Fiesole, Toscana, Italia, Italy

I åsene over Firenze ligger den lille, koselige byen Fiesole. Byen er opprinnelig en etruskisk bosetning, som vokste seg stor i romertiden. I dag står amfiteatret igjen som minne om fordums tid. For å komme til Fiesole tar du buss nummer 7 fra togstasjonen i Firenze eller fra Piazza San Marco, og etter 15 minutter er du fremme. Bussreisen er et eventyr i seg selv. Svingete veier, god utsikt og hyggelige medreisende.

Stille, autentisk, slow motion

Det første som slår deg når du kommer til Fiesole er stillheten og det lave tempoet, her er du i det autentiske Toscana.

Vakre, elegante renessansevillaer

Her er elegante, vakre renessansevillaer omgitt av sypresser, hager og et stort arkeologisk område, som vitner om at Fiesole blomstret lenge før Firenze dukket opp på kartet. Villa Peyron rett under her er en av disse flotte villaene.

Villa Peyron i Fiesole
Vakre Villa Peyron (Foto: Comune di Firenze)

Både romersk teater og tempel

Den beste måten å oppdage Fiesole på er å starte med ruinene av byens fjerne fortid, nemlig det vakre romerske teateret. Om sommeren arrangeres ulike konserter her, med plass til over 3000 tilskuere er dette en fantastisk opplevelse. På området er det også termer, et romersk tempel og restene etter etruskiske murer.

Fiesole, Teatro Romano
Det romerske teatret i Fiesole (Foto: Comune di Firenze)


Minnerik gudstjeneste i Fiesole

Fiesole domineres av Piazza Mino hvor katedralen San Romolo ligger. Jeg har vært på gudstjeneste her, og må innrømme at hovedgrunnen var at det var kraftig regnvær ute, og ingen restauranter åpne. Men når jeg først var kommet inn, var det en minnerik opplevelse. Etter at presten hadde sagt sitt, kom en av sognebarna opp og leste et vers. De røde lampene på skriftestolene skiftet til grønt, og så det var fritt frem for alle å innrømme små og store synder.

San Romolo-katedralen ble bygget av biskop Jacopo il Bavaro i 1028, før den ble utvidet i det trettende århundre og senere restaurert i det nittende.

Dom San Romolo i Fiesole, Toscana, ItalIa
San Romolo-katedralen i Fiesole (Foto: Rufus46, CC BY-SA 3.0)


Bandini museet – en skattekiste

Bandini-museet i Fiesole er en liten skattekiste av kunst, her er florentinske malerier fra det trettende til femtende århundre og farget, glasert terrakotta av Luca della Robbia. Museet ligger like ved katedralen.

San Francesco-kirken og klosteret

Plassert på bakketoppen der det gamle akropolis en gang sto, finner du San Francesco-kirken fra 1200-tallet. Dette er min favoritt! Rett ved siden av kirken ligger klosteret fra 1400-tallet. Du kan besøke flere av cellene i klosteret, og det er interessant å se disse. Her er også et misjonsmuseum som inneholder en egyptisk og kinesisk samling.

Convente i Fiesole
San Francesco-kirken med kloster (Foto: Comune di Firenze)

Veien opp fra sentrum til kirken er bratt og går forbi en park med skyggefulle kristtorn hvor malere står og gjenskaper den berømte utsikten over Firenze.

Utsikt fra Fiesole mot Firenze
 Storslått utsikt over Firenze (Foto: Comune di Firenze)

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Piazza Mino – møteplassen i Fiesole

Jeg liker dette sjarmerende torget i hjertet av Fiesole. Dette er møteplassen for innbyggerne og turister. På torget arrangeres ulike utstillinger, festivaler og markeder mange ganger i løpet av året.

Piazza Mino, Fiesole, Toscana
Møteplassen Piazza Mino (Foto: Alessandro Vecchi, CC BY-SA 3.0)

Små barer og restauranter omkranser Piazza Mino, og det er hyggelig å sitte på en av uterestaurantene. En gang i måneden er det marked på Piazzaen, og da kan du kjøpe alt du ikke visste at du trengte.

Markedsdag på Piazza Mino

Flotte turmuligheter

Det vakre grøntområdet rundt landsbyen gjør Fiesole til det perfekte utgangspunktet for turer til fots og på sykkel.

Sykkeltur i Fiesole
 Fiesole er et flott turområde (Foto: Comune di Firenze)


Vinslottet Castello di Vincigliato

Vincigliate, Fiesole, Tuscany, Italy

I løpet av 1900-tallet slo en rekke formuende engelskmenn seg permanent ned i Firenze og omegn og kjøpte villaer og slott, ofte nesten bare i ruiner. De restaurerte dem til sin tidligere prakt, og fylte dem med fantastiske kunstsamlinger. Castello di Vincigliato er et slik sted. Vi har vært på besøk, og hadde gleden av å møte norsk-italieneren Bibbi Gratz som da bodde her. Han produserer nydelig vin, som du kan kjøpe på Vinmonopolet hjemme i Norge.

Bibbi gratz, Fiesole
Bibbi Graetz, eier av slottet, for noen år siden. Kreativ fyr som mikser kunst og vin

To tips til spisesteder i Fiesole

På Piazza Mino ligger ujålete Vinandro. Her koser vi oss med god og enkel mat, og du velger mellom rød og hvit vin. Ferdig. Det er ikke plass til mange gjester her, og bordet deler du gjerne med andre gjester som er innom. Sist jeg var der, delte jeg bordet med en hyggelig gjeng fra Tyskland.

På et av de mer blaserte stedene i Fiesole ligger La Reggia degli Etruschi, tidligere kloster og tesalong. Nå er dette stedet en av de mest eksklusive restaurantene i byen med en fantastisk utsikt over Firenze.

Fiesole, restaurant, Toscana, Itaia
Flott utsikt fra La Reggia degli Etruschi (Foto: websiden deres)

Også et sted for et glass vin

Når det er varmt i været, spiser du ute på den herlige terrassen omgitt av bomster og grøntområder. Er du glad i vin, er også dette stedet å gå! Her er det nemlig en svært rikholdig vinkjeller med de beste toscanske vinene, som Morellino di Scansano, Tignanello og Sassicaia. Det er Leonardo, eier og kokk, som med sin lidenskap for vin har bygget opp denne flotte vinkjelleren.


Tips til overnatting i Fiesole

Et av mine favorittbosteder i nærheten av Fiesole er Villa Campolungo. Her har norske Erik og Silvia med stor lidenskap og entusiasme restaurert og bygget opp en gammel olivengård fra 1427. Her finner du 6 rålekre og komfortable dobbeltrom. Rommene er fordelt på 3 bygninger.

Villa Campulongo, Fiesole, Tuscany, Italy
Villa Campolungo er et ypperlig sted å overnatte (Foto: Villa Campolungo)


Her serveres nydelig, hjemmelaget frokost laget av kortreiste matvarer. Frokosten kan gjerne inntas på terrassen utenfor spisesalen. Hjemmelaget aprikossyltetøy, ricottaost laget av sauemelk, nybakt brød, italiensk kruttsterk kaffe og friskpresset appelsinjuice gir deg en knallgod start på dagen. Unn deg et opphold her, du vil nyte det i langdrag! For mer info; https://www.villadicampolungo.it/

Hvor ligger Fiesole?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Fiesole utenfor Firenze. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   Italia, Italienske perler
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

5 ukjente italienske perler ved havet  
Langhelg med juleshopping i Italia 
Gastronomisk ferie i Italia – midt i matens rike
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Weekendtur til Roma i desember
Ro og harmoni på vingården Tenuta Miranda i Piemonte
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

Legg inn en kommentar

Les flere interessante artikler