Antibes, provence, frankrike, france

Det finnes ikke bare ett Provence, men mange, som den franske forfatteren Colette sa det så treffende. Grekerne etablerte vin- og olivendyrkingen, romerne tok over og foredlet kunsten, og franskmennene har ivaretatt idyllen og distriktets helt spesielle særpreg. Her gir jeg deg 3 kjente perler på vår lille roadtrip denne gang, nemlig Antibes, Vence og St-Paul-de-Vence.

Antibes, provence, frankrike
Midt i nydelige Antibes, en miks av hav og alt det provencalske, som her.

Vi starter ved havet – i Antibes

La oss starte ved havet, i Antibes mellom Nice og Cannes, gresk koloni fra 300 år f. Kr., med historiske aner lenger bakover i tid. Antibes var en gang sterkt befestet, bare Fort Carré er nå igjen av festningene, en flott borg som troner ut mot Middelhavet på toppen av Antibes. En gang blomstret også den deilige parfymeindustrien her, den holder nå til i Grasse, ikke langt unna.

Bystranda i Antibes Provence Frankrike
Mulig å kose seg på stranda, midt i Antibes!

Det finnes ikke bare ett Antibes

Antibes
Borgen – og lystbåtene. Her finner du berømte Billionaire Row med sine gigantiske yachter! (Foto: Colourbox)

Typisk Antibes: Den flotte borgen, det daglige, livlige markedet på torget, den enorme lystbåthavnen, som ble etablert på 1960-tallet (få med deg de gigantiske yachtene i Billionaire Row), de hyggelige labyrintiske smugene og torgene med alle kafeene, galleriene og atelierene i bykjernen (her nyter du dagen hvis du da ikke koser deg glugg på herlige, langgrunne Plage du Ponteil).

Torg i Antibes, Provence, Frankrike
Et av de hyggeligste kaféhjørner i Antibes. Cafe Clemenceau til høyre.
Antibes, provence, frankrike
Provencalsk idyll oppe på Picasso-museet

Picasso, Hugo, Green og Taube

Det bor 75 000 i Antibes kommune, og Juan-les-Pins er også en egen by i kommunen. Og selvsagt er Antibes med sitt fantastiske lys en magnet for kunstnere, listen er lang, og mest kjent er Pablo Picasso, som etterlot seg mer enn 300 kunstneriske arbeider på Musée Picasso på Chateau Grimaldi fra årene hans i Antibes. Forfatterne Victor Hugo og Graham Greene bodde her i mange år, og Evert Taube holdt hus her i flere tiår.

Picasso-museet i Antobes, Provence, Frankrike
Få med deg det fantastiske Picasso-museet i Antibes

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Antibes er noe for en hver smak

Jeg vandret også på den idylliske turveien utenfor den massive bymuren. Her er utsikten så magisk som det er mulig å få den, og er du i det religiøse hjørnet, anbefaler jeg en tur innom katedralen i Antibes, en romersk-katolsk perle av de sjeldne. Har du barn med deg, er tipset Marineland Antibes. Jeg gikk også på språkskole for voksne her en uke for å styrke fransken min. Men la oss nå dra nordover til noe av det vakreste (og mest kjente) Provence har å by på.

Antibes, Provence, Frankrike
Turen langs bymuren anbefaler jeg virkelig!

Vence er en fest for sansene dine

Vi kjører forbi en fantastisk landsby på vei opp fra Antibes til Vence, den kommer vi tilbake til. For først skal vi til Vence, som sies å være en fest for sansene og et paradis for fotturister med sine hundrevis av kilometer med merkede stier og løyper. Vi parkerer i den nye bydelen og finner fort veien til porten, som markerer inngangen til det «gamle» Vence.

Vence, provence, frankrike
Vence er en vidunderlig by å … bare vandre i

Så flott, autentisk og beroligende

Det ER så flott, så autentisk, så beroligende å vandre rundt innenfor middelaldermurene i gamlebyen i Vence. Her får begrepet idyll vist sin betydning i videste forstand, her er det markeder på ulike steder gjennom hele uken, her er det gourmetmat i alle slags prisklasser og kategorier, og det er spesielt én gate jeg anbefaler å ta deg ekstra god tid i …

Vence, Provence, Frankrike
Ja da, jeg har med meg den andre halvdelen av Reisekick på min vandring i Vence

Gourmetfangst i butikk og på kafé

Rue de Marché blir kalt en av de dyreste gatene i Provence, og her er det små butikker med delikatesser på rekke og rad, fersk fisk, delikate grønnsaker av alle slag, nygrillede kyllinger, ferdige matretter og vin og champagne, og selvsagt (vi er jo i Frankrike) oster av alle mulige slag. Vil du på kafé eller restaurant? La Litote, Cote Jardin og La Casolette er bra tips.

Matisse, Chagall, Lawrence, Baldwin

Selvsagt har kulturpersonligheter av alle slag også søkt til Vence. Henri Matisse har satt sine spor her, sjekk kunsten i Chapelle du Rosaire de Vence, han mente selv at den kanskje var noe av det flotteste han malte. Marc Chagall bodde her i mange år, og forfatterne D.H. Lawrence og James Baldwin holdt også til her i Vence.    

Vence, provence, frankrike
Kledd for et provencalsk møte for anledningen

Marked på La Place du Grand Jardin

Vence er en by å nyte, og aller finest er det kanskje på Place de Clemenceau, der Frankrikes minste katedral ligger. Vil du på marked er La Place du Grand Jardin et sted, her varierer markedet fra dag til dag, her arrangeres festivaler, og i juli rigges en stor konsertscene. Men viktigst: Å rusle rundt, nyte fargene, lyset, arkitekturen og stemningen, Vence er definitivt en by for livsnytere i positiv forstand!  

Da St-Paul-de-Vence gjorde comeback

St Paul, Provence, Frankrikle
St-Paul-de-Vence er omgitt av sypresser, sitrustrær og vakre, villabebygde åssider (Foto: Colourbox)

Jeg avslutter denne roadtripen i St-Paul-de-Vence, arketypen på en vakker, provencalsk fjellandsby. Landsbyen, omgitt av forsvarsmurer fra 1600-tallet, kneiser elegant over det vakre landskapet med sypresser, sitrustrær og villabebygde åssider, og var enormt velstående frem til 1700-tallet, før den begynte å lide under den voksende rikdommen i nabobyene Vence og Cagnes. Men i løpet av 1920-årene strømmet utallige kunstnere hit, og ga byen et skikkelig comeback.

St Paul de vence, provence, frankrike
Denne gang er det sjefens tur til å sprade på bymuren

La Colombe d’Or er til for kunstelskere

Det bor bare 3500 her, og mange av dem er kunstnere av ulike slag. Bykjernen er bilfri, trange og sjarmerende smug overalt, gallerier, museer, nisjebutikker, og en vidunderlig utsikt sørover mot Middelhavet og nordover mot fjellene. Og – veeeldig mange turister. Men før vi går inn i bykjernen, kommer vi til La Colombe d’Or, som ble etablert av en eier med stor sans for kunst. Her betalte av og til kjente kunstnere med sin egen kunst, som i dag dekker alle veggene inne i den trivelige kafeen.

St Paul, provence, frankrike
Kunst i St-Paul-de-Vence kan være så mangt …
St Paul de Vence, Provence, Frankrike
Byen er full av små gallerier og atelierer

Bykjernen – et sammensurium av alt

Rett ved Colombe d’Or spilles boule på en idyllisk liten plass, bli med på det og ta en Plat de Jour på Café de la Place etterpå. Å sitte under de digre platantrærne her med dagens rett, som uansett er helt suveren, er balsam for travle sjeler, så ta deg tid til det før du går inn og tar for deg selve bykjernen. Der inne i byen finner du et sammensurium av små smug, torg, krydder, såper, oljer, tapenader, nisjebutikker med vintage, klær, smykker og ikke minst de nevnte galleriene.

Et hyggelig sted for god mat og drikke

Få med deg utsiktsplassen helt i enden

Gå tvers gjennom landsbyen, for helt i sørenden kommer du til utsiktsplassen der Middelhavet brer seg ut langt der nede. Få med deg den praktfulle kirken, og underveis passerer du et hav av spisesteder. Da smugene er unnagjort, må du innom Fondation Maeght, (10 minutter unna), der du finner en av Europas største samlinger av kunst fra 1900-tallet. Et lite tips til slutt: Denne juvelen av en kunst- og fjellandsby er best med senka skuldre …  

Djevelen i Provence ligger i detaljene

Den sanne provencalske ånd handler gjerne om sollyset som faller ned på rødbrune teglsteinstak, de olivengrønne skoddene og det eføykledde murverket som særpreger hver eneste landsby. Kanskje også den skyggefulle torgplassen under enorme plataner, smugene som kryper ut fra torget, og folk med tid, masser av tid. Få med deg slike minneverdige detaljer, det gjør reisen din i Provence til noe helt annet.

Tips: Les flere av våre artikler fra Frankrike

Provence – livsnyterens paradis
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer
Fayence og Forcalquier – og provencalsk magi
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon
Ferie i Provence – i en stille tid
Haut-de-Cagnes – idyll fra middelalderen
Sjarmerende Villeneuve-les-Avignon
Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
Medoc Marathon i Bordeaux

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Vidunderlige Provence. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon