Tyskland er et skattekammer for deg som er glad i idylliske småbyer med bindingsverkshus. Her besøker vi Michelstadt, en by med 28 000 innbyggere og en historisk gamleby stappfull av fantastiske bindingsverkshus. Vi er midt i Tyskland, i vakre Odenwaldregionen i delstaten Hessen. En kort togtur fra Frankfurt via Darmstadt, og vips, så er du i historiske Michelstadt! Ferietips Tyskland

Michelstadt, Tyskland, Germanyu
Bare å venne seg til det, her er det bindingsverk overalt!

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Ble nevnt allerede i år 741

Apropos tog … byggingen av jernbanelinje til Eberbach like ved Michelstadt i 1881 gav denne byen et kraftig økonomisk oppsving. Det som bare hadde vært et lite bondesamfunn fra første gang stedet blir nevnt i år 741 ble plutselig en by med kraftig industri- og handelsvirksomhet, og er mest kjent for sin jernbearbeiding, tøyfabrikk og elfenbenskjæring! Ferietips Tyskland

Elfenben, Michelstadt, Tyskland, Germany
Elefanter er ofte å se i Michelstadt

Middelaldersk arkitektur

Oppsvinget satte byen i stand til å renovere sin godt bevarte middelalderske arkitektur og alle sine sjarmerende smug og gater, og i dag er det balsam for sjelen å vandre i denne byen. Da vi besøkte byen, var vi så heldige å ha en guide som kjenner hver eneste krok i byen og selvsagt den spennende byhistorien. Ferietips Tyskland

Michelstadt, Germany, Tyskland
En super guide med et par glimt i øyet

Murhus med bindingsverk

Bindingsverk, bindingsverk, bindingsverk! Det er dette som karakteriserer Michelstadt. Hele gamlebyen er preget av tradisjonelle, tyske murhus med trebjelker og vakre detaljer. Vi vandrer og vandrer, ser og ser, kamera får kjørt seg, Michelstadt er stedet for deg som liker å vandre rundt og nyte atmosfæren.

Markedsplass med rådhus

«Fachwerk» kaller tyskerne denne arkitekturen, som du finner over hele Tyskland. Hvor vi enn snur oss i Michelstadt, er den en del av bybildet, og markedsplassen, eller rådhusplassen, er et fremragende eksempel. Den pittoreske brønnen midt på plassen, kafeer, små butikker, vi er i sentrum for byens alle konserter, festivaler og markeder. Ferietips Tyskland

Tyskland, Michelstadt
Markedsplassen – fontenen til høyre
Tyskland, Michelstadt
Og vi måtte jo inn i bokhandelen og handle litt kort og bøker og sånn …

Fra markedshall til rådhus

Midt på markedsplassen finner vi Rådhuset, «Das Alte Rathaus», som var markedshallen i Michelstadt før det ble byens dylliske rådhus. Vi går inn og opp i rådhussalen, alt er av tømmer, og vi får lov til å dingle i tauet som trekker i rådhusklokken! Rådhuset er ombygd flere ganger og ble oppført i 1484.

Rathaus, Michelstadt, germany, tyskland
Det gamle rådhuset med kirken i bakgrunnen
Og vi trekker i rådhusklokken!

Flere fascinerende kirkebygg

Rett bak rådhuset finner vi den sengotiske bykirken fra 1200-tallet, også den er verdt et besøk. Byen har flere fascinerende kirkebygg, St. Michaelskirche og St. Gangolfkirche er mest kjent. Vi vandrer videre, her må vi bare mingle rundt på kryss og tvers, og står plutselig foran vakre Kellereihof, et slottskompleks i renessansedrakt, som er godt renovert og bevart.

Germany, Tyskland
Kellerei, Michelstadt, germany, tyskland
Mange flotte bygninger i sentrum av Michelstadt
Stadtkirche – enkel og fin i arkitekturen

Tyvens tårn og elefantmuseum

En gang var bymuren rundt gamlebyen intakt med flere tårn. Tårnene ble revet på 1800-tallet, og i dag er Diebsturm (Tyvens tårn) det eneste gjenværende. Snodig arkitektur, guiden låser oss inn, og vi får se og oppleve hvor trangt de som betjente tårnet hadde det. Vi fortsetter på brosteinsteppet, legger merke til alle souvenirsjappene, og av en eller annen grunn er elefanten et symbol her i byen, det er til og med et eget elefantmuseum i Michelstadt.

Over brua bærer det, ferdig med tårnet
Et elfenbenmuseum, rett og slett …

Lunsj på Zum Grünen Baum

Vi spiser lunsj på Zum Grünen Baum, en idyllisk restaurant med tysk meny. Øl i bøtter og spann, og vi prøver oss på pizza laget på samme deig som den kjente salte kringla Pretzel, en variant innbyggerne her er svært begeistret for. Dette er et sted å anbefale når bena ber om en pause og magen skriker om påfyll. Kelneren forteller om byens festivaler og arrangementer, ingen tvil om at Michelstadt har en rik kulturarv.

Kjent for fester og festivaler

Lyst til å besøke en vinfontenefestival der alle byens fontener (og det er ikke få) dekoreres på vakkert vis? Hva med et besøk på byens berømte biemarked i pinsen? Et av de mest berømte julemarkedene i Tyskland, en tradisjon mer enn 60 år gammel? Eller en friluftsteaterfestival sommerstid? Michelstadt er kjent for alle sine festivaler og konserter med maks, middelalderske rammer. Eller bare gjøre noe gøy? Besøk byens leketøys- og motorsykkelmuseum!

Julemarked i Tyskland er alltid gøy

Perfekt plassert i det grønne

Michelstadt er også vakkert plassert i naturen. Byen ligger i Odenwald-området, kjent for sin grønne natur og sjeldne skoglandskap. Glad i å gå? Hele regionen byr på suverene muligheter for fotturer og andre utendørs aktiviteter i tillegg til vandring på Michelstads flate brostein. Her er mulighetene varierte og mange!

Vil ha alle skattene for seg selv

Michelstadt er så fin og egenartet at da det ble holdt folkeavstemning i 2007 om byen skulle slå seg sammen med nabobyen Eberbach til én og samme kommune, var svaret NEI. Med en så rik, kulturell skattekiste og en så spesiell arkitektur er det ikke så vanskelig å forstå at Michelstadt vil ha skattene for seg selv. Én ting er sikkert: Vi kan anbefale Michelstadt med hånda godt plassert på reisehjertet!

Hvor ligger Michelstadt?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Bremen – en storby med praktfull arkitektur
Lübeck – en kortreist verdensarv
Bremerhaven – bærekraftig havneby
Travemünde – på Østersjøens riviera
Høydepunkter i Kulturbyen Dresden
Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Michelstadt, og setter stor pris på om du vil dele artikkelen med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon