Den vakre middelalderbyen Villeneuve-lès-Avignon ligger ved Rhône, en halvtimes spasertur unna sin langt mer kjente storesøster, Avignon. Men du skal ikke kimse av Villeneuve-lès-Avignon, der den ligger under det imponerende Fort St.-André, med sine godt bevarte brystvern fra 1300-tallet.

Brosteinsgater og koselige torg

villeneuve planter
Klassisk provencalsk trapp, sukkulenter en masse …

Det er koselig å rusle rundt i byens lille sentrum. Her er brosteinsgater, koselig torg, små butikker, bakerier, kafeer, delikatessebutikker og provencalske bistroer med uteservering. Vi fant fort våre favoritter da vi besøkte byen noen dager i oktober. Et solrikt torg, hvor vi kan nyte deilig fransk rosévin, blir liksom aldri feil. Place Jean Jaures ble vår favorittplass. Her storkoste vi oss ute når sola sto på sitt høyeste.

Vi koser oss i sola på Place Jean Jaures

Ingen tvil om at dette er en dongeributikk …
Her kjøpte vi verdens beste franske baguetter

En liten by med 6 store monumenter

Tenk at denne lille byen med bare 11 000 innbyggere har 6 fantastiske monumenter å friste oss besøkende med! Men kanskje ikke så rart, i og med at Villeneuve-les-Avignon hadde tette bånd med pavebyen Avignon, rett på den andre siden av elven Rhone. I 1292 bestemte Philippe le Bel (kong Philip) at Villeneuve-les-Avignon skulle være en sentral operasjonell base for Frankrike, og han fikk bygget en festning som kontrollerte tilgangen til Pont d’Avignon-broen: Philippe le Bel Tower. I løpet av pavedømmet i Avignon ble denne landsbyen et yndet feriemål for kardinalene.

Collégiale Notre-Dame et son cloître

Midt i sentrum ligger kirken og klosteret Collégiale Notre-Dame et son cloître. Notre-Dame er fra 1300-tallet, og bygget i gotisk stil av kardinal Arnaud de Via, nevøen til pave Johannes XXII. Inne er det mange flotte kunstverk, inkudert en kopi av det berømte Pieta de Villeneuve-les-Avignon. Originalen henger forøvrig i Louvre. Kardinal de Via ligger også begravet her.

Kirken i Villeneuve lez avignon
Notre-Dame i Villeneuve

Tour Philippe le Bel – et gammelt fangehull

I utkanten av byen, på vei mot Avignon, rager Tour Phillipe le Bel. Det flotte tårnet er det opprinnelige fangehullet til festningen som ble bygget her av den franske kongen på 1200-tallet.

De vakre, hvelvede rommene huser nå kunstutstillinger, og tar du deg opp til toppen blir du belønnet med fantastisk utsikt over Avignon og Rhône-dalen.

For mer informasjon og priser, sjekk https://avignon-tourisme.com/en/activities/tour-philippe-le-bel/

På vei mot Tour Philippe le Bel
Bra størrelse på tårnet – se bilene nede til venstre …

Fort Saint André – kongenes fort

En spasertur unna sentrum, kneisende stolt i åsene over byen, ligger Fort Saint André. Fortet er bygget av kongene av Frankrike på 1300-tallet for å beskytte klosteret og byen. Fortet har hatt en strategisk rolle i mange år, og var symbolet på kongemakt i Frankrike. Her har det vært både en permanent garnison, en domstol og et fengsel.

I dag er Fort Saint Andre åpent for publikum, og et besøk her er et must, synes vi. Her kan du gå opp i tårnene, spasere på murene, gå inn og ut av celler, saler og kapeller.

Fort saint andre
Fort Saint André – på toppen av byen
Spennende å gå rundt i Fort Saint André

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Jardins de l’abbaye Saint-André

Dette er en av vakreste hagene i Frankrike, og den ligger rett ved Fort Saint André. Her er vakre klosterhager med roser, oliventrær, sypresser, dammer og skulpturer omringet av pergolaer dekket med blåregn. Du vandrer mellom kirkeruiner og graver datert tilbake til 600-tallet. Ganske så fascinerende, vi falt virkelig pladask for denne hagen!

Fantastisk å vandre rundt i denne hagen!

Hagen er frodig og vakker også nå i oktober, men blomstringen er selvsagt på topp tidligere i året. Bare tenk for et paradis det må være her når hagen er på sitt aller frodigste!

Klosteret som ligger her, var tidligere et kongelig kloster, og hadde tilsyn med 211 klostre i nærheten. I dag kan du være med på guidede turer hvor du kan beundre elegante hvelvede rom, storslåtte dører og monumentale trapper.

Monumentale bygninger i den flotte hagen

Spennende ting vi gikk glipp av …

Vi gikk glipp av klosteret Chartreuse de Villeneuve-les-Avignon, med sine fredfulle korsganger og vi rakk heller ikke å besøke et kunstsenter. Ikke fikk vi med oss Musée Pierre-de-Luxembourg med sin religiøse kunst, heller. Ikke bra. At vi ikke fikk med oss lørdagsmarkedet Marché et Brocante der vi kunne kjøpt antikviteter og mat, er mer forståelig. Vi var ikke der på en lørdag.

Spise i Villeneuve-les-Avignon?

Ved torget Place Jean Jaunes, ligger Restaurante Aubergine, et skikkelig trivelig sted, med hyggelige servitører, god mat og god service. Her finner du burgere, tapas og foie gras, for å nevne noe. Hva med vinen i dette fine distriktet? Nydelig, selvfølgelig. De har sitteplasser på torget også, men om kvelden i slutten av oktober er det i kjøligste laget å sitte der.

Godt tips for overnatting med stil

Vi booket tre overnattinger på Les Jardins de La Livree  sentralt i Villeneuve-les-Avignon. Dette hotellet er plassert sentralt i byen, og har flott hage med basseng. Hotellet er en tidligere familiegård, og vi var svært fornøyd med rom og frokost her!

For et gøyalt og herlig bad!

Eieren på hotellet vårt er svært hyggelig og hjelpsom, og serverer en raus fransk frokost. Han kommer svært gjerne med forslag til utflukter og hjelper til med booking av billetter, taxi og andre ting det kan være fint å få hjelp til.

Frokost
Ingen ting å si på frokosten – klassisk fransk

I kjent ReiseKick-stil endret vi oppholdet underveis til 4 netter. De som kjenner oss, vet at vi ofte ikke kommer hjem når vi har planlagt;)

Dette er det andre rommet vi bodde på

Vi fikk dessverre ikke kost oss i den flotte hagen eller tatt en svømmetur i bassenget. Det var i kjøligste laget for det når vi var der. I sesong serveres frokost ute, og det er også restaurant her som serverer retter basert på sesongens råvarer. Vi må rett og slett besøke hotellet på nytt for å oppleve det til fulle.

Kommer du med bil, kan du parkere gratis.

Svømmebassenget på hotellet – godt å ty til på varme sommerdager

ReiseKick gjør en klassisk juniorfeil:

Det var Avignon som var hovedmålet, og vi pleier alltid å bo sentralt i byen når vi kun har noen få dager til rådighet. Det er viktig å benytte tiden godt, og ikke bruke for mye tid på å komme seg til og fra steder av interesse. Vi innser fort at vi gjorde en juniorfeil, vi trodde det skulle ta 10 minutter å spasere fra hotellet og inn til sentrum av Avignon. Vi brukte en halvtime. Ikke for det, vi er glade i å gå, og vi opplever som regel mye mer når vi rusler rundt. Vi burde nok bodd i Avignon, og gått på dagstur til Villeneuve-les-Avignon. Nå gikk vi på dagstur til Avignon 3 dager i stedet;) Vi angrer ikke. Hotellet var fantastisk og spaserturen til og fra Avignon ikke ille. Noen vil sikkert si; hvorfor tok dere ikke taxi?

På vei inn til Avignon – til fots …
På vei tilbake til Villeneuve-les-Avignon – til fots …
Pont avignon
Sur le pont, d’Avignon, on y dance, on y dance …

Hvor ligger Villeneuve les Avignon? 

Hvordan reise til Villeneuve-les-Avignon?

Det er ikke flyplass i Avignon, som er nærmeste store by, men det er lett å reise hit fra Marseille og Paris. Dersom du ikke leier bil på flyplassen, er tog en fantastisk måte å reise på.

Togturen fra Marseille til Avignon er unnagjort på en drøy halvtime.

Fra Paris til Avignon går det direktetog, som tar i overkant av 2,5 time.

Fra togstasjonen i Avignon sentrum, tar du taxi de siste kilometerne til Villeneuve-les-Avignon. Dersom du ikke har mye å bære på, kan du gå, det tar bare en halvtime.

Vi DIGGER å reise med tog!Sjekk rutetabeller og priser på franske tog her.

Vi reiste faktisk til Villeneuve-les-Avignon med tog fra Firenze i Italia! En tur som tok nesten 12 timer, og bød på flott utsikt, smekkfulle tog mellom Ventimiglia og Nice, politimenn med våpen for å sjekke at absolutt ingen kom ulovlig inn i landet, og nesten folketomme tog på første klasse fra Nice til Avignon. Vi koste oss, og gjør gjerne samme tur på nytt. 

Togstasjonen i Avignon – futuristisk og flott!

Tips: Les flere av våre artikler fra Frankrike

Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
Ferie i Provence – i en stille tid
Haut-de-Cagnes – idyll fra middelalderen
Medoc Marathon i Bordeaux
Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante! (Gjennom Frankrike;)

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Villeneuve-les-Avignon. Lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no turer


Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon