Ferier ved et solfylt italiensk hav er det mange som drømmer om. Her venter fantastisk mat, genuine landsbyer, vakker natur og nydelige strender. Vil du unngå trengsel, kan du velge en italiensk perle ved havet som fortsatt er relativt ukjent. Her kan du strekke ferieperioden lenger – sommeren er lang i Italia. Her er 5 hete tips! Italia, Italienske perler

Annonsørinnhold

1: Procida – med en duft av havet 

Procida er den minste av øyene i Napolibukten, og stedet for deg som drømmer om autentisk italiensk middelhavsidyll med lokale tradisjoner. På øya – som var innspillingsstedet for den uimotståelige filmen «Il Postino» – tar du dagen som den kommer. I den lille fiskerlandsbyen Marina di Corricella, med sitt virvar av pastellfargede hus knyttet sammen av trapper og smug, går livet som det har gjort i århundrer. Finn din badebukt eller ditt utkikkspunkt, og nyt solen, duftene og stillheten. 

Procida – autentisk, italiensk idyll (Foto: Comitato-Procida-2022)

I motsetning til det rolige landsbylivet ved havet, var Procida også Italias kulturelle hovedstad i 2022. For å unngå radikal turisme-endring er det utviklet programmer og aktiviteter i samarbeid med øyboerne. Et av stedene for kulturårets aktiviteter og kunstutstillinger er Palazzo d’Avalos, en imponerende festning med utsikt over havet på det høyeste punktet på øya. Den større øya Ischia ligger like ved og er en fin kombinasjon med sine varme kilder, og her er det også et større utvalg av hoteller. 

Les mer!

Finn din badebukt og nyt solen og stillheten i Procida (Foto-Comitato-Procida-2022)

2: Marzamemi – Sicilias hemmelighet 

På sørspissen av Sicilia, der det blå vannet møter lyse kalksteinsklipper, ligger en liten, bedårende fiskerlandsby. I Marzamemi er Piazza Margherita fylt med utekafeer om sommeren, og i smugene i landsbyen tilbyr lokale håndverkere vakkert malt keramikk og kunstferdig lærverk. 

Fredelig idyll i Portopalo-at-Marzamemi (Foto: Paolo Barone)

Fra Marzamemi kan du gjøre en rekke spennende utflukter. Små barokkbyer som Noto og Modica glimrer med enestående arkitektur, og i Modica får du mettet søtsuget. Her er sjokoladetradisjonene lange, og butikkene sprer aromaer av kardemomme, sitron, rødvin, mynte, kanel og pistasjnøtter. 

Langs kysten lokker Vendicari-reservatet med fine stier og vakre strender. Flere fine naturopplevelser venter i den milelange ravinen Cavagrande del Cassibile, hvor elven som slynger seg er kantet med naturlige kalksteinstrapper å svømme fra. En båttur rundt øya Isola de Capopassero, trekkfuglenes favorittstopp på vei til Afrika, gir luftighet på en varm dag. På de milde kveldene kan du nyte måltider med sjømat og deilige buffeer med vegetariske innslag, ofte solmodne tomater fra Pachino rett ved. 

Les mer!

Den lille fergen tar deg ut til Isola di Capopassero fra Marzamemi-Portopalo (Foto: Paolo Barone)

3: Gennargentu – fantastisk natur og romantiske strender 

Sardinia – Italias nest største øy – byr på sol, salte bad og alt fra luksusresorter til ren villmark. Naturen er dramatisk, til tider karrig, men strendene er innbydende. Midt på den jomfruelige østkysten finner du Golfo di Orosei, 40 km med strender og bukter for en hel sommer. Gennargentu nasjonalpark strekker seg innover i landet, et nesten uberørt naturområde som byr på fortryllende naturopplevelser til fots eller på hesterygg. De romantiske strendene med myk sand, glatte klipper, stalagmittgrotter og turkist, klart vann nyter du best i mai-juni og september. Cala Mariolu og Cala Fuili er strender du antagelig vil besøke. Italia, Italienske perler

Cala Mariolu er en ekte strandidyll (Foto: Klaus Ulrich Mueller, Shutterstock)
Cala Fuili ligger rett ved Dorgali Golfo di Orosei (Foto: Marcello Chiodino)

Historie og arkeologi, tradisjoner og håndverk spiller en sentral rolle på Sardinia, og kjøkkenet er både spennende og aromatisk. I disse områdene står culurgiones ofte på menyen: Vakkert sammenvevd ravioli, rik duft av hvitløk og mynte. Den antioksidantrike regionale vinen Cannonau passer godt til. 

Les mer!

4: Po-deltaet – oasen i enden av veien 

Deltaet der elven Po renner ut i Adriaterhavet er ukjent land for folk flest. I dette naturreservatet spiller møtet mellom ferskvann og saltvann hovedrollen, og du kommer deg dit til fots, på fine sykkelstier eller med båt. Her er det muligheter for fugletitting og seiling, kanopadling, vind- og kitesurfing. Naturparken har milevis med myke, gylne sandstrender som møter et stille og grunt hav – perfekt for en familieferie. Po-deltaets byer og fiskerlandsbyer har beholdt sin genuine sjarm og lokale tradisjoner, for eksempel ålefisket, som avsluttes med en stor ålefestival hver høst. Italia, Italienske perler


Delta-Del-Po-scaled.jpg

Flamingoer i Po-deltaet (Foto:
Fantastiske flamingoer ved Po-deltaet (Foto: APT Servizi Emilia-Romagna)

Lagunebyen Comacchio går under navnet “lille Venezia” for sine kanaler, broer og vakre arkitektur. Gå heller ikke glipp av en tur til UNESCO-byen Ferrara, kanskje på sykkelsetet? Fra kysthotellene i deltaets nærområde kan du enkelt besøke kulturbyene Bologna, Modena og Ravenna, hver med sin egen, unike karakter. Emilia Romagna-regionen er velsignet med gastronomiske tradisjoner. Besøk gjerne oste- og skinkeprodusenter, prøv ekte balsamicoeddik, lær hvordan du lager tortellini – og nyt! 

Les mer!

5: Cilento – strandliv med historisk vingespenn 

Idylliske strender, pittoreske landsbyer, spennende arkeologi og grønne fjell gjør Cilento til et av de mest innbydende områdene i Italia. Dette er i tillegg et relativt ukjent område for turister. 

Cilento-wide-beaches_photo-Agenzia-Campania-Turismo.jpg
Flotte, vide strender i Cilento (Foto: Agenzia Campania Turismo)

Nasjonalparken Cilento e Vallo di Diano ligger litt sør for Napoli, og byr på en fin kombinasjon av kultur, natur-aktiviteter og late dager ved sjøen. Cilento er dessuten et av stedene som Unesco lister opp som fødestedet til den gunstige middelhavsdietten, her lever innbyggerne lange og gode liv. Følg gjerne de sikksakkende middelalderveiene gjennom den flotte nasjonalparken, og sikt deg inn på høytliggende Castellabate med sin middelaldersjarm og uforlignelige utsikt. Havner og strender finner du i koselige Santa Maria di Castellabate like nedenfor. Italia, Italienske perler

Cilento-Fishermens-village-San-Marco-Castellabate-in-Cilento_photo-Agenzia-Campania-Turismo--scaled.jpg
Fiskerlandsbyen San Marco Castellabate i Cilento (Foto: Agenzia Campania Turismo)

Utgravningene av den antikke byen Paestum et steinkast fra sandstrendene er et must for alle som er interessert i historie, og rundt Palinuro og Scario er det skjulte viker for båtturer. Er du heldig, finner du også en festival, for eksempel «Til bords med prinsesse Costanza», som arrangeres i august hvert år. 

Les mer!

Cilento-Greek-temple-in-Paestum_Photo-Agenzia-Campania-Turismo.jpg
Et gammelt, gresk tempel i Paestum (Foto: Agenzia Campania Turismo)

Generell info og flere italienske tips finner du på italia.it

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 5 ukjente italienske perler ved havet. Artikkelen er et annonsørsamarbeid med Italia.it.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   Italia, Italienske perler
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

Langhelg med juleshopping i Italia 
Gastronomisk ferie i Italia – midt i matens rike
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Weekendtur til Roma i desember
Ro og harmoni på vingården Tenuta Miranda i Piemonte
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

2 Comments

  1. Når jeg gikk vandringsveien via romea germanica fra Ferarra på vei til Ravenna passerte jeg Po – deltaet Området er også beskrevet i boka Pilegrim gjennom Europa av Øyvind Østang Fint å gå her tette pinjeskoger, mye mygg og fine strender. Lurte litt på de husene langs og ute i Po – det så ut som de fiska der. Frosk bruker de også å ta og ha til middag sa de. Hotel Europa i Casalborsetti er en fin plass med strand og busstopp rett ved. Bussen fra Ravenna går ved jernbanestasjonen der.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon