Tårnet ble bygget i 1772, og er 84 meter høyt. 238 trinn tar deg til topps, men her er det også mulighet for å ta heis, det er ikke så veldig vanlig. Fra toppen har vi selvfølgelig strålende utsikt over Veronas historiske sentrum

Piazza delle Erbe og det mektige tårnet
Utsikt fra Torre dei Lamberti
Bra oversikt over byens sentrum fra toppen av tårnet
Klokkene ringer for oss akkurat når vi er der!

Castel San Pietro – den beste utsikten

Gå eller ta heisen opp hit på den andre siden av elven Adige for å nyte den beste utsikten over Verona!

Castel del Pietro, Verona
Flott å se hvordan elven svinger seg rundt Verona

Vandre rundt i byen

Den aller beste måten å oppleve Verona på er til fots. Og uten altfor mange planer. Ta deg litt tid, rusle rundt på måfå, sett deg ned på en av de mange små restaurantene i de trange gatene. Verona er en by som skal nytes, vi er jo i Kjærlighetens by, må vite!

Koselig å bare rusle rundt i alle de trange gatene

Shopping – flere flotte shoppinggater

Verona har mange flotte butikker, og en av de fineste shopping-gatene går ut fra Piazza Bra. Her ligger designbutikker og små lokale sjapper side om side.

Butikkene har åpent til langt på kveld her …
Flere av butikkene har både interiør og eksteriør i toppklasse!

Tips til overnatting i Verona

Vi bodde på Hotel Scalzi, et lite hotell i det historiske sentrum. Alle rommene har forskjellig størrelse og innredning. Det er ikke heis her, men de ansatte er eksperter på koffertbæring.

Frokosten serveres ute i den indre gårdsplassen, og om sommeren er det deilig å sitter her å nyte en tidlig frokost eller et glass vin om kvelden.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Hvor ligger Verona?

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

Napoli – det ekte Italia?
Bergamo – full av sjarme og severdigheter
Langhelg med juleshopping i Italia 
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Verona. Kanskje har du til og med lyst til å spandere på oss en kopp virtuell kaffe? Den koster kr 30 og du betaler med VIPPS.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon