Operahuset

Vi liker kortreiste eventyr godt, og tar turen langs bryggene fra Oslo S til Aker Brygge. Det er ikke lange strekningen, men overraskende mye å se. Vi har gått her utallige ganger, og i dag skal vi bare fotografere oss gjennom løypa. Bli med på en urban fotosafari! Den er kort å gå, men inneholder uendelig mange flotte motiver! Turtips Oslo Turer i Oslo Akershus Festning

Området rundt Oslo S har vært stasjonsområde i Bjørvika i mer enn 150 år. Gamle Østbanen var endestasjon for Hovedbanen som ble ferdigstilt allerede i 1854. Den gamle stasjonsbygningen i rød tegl står fremdeles, nå som en integrert del av Sentralstasjonen Oslo S.

Den gamle stasjonsbygningen Østbanen er virkelig flott!

Operaen og Deichman – to praktbygg

Vi går ut på kaia, og beundrer det nye biblioteket og operaen. Omstridte bygg begge to, men flotte, synes vi. Etter hvert som helheten trer fram og Bjørvika nå blir ferdig, er dette to av flere bygg i Bjørvika som vi har all grunn til å være stolte av!

Klikk her for å booke aktiviteter i Oslo. Turtips Oslo Turer i Oslo Akershus Festning

Deichman med Operaen i bakgrunnen

Litt lenger bort, ved Oslo Havnelager, ligger disse flytende badstuene, hvor vi kan nyte den optimale komboen av dampende sauna og forfriskende fjordbad hele året. En tur med en av disse har vi lyst å teste. Men det får bli en annen dag. Turtips Oslo Turer i Oslo

Prøv en kombo av dampende sauna og forfriskende sjø!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Oslo havnelager – “størst i Europa”

Oslo Havnelager, eller Kristiania Havnelager som det het den gang, sto ferdig allerede i 1920. Havnelageret er i dag et monument over den enorme utviklingen sjøfart gjennomgikk rundt første verdenskrig. I glansperioden var dette et lager for varer fra hele verden. Det var sildegrossisten Jacob Schram som sammen med arkitekt Bredo Berntsen realiserte drømmen om et havnelager i Oslo. Turtips Oslo Turer i Oslo

Bygningen er 140 meter lang og 40 meter høy. Stilen er nordisk nybarokk, men bygningen har også flere klassiske elementer og detaljer i jugend. Bygget er så godt fundamentert at det ble ansett som «urivelig». Bygningen ble så solid at fjerde etasje ble brukt som tilfluktsrom under andre verdenskrig! Turtips Oslo Turer i Oslo Akershus Festning

Aftenposten omtalte ferdigstillelsen av Havnelageret i sin utgave 7. januar 1920:

Høsten 1916 begynte man at arbeide paa det veldige 11-etages havnelager på Langbryggen. I slutten af denne maaned er det først helt færdig. De grundlæggende arbeider bød paa uhyre store vanskeligheder. Man maatte ramme ned 1550 armerede betonpæler paa 20-24 meter, før man kunde tage fat paa at bygge. I de næsten tre aar arbeidet har pagaaet, har omkring 150 mand været sysselsatt ved bygget. Havnelageret, som er 140 meter langt, 40 meter høit opp til taarnene og 24 meter bredt, skal være det største ikke bare i Skandinavien, men også i Europa. Man maa helt til Chicago for at finde større lagerbygninger.

Oslo Havnelager er et monumentalt bygg

Vi rusler videre langs kaiene, og kommer til SALT Art and Music, et nomadisk kunstprosjekt med flere spesielle pyramidekonstruksjoner – også kalt hesjer. Den Arktiske Pyramiden, Langhuset og Naustet gjør SALT til et unikt sted for å oppleve kunst, slappe av i badstuen, slukke tørsten og spise velsmakende mat fra havet.

Vi beveger oss fra SALT sjø og inn på festningsområdet

Inn på sentrale Akershus Festning Turtips Oslo Turer i Oslo

Akershus festning er godt synlig i Oslos bybilde, og vi går inn på området ved Forsvarsmuseet på den siden som vender ut mot Bjørvika. Festningen er et av landets viktigste kulturminner med diverse bygninger og anlegg fra middelalderen og fram til vår tid.

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Bernt koser seg mellom fotoslagene på veteranbenken sammen med ingen ringere enn helten Max Manus.

Mange flotte bygninger på festningsområdet …

11. april 1945 overga tyskerne Norge tilbake til vårt land – og overtakelsen skjedde utenfor dette bygget på Akerhus Festnings område.

Nasjonalmonumentet over krigens ofre i 1940-45.

Til minne om norske falne 1940-45

Vi stopper opp ved Nasjonalmonumentet for krigens ofre 1940-45. Dette er til minne om norske falne under andre verdenskrig, og er utformet av Gunnar T. Jansson. Monumentet er en skulpturgruppe i bronse, med en stor kvinne og mindre mann, foran en hvelvet båt i bråttsjø. Turtips Oslo Turer i Oslo Akershus Festning

På 17. mai og gjerne også ved statsbesøk av utenlandske statsoverhoder, er det høytidelige kransenedleggelser her.

Vi har krysset den store festningsplassen og er klar for videre utforsking av selve festningen.

Flott å bare rusle inne på festningsområdet
Hjemmefrontmuseet i bindingsverk på Akershus festning

Akkurat på denne plassen på bildet over ble 42 nordmenn henrettet av den tyske okkupasjonsmakten 9. og 10. februar og 17. mars 1945. I bakgrunnen ser du Hjemmefrontsmuseet.

Monument til minne om norske patrioter som ble skutt under krigen.

En av flere skulpturer på festningen som virkelig gjør inntrykk …

Glory, Glory with chruches. En kvinne kommer tilbake fra krig og ødeleggelse med hele sin bagasje, både fysisk og mentalt, på sine skuldre. Ansiktet er pregløst og utydelig, for dette kan være hver og en av oss. Skadene er mange. Statuen er laget av Laura Ford.

På vestsiden av festningen – herfra ser du tvers over til Aker Brygge
Det er virkelig flott her – all grunn til å være stolt av festningen vår!

Middelalderborgen Akershus Slott

Middelalderborgen som vi i dag kaller Akershus Slott, sto ferdig rundt år 1300, samtidig som Oslo ble Norges hovedstad under kong Håkon 5. Magnusson. Turtips Oslo Turer i Oslo Akershus Festning

Borganlegget er strategisk plassert på det som den gang het Akersneset innerst i Oslofjorden, og har vært residens for både konge og lensherre. Utsikt til Oslo Rådhus nærmest og Holmenkollen i bakgrunnen.

Andre turer i Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Aker Brygge på andre siden av Rådhusplassen. Og hva passer vel bedre enn å ta en kaffe eller et glass vin der ute etter å ha gjennomført en enkel, men svært interessant fotosafari?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon