Julemarkedenes historie strekker seg tilbake til senmiddelalderen i de tysktalende delene av Europa. Markedet i Dresden er et av de eldste og ble holdt første gang i 1434. Julemarked i Dresden, Tyskland

Det blir ikke jul uten et julemarked eller flere. Og her i Dresden finnes det mange, faktisk har byen det største antall julemarkeder i den østlige delen av Tyskland. Her er en liten smakebit fra to av de mest kjente, Striezelmarkt og Middelaldermarkedet på Stallhof. Julemarked i Dresden, Tyskland

Julemarked i Dresden, Julemarked, Tyskland
Mange flotte julemarkeder i Dresden

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Først litt informasjon om Dresden

Dresden er hovedstaden i den tyske delstaten Sachsen, ble frem til 2. verdenskrig regnet som en av Europas vakreste byer, og var kjent som Nord-Europas Firenze eller Elbflorenz. Byen ble dessverre utsatt for massiv bombing av allierte bombefly 13. februar 1945. Tusenvis av mennesker døde og 80% av bygningsmassen ble ødelagt. NB! Det kommer snart en artikkel om tips til ting å gjøre i Dresden.

Striezelmarkt – nummer 588 i rekken!

Julemarked i Dresden, Dresden, Tyskland
Dresdner Striezelmarkt – vanvittig flott!

Julemarkedet Striezelmarkt er opprinnelig fra 1400-tallet og et av de flotteste jeg har opplevd. Det blir jevnlig kåret til favoritten blant julemarkedene i tysktalende land. I år arrangeres markedet for 588. gang, og kan skryte av å være det eldste julemarkedet i Tyskland.

Deilig mat og drikke på marked

Alle bodene er så flott dekorert, og du kommer garantert i julestemning når du rusler rundt. Julemusikk, deilige smaker og lukten av brente mandler. Kos deg med en Glühwein, Dresden Kräppel, bratwürst, kartoffelpuffer eller hjemmebakte Stollen, som minner om vår julekake. Kanskje blir du fristet til å kjøpe med deg godterier, julepynt og håndlagede gaver hjem.


Når du ikke orker mer av mat og drikke, kan du ta deg en tur med pariserhjulet, eller beundre den 15 meter høye “Pyramiden”. Dette er en karusell med fastmonterte, flotte trefigurer. Dresden har lange håndverkstradisjoner og håndlagde trefigurer er en av mange spesialiteter.

Striezelmarkt Dresden, Julemarked, Tyskland
Den 15 meter høye pyramiden


Julemarked i Dresden, Tyskland
Eller du kan ta pariserhjulet …

Middelalderjul – Stallhof Advent Festival

Hvis du leter etter et julemarked som sender deg tilbake i tid, besøker du julemarkedet som ligger på Stallhof ved Det kongelige slott. På dette julemarkedet er det svakt opplyst, ingen gnistrende julelys å se. Ikke så rart, vi er jo i middelalderen.

Julemarked i Dresden, Tyskland
Aldri problem å få tak i øl i Tyskland

Varene på dette markedet er noe annerledes enn det som er vanlig på de tyske julemarkedene. Du kan kjøpe filtsko og hatter, laget slik folk brukte dem i middelalderen. Belter og skreddersydde skinnposer, kjøkkenutstyr av tre, keramikk og smijernslamper. Eller kanskje du trenger en ny ridderrustning?

Julemarked i Dresden, Tyskland
Det regner litt – men koselig likevel!

Drikk tradisjonell Glühwein, honningmjød og varm sjokolade. Bli spådd i Tarotkort og spis helstekt okse. Eller ta deg et bad i et av de to store trekarene som står på en platting. Garantert til blide, brede glis fra forbipasserende.

Julepyntede gater og butikker

Hele Dresden oser av jul. I tillegg til alle julemarkedene støter du på små juleboder og vogner overalt. Alle butikker og restauranter er herlig julepyntet, og julemusikk spilles nesten hvor enn du går.

Jeg vet at det er vanskelig å rive seg løs fra julemarkedene, men jeg anbefaler deg på det varmeste å få med deg museene i Dresdner Schloss. Jeg har besøk mange museer, dette kommer på Top 3-lista mi.

Museene i Dresdner Schloss

Julemarked, Dresden, Tyskland
Fantastisk fasade – ikke sant?
På denne tronen har flere konger sittet

Det er vanskelig å forestille seg at dette monumentale bygget ble rekonstruert for ikke så mange år siden. Slottet ble nesten fullstendig ødelagt under bombingen av Dresden i februar 1945. Nå rommer slottet 15 interessante museer, hvor du blant mye kan se mynter, våpner, porselen, skulpturer, kunst, klær fra middelalderen, juveler og en svært spesiel tyrkisk sal.

Dresdner Schloss
Flotte hester i den tyrkiske salen
  • Dresdner Schloss

Tidenes diamant-ran i Dresden

25. november 2019 brøt noen seg inn og stjal kongelige smykker, inkludert den 49 karat store Dresden hvite diamanten. Selvfølgelig en katastrofe, for dette var virkelig av stor kulturell verdi for delstaten Sachsen. Den totale verdien er anslått til rundt 1 milliard euro, og gjenstandene er fortsatt borte.

Dresden green diamond
Dresden grønne diamant på 41 karat var heldigvis på utlån da ranerne kom

I 2021 siktet tyske påtalemyndigheter seks menn for tyveriet, og anklaget dem for organisert ran og brannstiftelse. De tyske statsborgerne, i alderen 22 til 28 år, tilhører en beryktet familie med arabisk migrasjonsbakgrunn i Berlin. De benekter all kjennskap til saken, men to av dem soner en dom for et annet stort tyveri, en kanadisk gullmynt på 100 kilo. Domstolen skal ta stilling til om og når saken mot mennene skal i retten. (ref. vår guide i Dresden)

Julestemning i Dresden – terningkast 6!

Vi triller terning, og det blir en 6-er. Helt klart. Dette er byen å reise til for å fråtse i førjulsstemning. Du kan ikke unngå å oppleve at julestemningen tar helt av.

Hvor ligger Dresden og hvordan reise dit:

Det går ikke direktefly fra Norge til Dresden, men flyr du til Berlin tar det bare halvannen time med tog til Dresden sentrum. For togtabeller og priser, sjekk DB.de

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les flere av våre juleartikler

Langhelg med juleshopping i Italia 
Jakten på julemagi i Oslo
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Jakten på julestemning i Valencia

Tips 2: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Julemarkeder i Dresden. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon