Et Tyrkia-opphold er ikke komplett om du ikke har blitt skrubbet lyserød, skumlagt og vasket i et ekte hamam, og jeg er i Tyrkia for å teste dette. Hamami har spilt en viktig rolle som sosial møteplass og et sted for rituell rensing i tyrkisk kultur siden osmansk tid. Det osmanske riket ble grunnlagt i 1299, og ble oppløst som en følge av første verdenskrig. Så her snakker vi eldgammel tradisjon.

Besøket ble arrangert av GoTürkiye. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne. Foto toppbilde: GoTürkiye.

Rålekker Hamam-arkitektur

Tyrkiske badehus har ofte en monumental utforming og representerer osmansk arkitektur, men de kan også være relativt enkle. Under det osmanske riket var badene et anneks til moskeene, men de utviklet seg etterhvert til egne institusjoner. I Tyrkia i dag har mange hoteller egne Hamam, og noen av dem er riktig så rålekre.

Hamam i Istanbul
Det er riktig så rålekkert i flere av hamamene

Et typisk hamam består av tre rom. I det første – camekan – er det resepsjon og omkledningsrom, og her slapper du av med tyrkisk te og vann etter badet. Rommet er som regel firkantet, med et hvelvet tak og en fontene i midten.

Hamam i Istanbul fontene, tyrkisk bad, Tyrkia
En fontene – som seg hør og bør – midt i rommet
Tyrkisk te i hamam, tyrkisk bad, istanbul, Tyrkia
Nyt en kopp tyrkisk te mens du venter på tur …
Hamam i Istanbul, tyrkisk bad, Tyrkia
… eller kjøp med deg håndlaget, tyrkisk såpe

Det neste rommet er soğukluk, som er middels temperert. Her er det ofte vasker og dusjer. Og lengst inn ligger det varmeste rommet, hararet, og dette er også det vakreste rommet. Midt i rommet en flott plattform av marmor, som varmes opp i fyrommet under.

Hamam i Istanbul, tyrkisk bad, tyrkia
Marmorplattformen er klar for bruk

Et rituale av renhet og avslapning

I camkan blir jeg tatt blidt i mot og får beskjed om at min behandling består av dampbad, skrubbing og skumvask. Jeg blir fulgt opp til et lite avlukke, der jeg skifter til en bitteliten (totalt upassende) bikini jeg får utdelt. Jeg danderer en pestemal, altså et håndkle, rundt livet, hopper inn i et par kule tøfler og følger etter min kesaci, behandleren min, til soğukluk, der jeg dusjer. Deretter bærer det inn i hararet for å få i gang svetten. Jeg setter meg på en marmorbenk langs veggen, og heller vann fra en øse over kroppen. Vannet er behagelig varmt. Det er stille, det råder en stemningsfull ro her inne. Tykke steinvegger holder lyden ute, bare plasket av vannet og de nesten lydløse skrittene til behandleren kan høres.

Hamam i Istanbul
Jeg begynner å bli klar for behandling

Men nå er det tid for skrubbing

Jeg legger med på den store marmorbenken midt i rommet. Den er varm – og kjennes av en merkelig grunn myk ut. Jeg blir døsig og svett, her kunne jeg slappet av lenge. Men nå er det tid for skrubbing. Min kesaci er utstyrt med en kese, en skikkelig grov klut av geitehår. Hun starter skrubbingen, og her er det ingen kjære mor. Ingen steder unngår oppmerksomhet, og hun er ganske så hard i klypa. All død hud fjernes effektivt, og bøtter med varmt vann kastes over meg.

Hamam i Istanbul, tyrkisk bad, tyrkia
Er det ikke fantastisk fint her?

Vask fra topp til tå med såpeskum

Så kommer den mest behagelig delen. Jeg blir vasket fra topp til tå med store mengder såpeskum. Håret blir vasket, og så blir det enda en runde meg såpeskum. Deilig. Jeg ligger godt på den varme marmorbenken, og ønsker jeg kunne bli. Etter en stund blir jeg vekket av kesaci, og geleidet bort til marmorbenken langs veggen. Hun kaster bøtte med bøtte med lunkent vann over meg, og avslutter med noen runder iskaldt vann.

Deilig å bare la seg behandle av en dyktig kesaci

Etterpå blir jeg fulgt tilbake til camekan, og setter meg ned i en deilig stol. Hviler. Nyter freden. Jeg blir servert tyrkisk te, frukt og isvann. Ren luksus.

Hamam i Istanbul tyrkisk te
Godt å slappe av med frukt, vann og tyrkisk te når showet er over …

Bra filmtips om hamam

Se «Hamam – det tyrkiske badet» (1997). Francesco driver et designfirma i Roma da han plutselig får vite at han har arvet et gammelt hamam i Istanbul etter sin tante. Han drar for å selge stedet… Filmen ble nominert til beste utenlandske film i 1998. Verdt å se!

Tips 1: Les flere artikler om Tyrkia

Tarakli – på landsbygda i Tyrkia

Tips 2: Les flere artikler om SPA og velvære

SPA-opphold i Piešťany i Slovakia

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Hamam i Istanbul. Artikkelen er resultatet av et samarbeid med GoTürkyie

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon