Ønsker du å sykle når du besøker Kompatch-platået i Dolomittene, er mulighetene uendelige. Her er 600 km sykkelstier i terrenget, i tillegg til alle småveiene du kan velge. Du kan legge ut på sykkelturer opp til 2500 meters høyde, velge mellom dagsturer eller overnattingsturer som garanterer variasjon. Her er virkelig noe for alle, nybegynnere og drevne terrengsyklister. Dersom teknisk krevende stigninger og hårreisende utforkjøring ikke er noe for deg, kan du gjøre som oss: Leie el-sykler og ta en enkel variant.
E-sykkel i Dolomittene, sykkel i Dolomittene, El-sykkel i Seiser Alm, Dolomites, Tips sykkeltur Seiser Alm

Dolomittene
Magiske Dolomittene – nei, vi skal ikke sykle på alle disse toppene …

Bli med oss på en akkurat passe 20 kilometer lang sykkeltur på Kompatch-platået.

Vi tar heisen fra Seis opp til Kompatch, og finner veien videre til Sport Hans på Compatsch 31/A. Her leier vi el-sykler med ekstra kraft og god demping, for selv om vi velger en enklere tur, kommer vi ikke utenom bratte opp- og nedoverbakker og humpete stier. Med god og kyndig hjelp, velger vi riktige sykler, og de hjelper oss med å stille dem inn slik at de passer oss perfekt. På forhånd har vi studert kartet, og lagt en plan for turen vår.

Kart, sykketur i Dolomittene, Seiser Alm

Første etappe opp til Mahlknecht Hütte

Den første delen går på asfaltvei som slynger seg oppover til Hotel Panorama. Veien går i slynger under Panoramaheisen, og jeg er glad for at vi har leid el-sykler. Dette går jo som smurt!

Vi tråkker videre, og asfalt blir til grus. Vi gjør et første stopp på Edelweiss hütte, og det er vi ikke alene om. Vi spiser en is, klapper hestene som står der og gresser, og fortsetter videre forbi Almrosen Hütte, før vi gjør et nytt stopp på Mahlknechthütte. Tips sykkeltur Seiser Alm, El-sykkel i Seiser Alm

Edelweiss hütte, Seiser Alm, Alpe de suisi, Dolomittene, Dolomites, Italy, Italia, El-sykkel i Seiser Alm
Edelwuiss Hütte – første stopp på turen

Vi er fremme ved Mahlknechthütte, som ligger på 2054 meter. Her er mange andre syklister også, både med og uten strøm. Flere benytter seg av ladestasjonene som er her.

Malknecht hütte, el-sykkel, dolomittene, italia, dolomites, El-sykkel i Seiser alm
Andre stopp: Mahlknecht Hütte med ladestasjon!

Alt går som smurt – til vi må snu

Herfra skal vi videre til Zallinger Hütte, og fra Mahlknecht starter vi på sti/vei #8A, da det er forbudt med sykkel et stykke lenger fremme på #7. #8 er en flott grussti som går rett gjennom grønne enger. Dette går så det suser. Så lenge. Tips sykkeltur Seiser Alm, El-sykkel i Seiser Alm

Sykkeltur, Dolomittene,ITALIA, el-sykkel
På vei mot Zallinger Hütte, fin vei å sykle på og vid utsikt

Alt bra, helt til vi kommer til et stiskille. Stien, eller det som nå er en liten grusvei fortsetter rett opp, og til venstre for denne er det en overgrodd liten sti, som blir mindre og mindre før det forsvinner inn i skogen. Vi har gått denne stien på bena, og vet at den tar oss til Zallinger, men på sykkel? Vi sjekker ut den fine grusveien som går rett opp, men havner på et lite gårdstun hvor veien stopper. Vi må snu, setter fra oss syklene og konsulterer kartet på nytt. Vi blir enige om å sykle tilbake til sti nummer 8.

El-sykkeltur i Dolomittene, El-sykkel i Seiser alm
Vi må stoppe, konsultere kartet og legge om ruta litt. Pytt pytt …

Rett ned, og så bratt opp til Zallinger

Jeg holder meg fast i styret, og triller i full fart nedover . Litt ergerlig selvsagt, for jeg vet at vi må disse høydemeterne opp igjen for å komme til Zallinger Hütte. Tips sykkeltur Seiser Alm, El-sykkel i Seiser Alm

Tips el-sykkeltur i Seiser Alm, El-sykkel i Seiser alm
Her er jeg på dagens bunnivå 😉

Vi fyker forbi noen kuer som står og gresser, og tar fatt på oppoverbakkene. Vi er nå på sti/vei #9, en ny asfaltvei som slynger seg oppover, og her er det mange hester. Vi stopper, fotograferer dem, hverandre og den flotte utsikten. Siste bakken, og vi er fremme på Zallinger Hütte, som absolutt kan anbefales!

Hester i Dolomittene, horses, dolomites
Hester på 2200 meter over havet

Vi nyter fantastisk utsikt og en deilig lunsj, koster på oss et glass vin, og kulern her en times tid. Så studerer vi kartet enda en gang, og endrer planene våre litt. sykkeltur Seiser Alm, El-sykkel i Seiser Alm

Utsikt fra Zallinger
Lunsjutsikt fra Zallinger Hütte. Ikke så verst?

Vi ruller ned samme vei som vi kom, og tar til høyre når vi kommer ned til sti #8 igjen. Hold på brillene, det går virkelig unna nedover til heisanlegget i Saltria.

Snart fremme ved heisanlegget i Saltria

Vinstuen Rauch Hütte neste stopp

Herfra sykler vi på bilvei GC tilbake til Kompatch. Og som vi har erfart ved tidligere anledninger: Etter nedoverbakke kommer oppoverbakke.

El-sykkeltur i Dolomittene, El-sykkel i Seiser alm
Bernt med hjelmen på snei er på vei til Rauch Hütte

Jeg klemmer til med litt mer strøm, og seiler forbi turkameraten min i det bratteste partiet. Midt i en krapp sving åpenbarer Rauch Hütte seg, og vi svinger inn på gårdsplassen og henger syklene på et hjemmelaget sykkelstativ. For et flott sted! Vi angrer litt på at vi allerede har spist lunsj, men klarer en Apfelstrudel med vaniljesaus på deling. Og vet du hva? Hytta har et svært godt vinutvalg, det er det de er spesielt kjent for.

Rauch hütte, Dlomites, Italy, Italia, Dolomittene
Rauch Hütte – et herlig sted
Apfelstrudel
Apfelstrudel er greia 2000 meter over havet!

Sjarmøretappen tilbake til heisen

Herfra er det enkel skuring. De siste kilometerne går på en fin vei, for det meste flatt og litt nedover på slutten. Vi gjør en aller siste stopp ved Tschon-steinen, en enorm steinblokk som har blitt fraktet hit av isbreene i istiden.

Schon-steinen, Dolomittene, Compatcsh, Italia
Tschon-steinen – vi lurer på hvordan denne landet midt på høysletta?

Her er legenden om steinen

Det var en herlig sommerdag i San Valentino da en skummel bonde forlot gårdshuset og skyndte seg videre. Alle menneskene som møtte han unngikk det fryktelige blikket hans. Bare de som så han komme langveisfra, hvisket stille: Se, det er Kachler-Hans! Jeg vedder alle mine tjue okser, at han vil gå til fjellet Sciliar for å danse med heksene, om ikke med djevelen selv.

Å ja, kjære barn, folket fra bygda hadde virkelig rett. Kachler Hans så ut som en bonde, men tro meg, i virkeligheten var han en viktig trollmann, som mestret de mest utrolige magiske triks og som var sterk som en bjørn. Tenk deg at Hans, da han var på Sciliar, var i stand til å hoppe fra toppen av Sciliar til balkongen på våningshuset i bare ett hopp, slik at han kunne ta plass ved bordet i tide til lunsj. En dag skjedde det at han i sinne, ganske enkelt plukket opp en stein som veide flere tonn, Tschon Stoan, og kastet den fra Sciliar-toppen ned til Alpe di Siusi.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Sånn passe møre i kroppen leverer vi syklene tilbake. Jeg legger igjen mine nyinnkjøpte solbriller et eller annet sted mellom sykkelutleien og der vi går av heisen, så jeg myser i den lave sola og er passe irritert på meg selv. Sykkelturen angrer vi derimot ikke på! Dette er en fantastisk måte å oppleve store områder av Dolomittene på. Det er definitivt ikke siste gang vi skal leie e-sykler når vi er her. Vi kommer tilbake!

Sykkelutleie med proffe råd

Dere som ønsker å utforske Dolomittene-regionen Seiser Alm på to hjul, får profesjonelle råd der dere leier syklene. Utvalget inkluderer moderne e-terrengsykler og tradisjonell MTB, men også barnesykler og alt av utstyr og sykkelhengere for de minste. Vi leide på Sport Hans, og betalte ca 80 euro for sykkel og hjelm for en hel dag. Det finnes rimeligere modeller, men du må nok regne med fra 50 euro per dag.

Sport Hans Kompatsch, Dolomittene, italia, El-sykkel i Seiser alm
Fint å leie sykler på Sport Hans

En rekke ladestasjoner for el-sykler

Det finnes en rekke ladestasjoner på Seiser Alm, flere av hyttene du er innom har egne stasjoner. Skal du på langtur/overnattingstur anbefales det å ta med egen lader.


Guidede turer og kurs i sykkelteknikk

Om sommeren kan du være med på guidede sykkelturer her oppe. Du kan også melde deg på kurs i sykkelteknikk, både nybegynnere og proffer får mange tips fra ekspertene som arrangerer kursene.

Hvor ligger Seiser Alm og Kompatch?

Tips: Les flere av våre artikler fra Dolomittene

Seiser Alm i Dolomittene: Fottur med overnatting, lyn og torden
Kort, «lav» fottur i Dolomittene nord i Italia: Siusi – San Valentino – Castelrotto
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia
Vakre Val Gardena i Italia – en himmel på jord …

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om el-sykkeltur i Dolomittene. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?  
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon