For mange av oss er Tyrkia identisk med badebyer som Side, Antalia, Kemer og Alanya. Og selvfølgelig Istanbul og kanskje Ankara. Jeg har reist et par dager rundt på “landsbygda” i Tyrkia. Jeg besøkte blant annet Tarakli, en landsby med 7000 innbyggere, en tre timers kjøretur fra Istanbul. Taraklı ble inkludert i Cittaslow-nettverket i 2011, og er en gammel ottomansk bosetning med karakteristiske bygninger. Her er trange brosteinsbelagte gater, torg og smug, fargerike basarer, kafeer og gjestehus. Og selvfølgelig en moské. Tyrkia

Tarakli
Brostensbelagte gater kantet med butikker og basarer

Taraklis historie går helt tilbake til 2000-1000 år f.Kr. Ruinene av sisternene i Hisartepe er et bevis på den eldgamle historien.

Besøket ble arrangert av GoTürkiye. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Yunus Paşa-moskeen fra 1500-tallet

Yunus Paşa-moskeen er fra begynnelsen av 1500-tallet, er midtpunktet i byen og er fortsatt i bruk. Lokalbefolkningen kaller den også “Kurşunlu-moskeen” (en belyst blymoské) på grunn av mengden flytende bly den er laget av. Moskeen ble tidligere varmet opp fra undersiden med damp fra hamamen (tyrkisk bad) rett ved siden av. Tyrkia

Moskeen i Tarakli
Yunus Paşa-moskeen – laget av spesielle materialer
Hamam
Her fra et Hamam i nærheten

Ved siden av moskeen står Hüseyin Ağa-fontenen, bygget på 1700-tallet. Den fungerer fortsatt, nesten god som ny.

Torget – landsbyens samlingssted

Torget er det naturlige samlingsstedet i Tarakli. Her er benker hvor kvinnene sitter og prater, hvor menn spiller brettspill og røyker. Basarer og kafeer, blant annet.

Torget i Tarakli
Et av flere gjestehus – moskeen i bakgrunnen
Kvinnene slapper av på en bank på torget

Fargerike, koselige basarer

Over hele landsbyen finner du fargerike baserer som selger krydder, klær og håndverk som de lokale kvinnene har laget. Det er koselig å rusle rundt, og kikke på alt hva selgerne har å tilby. Utgangsprisen på varene er ikke overraskende høy. Men det er bare å prute, prisen blir vi enige om. Med unntak av en kjøleskapsmagnet i tre som selgeren hardnakket sa han skulle ha 20 euro for. Landsbyen er kjent for sine håndlagede kammer av tre. Disse kalles Taraks, og har gitt landsbyen sitt navn. Av andre ting du kan kjøpe er treskjeer, de kjente Tarakli-tøyene, klær, duker og tepper, i tillegg til mat og drikke.

Keramikk laget i Tarakli

Smaken av gamle tyrkiske tradisjoner

I Tarakli er det flere kulinariske spesialiteter, som er en viktig del av festivaler og bryllup. Keşkek er en rett laget av kylling og hvete, og Uğut er en deilig dessert av spiret hvete. Gresskar brukes veldig mye, både i supper og desserter.

Nydelig gresskardessert

Tyrkisk te og kaffe drakk jeg på Hisar Konagi med utsikt over landsbyen. For anledningen servert i take-away kopper. I tilknytning til kafeen er det også et gjestehus.

Tarakli
På Hisat Konagi er det flott utsikt
Tarakli tyrkisk kaffe
Tyrkisk kaffe med utsikt, takk!

Kadirler Konagi – et gjestehus i Tarakli

Kadirler Konagi i Tarakli
Dette gjestehuset er bare ett av flere fine steder å overnatte

I Tarakli finner du flotte overnattingsmuligheter, siden noen av de tradisjonelle og elegante husene er blitt renovert og i dag fungerer som gjestehus. Vi besøker Kadirler Konagi, et herskapelig gjestehus i ottomansk stil fra 1890-tallet. Huset er bygget i stein, noe som gjør det varmt om vinteren og kjølig om sommeren. Når du går inn døren, fører de doble trappene deg opp til en stor stue og flere fine soverom. I første etasje er det en restaurant som serverer frokost og middag, som er basert på lokale råvarer. Bli med inn på karusellen rett under her! Her bor du fint.

Les mer hjemmesiden til Kadirler Konagi.

Flotte stuer – her kunne jeg lett ha bodd noen netter

Utvikling av turismen

Turistene har begynt å komme til Tarakli, og dette har gitt både kvinner og ungdom flere jobbmuligheter enn tidligere. Mennene driver tradisjonelt med jordbruk og dyrehold. Investering og forbedring av infrastruktur for å legge bedre til rette for turisme har gitt alle økt livskvalitet. Taraklis visjon som reisemål er kort oppsummert å opprettholde sin fredelige atmosfære samt å forbedre instrastruktur og tjenester.

Små butikker med varer vi turister gjerne kjøper

Fint utgangspunkt for deg som er glad i friluftsliv

Tarakli er omgitt av flott og lett tilgjengelig natur. Hark Canyon og Güngörmez-fossen, Kemer-broen, Acısu og Gürleyik-elvene samt platåene Belengermesi og Hamzapinar er alle verdt et besøk. Omgitt av furu-, bøk-, gran- og eiketrær er det nærliggende Karagöl høyland et svært spennende mål for fotturer og camping.

Hvor ligger Tarakli?

Tarakli ligger ca 20 mil fra Istanbul og 25 mil fra Ankara.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om landsbyen Tarakli i Tyrkia. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon