Vi har besøkt en by som er kåret til en av Europas vakreste. Intim atmosfære, gotiske kirker, barokke palasser og harmonisk arkitektur. Byen var heldig, og slapp unna nazistenes verste bombardement, og i 1978 ble den en del av Unescos verdensarv. Det er fullt fortjent, her garanterer vi en magisk weekend.

Wisla. Krakow, Polen
Krakow er grønn – og elven Wisla rammer inn byen

En enkel by å manøvrere i

Vi er i hjertet av polsk kultur og historie, den eldste markedsplassen i Europa dominerer den gamle bydelen, og oppe på Wawel-slottet er Polens tidligere konger kronet og begravd. Den gamle bydelen inkluderer de aller fleste must-sees og er ringet inn av bymuren, så her er det enkelt å manøvrere.

En gigantisk markedsplass

Vi starter i midten, på den gamle, kvadratiske markedsplassen, som er 200 x 200 meter stor, og på hver av de fire sidene treffer tre gater den digre plassen. Alle veier i Krakow fører hit, her er markeder, her er den vakre, romersk-katolske Maria-kirken med sine to usymmetriske tårn og det unike Maria-alteret fra 1489, og midt på plassen Sukiennice, en gammel kleshall fra 1300-tallet, som i dag rommer mye kunst, smykker og alskens souvenirer.

Klar for en liten tur? Maria-kirken med de to tårnene i bakgrunnen
Gå gjennom den gamle kleshallen Sukiennice, midt på markedsplassen

Mariakirken med ditto alter

Maria-kirken fortjener noen ord, den ble startet på i middelalderen og sto ferdig i renessansen, på 1500-tallet, der det før stod et romersk tempel. Fronten er fantastisk med to tårn, det ene 81 meter høyt, det andre 69. Helt siden kirken sto ferdig har det hver time blitt spilt et hornsignal fra det høyeste tårnet. Maria-alteret (11×13 meter) dominerer kirkens vidunderlige interiør, alteret åpnes og lukkes til faste tider, og selvsagt står jomfru Maria i sentrum for alterets budskap.

Mariakirken, Krakow
ReiseKick poserer foran den vakre Maria-kirken
Alter, Mariakirken, Krakow, polen
Maria-alteret er vakkert, her er det nettopp åpnet

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Få med deg St. Florian-porten

St. Florian’s Gate er den eneste gjenværende av åtte byporter som ble bygd rundt byen, og var en gang hovedporten og den kongelige ruten inn til Krakow. Fra denne flotte porten renner en staselig gate du må få med deg, nemlig Florianska. Men gå ikke glipp av miljøet rundt porten, et lite galleri blant annet, og langs muren henger lokale kunstnere opp sine mesterverk.

Florian gate, krakow
Florian-porten‚ den eneste gjenværende byporten
Florianska, krakow
Her flanerer vi i Florianska
Kunstutstilling ved Florian-porten

En rute full av severdigheter

The Krakow Royal Rute er forresten et godt tips, egentlig en seremoniell rute som ble brukt i forbindelse med festligheter og store begravelser da Krakow var hovedstad i Polen. Ruten starter ved Barbican, går gjennom porten og Florianska, over markedsplassen og forbi Sukiennice, og så videre langs hovedgata Grodzka og opp til Det Kongelige Slott på Wawel-høyden. Ruten er folksom og full av nydelige must-sees.

Barbicain, Krakow
Barbican – her starter The Krakow Royal Rute
Mange flotte bygninger å se i hele gamlebyen

En oase omkranser gamlebyen

Planty heter den store byparken som omkranser Stare Miasto (gamlebyen). En grønn oase, 52 mål stor, egentlig en kjede av 30 mindre hager i varierte stiler, fontener og monumenter. Prøv den naturskjønne gangveien her, 4 kilometer lang, et skyggefullt tilfluktssted. Krakow hadde bestemt seg for å bli en hageby tidlig på 1800-tallet, og har fortsatt store, grønne ambisjoner.

Planty, Krakow
Den grønne gangveien i Planty er 4 kilometer lang

Wawel-høyden – en luftig perle

Helt sør i gamlebyen ligger Wawel-høyden og det kongelíge slottet, et av de aller nydeligste eksempler på renessansearkitektur i Polen. Museet her oppe inneholder offentlige og private rom og gjenstander – og en unik våpensamling fra så langt tilbake som 1200-tallet. Men det mest fantastiske er kanskje beliggenheten, Wawel er en luftig perle midt i det magiske.

Wavel, Krakow
Det er virkelig flott oppe på Wawel-høyden
Wavel, Krakow, Polen
Det kongelige slottet på Wawel-høyden

Mye vakkert å hvile øynene på

Vi lar oss fascinere over mengden av gammel arkitektur som har overlevd utallige kriger her. Det er så mye vakkert å hvile øynene på, gå inn i smugene, gå langs Planty, ta turen med hest og vogn, bruk bena, og nyt øyeblikket når du opplever noe du ikke var forberedt på, en break-dancer midt i barokken, eller kanskje en jazztrio som holder konsert på fortauet i jødebydelen.

Break-dance foran Maria-kirken
En jazztrio på fortauet i det jødiske kvarteret

Vi bodde i det jødiske kvarteret

Vi bodde i bydelen Kazimierz, som ligger mellom gamlebyen og elven Wisla, som deler byen i to eller kanskje mer. Garni Hotel viste seg å være et perfekt utgangspunkt, her fikk vi i pose og sekk. Kort vei til gamlebyen, og midt i det jødiske kvarteret, som stadig fornyer seg og kan tilby en unik atmosfære. Her ble jødene stuet sammen før de ble kjørt ut til Auschwitz og andre konsentrasjonsleirer.

Kazimierz – og en annerledes puls

I Kazimierz finner vi alle de jødiske synagogene, både Old, High og Isaac, den gamle er den største. Her finner vi flere grønne, idylliske oaser med bra kafeer, og små og store torg fulle av barer og restauranter. Små butikker med jødiske navn, et vell av bokhandlere, dette miljøet kan vi like, en fascinerende sjarm og annerledes puls enn i den mer hektiske gamlebyen.

På denne kafeen i jødekvarteret koste vi oss med lunsj – bildene under viser litt av miljøet i kvarteret

Besøker stedet for Schindlers Liste

Veien fra Krakow til Auschwitz-Birkenau er kort. Vi har besøkt leiren før, og finner en annen variant: Vi besøker Oskar Schindlers Factory en halvtimes gange fra hotellet. Det fantastiske museet handler om en mann som tilbød jødene arbeid på fabrikken sin mot lav lønn i starten. Etter hvert brukte han hele sin posisjon til å redde så mange jøder som mulig. Hele 1200 jøder sto på lista over dem han reddet livet til, og filmen Schindlers liste viser hvordan. Bildekarusell fra dette museet under her.

Utsikt fra toppen av Rådhustårnet

Det er mer, den botaniske hagen hvis du er her om høsten, saltgruvene i Wieliczka, se byen i båt fra Wisla, eller gå de underjordiske stiene under gamlebyen. Den kunstinteresserte finner selvsagt Mocak Contemporary Art Museum ved siden av Schindlers Factory, og sist, men ikke minst Rådhustårnet, det eneste som er igjen av Rådhuset, som ble bygd på markedsplassen på 1300-tallet. Tårnet er nå byens historiske museum, og utsikten fra toppen er panoramisk.

Rådhustårnet på markedsplassen. Gå opp i tårnet!

800 000 – likevel byr byen på magi

Takket være sin spennende historie og rike kulturarv har Krakow utallige skjulte perler. Det, og den kule blandingen av arkitektur, gjør byen til en skattekiste, der du stadig drar opp nye, overraskende skatter. Det bor nesten 800 000 her, men følelsen av storby mangler, og en annen fordel for oss nordmenn: Direktefly fra flere norske byer til Krakow, og kort flytid. Vi håper vi har gitt deg lysten på Krakow og magien som byen kan tilby.

Hvor ligger Krakow?

Tips: Les artikkelen vår om Warszawa

Warszawa – Europas mest dynamiske metropol?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Krakow. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon