Skulptur SPALT

Vi har laget en ny skupturvandring i Oslo sentrum, og er ved fjorden hele tiden. Start på Rådhusplassen, som er vertskap for mange flotte, historiske skulpturer. Så tar vi turen ut på Aker Brygge med skulpturer som forteller at Brygga en gang var noe annet. Vi tar også med oss Tjuvholmen med sin skulpturpark, og runder av på baksiden av Brygga og Holmen.

Tordenskiold første mann ut

Vi tar Tordenskiolds gate ned fra Stortingsgata, ut på Rådhusplassen, og rett på den massive skulpturen av Tordenskiold. Den er blitt flyttet flere ganger, nå står den på østsiden. Den ble avduket i 1901. Henrik Bull tegnet, men det var Axel Ender som sørget for at tegning ble til en av byens flotteste skulpturer i bronse. PS: Rett bak i skråningen finner du Franklin D. Roosevelt!

Skulptur Oslo
Tordenskiold med sin kanon ble avduket i 1901

De seks som bygde Rådhuset

Rett foran Rådhuset på fjordsiden står 6 skulpturer på rekke og rad, bak dem pleier gutta på skateboard å holde på. De seks som står her, er de som bygget Oslo Rådhus, her er en steinbryter, snekker, murer, steinhogger, håndlanger og elektriker. Disse gutta har stått her i 70 år, og er symboler på datidens liv og sunnhet, ifølge historikeren. Per Palle Storm hugget dem i stein.

6 statuer ved Rådhuset i Oslo
Gutta som bygda Rådhuset er hugget i stein rett foran

Frodige kvinner i grå granitt

Midt på Rådhusplassen ble det laget en hage- og skulpturpark i tidsrommet 1941-1960. Før det hadde skulptørene Emil Lie og Per Hurum vunnet konkurransen om å lage skulpturene. Emil Lie laget også hovedverket midt i skulpturparken (to kvinner og to barn), også dem i granitt.

Skulpturer i Oslo
Sittende kvinner i skulpturparken midt på Rådhusplassen

En dykker som skinner i sola

Vi går ut på Rådhusbryggene, fire brygger mellom Akershus Festning og Aker Brygge. Disse er base for båter til øyene i havnebassenget, charterbåter, veteranbåter og turistbåter. Vi går ikke ut på utstikkerne, men finner Dykkaren, en skinnende flott metallskulptur som har stått og sett utover Oslofjorden siden 2014 takket være skulptør Ola Enstad.

Statue av en dykker
Dykkaren har snart stått her i 10 år

Skulpturpark på Aker Brygge

Idet vi går inn på Aker Brygge, blir vi umiddelbart møtt av flere skulpturer. Aker Brygge har vært aktiv når det gjelder skulpturkunst helt siden 1980-tallet, og investerer årlig en betydelig sum i skulpturer. De har de bygd opp en solid skulpturpark, og kombinerer historie, kunst og industridesign som viser hvordan Aker Brygge gikk fra å være verft til å bli en bruksbydel.

2 sabotører – og et par på kafé

Aller først møter vi en interessant skulptur, der to løper med norsk flagg i hånda. Det er et minnesmerke over Pellegruppen, en sabotasjegruppe i Oslo under 2. verdenskrig. Noen få meter bortenfor finner vi kelnerskulpturen, som forteller at Aker Brygge er full av gode spisesteder. Kanskje ikke så rart da, at en av de mest kjente skulpturene er paret i bronse ved et kafébord.

Et minnesmerke om Pellegruppen i 2. verdenskrig
Fra verft til butikker og SPISESTEDER, ingen tvil.
Paret som aldri får diskutert og drukket ferdig

En svær hest og Blüchers anker

The Landing heter kunstverket, en enorm hest, fem ganger større enn «normale hester» og tre tonn tung. Skulpturen ble fraktet fra Øvrevoll Galoppbane til Aker Brygge for noen få år siden, og Tore Bjørn Skjølsvik er kunstneren. Flere av hans kunstverk kan du lese mer om i denne skulpturvandringen. Vi går videre, passerer Blüchers anker og er klar for Tjuvholmen.

The Landing – tre tonn tung og femgangern vanlig hestestørrelse
Bluchers anker
Blüchers anker før vi skal over til Tjuvholmen

Kunstverk fra Selvaagsamlingen

Vi har gått over brua til Tjuvholmen, der Renzo Piano tegnet skulpturparken som ble åpnet i 2012. Her finner vi en spennende skulpturmix av noen av verdens fremste samtidskunstnere, gammel kai og genial arkitektur. På et bitte lite parkområde ut mot fjorden er sju kunstverk å se, utlånt fra Selvaagsamlingen, som har plassert mer enn 600 skulpturer i ulike bomiljø.

Fargerike skulpturer å leke med

Spalt er navnet på den fargerike installasjonen i blått og brunt aller ytterst. Det er kunstneren Franz West som har laget den, og den består av Ankeret, Livbøyen og Repet (2003). Dette er en fin skulptur å leke med, ifølge barna. Rett bortenfor står Eyes i svart granitt, laget av Louise Bourgeois, som ble oppdaget da hun var 70, og døde da hun var 99. Det gjelder å holde på!

Skulptur SPALT
Spalt, laget av Franz West, er populær blant barna
Skulptur EYES
Eyes, ble laget av Louise Bourgeois da hun var pensjonist

Et hode som en potet – uten nese

White Snow Cake er et merkelig kunstverk, laget av Paul McCarthy, og eksperter sier at dette er «en rå og dekonstruerende omgang med populærkulturen», hva de nå enn måtte mene med det. I trappa foran inngangen til Astrup Fearnley Museet finner vi Ugo Rondidones Moonrise East November, et lunefullt ansikt som ser på oss. Nesen mangler, og hodet likner på en potet.

Skulptur White snow cake
White Snow Cake, laget av Paul McCarthy, blir tolket på mange måter
Skulptur Moonrise
Hvor er nesen til Moonrise, laget av Ugo Rondidone?

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Ta glassheisen Tjuvtitten til værs!

Opp trappen fra Moonrise går vi rett på Tjuvtitten på Albert Nordengens plass, et utkikkstårn med en glassheis som tar deg 54 meter over bakken. Fra toppen ser du byen og fjorden fra en helt ny vinkel. Vi går innover mot byen, og får øye på fargerik street art og en vakker båt ved navn Riva Italia. Vi fortsetter på innsiden av Brygga, og en fyr på stylter dukker opp i vannet.

Tjuvtitten på Aker brygge
Tjuvtitten – en populær glassheis som tar deg rett til værs!
Street art og Riva Italia til kai

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

En mann på stylter ute i vannet …

Mannen på stylter passerer vi idet vi går forbi Beddingen og inn på Bryggetorget. Mannen ble plassert der i 1989, han ser mot fjorden, det var kunstneren Marit Wiklund som laget ham. På den andre siden av brua finner vi en ansiktsskulptur, som ser oss i hvitøyet. På torget sitter en frodig, naken kvinne med rød hatt og gule badesko. Skule Waksvik laget henne i 1991.

Marit Wiklund står bak Mannen på stylter. Hva tenker han på?
Denne ansiktsskulpturen ser deg rett i hvitøyet …
Skule Waksvik var kjent for skulpturer som handlet om kvinner og natur

En siste skulptur på et uventet sted

Mye fint å se i de små tverrgatene, og selvsagt inne i shoppinguniverset, men jeg var der på en søndag. Vi går videre på innsiden, og kommer ut der Aker Brygge starter og Nasjonalmuseet slutter. Rundturen er over, men vi tar med oss fasaden til gamle Vestbanen, og jammen møtte jeg ikke nok en skulptur på toalettet til den baren jeg endte opp på etter en gøyal skulpturjakt.

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om løkkene i Oslo sentrum. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon