Vi har laget en liten fottur i Norges dyreste boligområde, Frogner i Oslo. Hvorfor så dyrt? Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet, nærhet til byens desidert største grønne lunge, og mye praktfull arkitektur. Fotturen følger de to paradegatene i strøket, Frognerveien og Bygdøy Allé, og er en rundtur med Solli plass som startsted.

Bygdøy alle
Mye staselig arkitektur på denne turen – her i Bygdøy Allé

Solli plass – en gammel løkke

Solli plass, altså, opprinnelig en løkke-eiendom på 1800-tallet. Solliløkken lå der Indekshuset ligger nå, det sto ferdig i 1964. Før det ble ryddet plass for Indekshuset, den grå kolossen, lå det engelske kvarter, som ble fullført i 1886, her. Hele kvarteret ble revet, ingenting igjen. Nasjonalbiblioteket, bygd 1914-22, står der Drammensveien går nedover mot Skarpsno.  

Oslo, Indekshuset
Indekshuset, fullført i 1964
Nasjonalbilioteket, Oslo
Nasjonalbiblioteket, fullført i 1922

Gatekunst og Kaffebrenneriet

Vi rusler av gårde langs Frognerveien, gatekunst på gavl på vår venstre side allerede etter 50 meter, og der Skovveien kommer ned ligger Kaffebrenneriet og frister oss. Litt tidlig med en kaffe, så vi går videre, passerer Nils Juels gate, følger bare Frognerveien oppover og rundt en liten sving, og vips, så er Frogner kino, en av to her i strøket, på vår venstre side.

Kafferenneriet i Oslo
Kaffebrenneriet nederst i Frognerveien, veldig populær nabolagskafé
En av mange praktfulle villaer i Frognerveien

Byens aller først stumfilmkino

Vi kunne tatt en avstikker rundt Lille Frogner Allé rett før kinoen, men vi lar være. Frogner kino var Oslos første kommunale stumfilmkino, intet mindre. Senere ble den bygget om flere ganger, før den ble lagt ned i 2004. Den ligger i en bevaringsverdig gård, og kinoen ble åpnet igjen i 2019. Nå fungerer den som en privateid bydelskino. Prøv denne, mange gode filmer her!

Frogner kino. Oslo
Gamle, gode Frogner kino

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

60 000 beboere på cirka 8,3 km2

Vi går videre, er midt på Frogner nå, passerer Vika og Hersleb (!) videregående skole på vår høyre side, og så er jammen Kaffebrenneriet der igjen. Tar oss tid til kaffe og et lite banan-brød (!), og ser den nye, glinsende blåtrikken passere et par meter unna. Det bor forresten mange her, cirka 60 000 på et areal som er på 8,3 km2. Navnet kommer fra Frogner Hovedgård, som blant annet har vært i familiene Anker, Wegner og Gades eie.

Videregående skole og Kaffebrenneriet nummer 2

Trikk i Frognerveien siden 1902

Apropos blåtrikken, trikkelinjen har vært en viktig del av Frognerveien helt siden 1902, i en tidsperiode da flere sporveisselskap utvidet virksomheten i Oslo fordi byen vokste alle veier. På hjørnet av Odins gate er Frogner apotek, som har vært her siden 1909, på høyre side noen få villaer fra rundt 1900, og på venstre side murgårder fra samme tid. 

Trikk, Oslo

Vakre fasader – flotte spisesteder

Se opp når du går i de staselige gatene her på Frogner, det er mange vakre fasader her, ikke minst i sidegatene til de to paradegatene. På vår vandring passerer vi hyggelige restauranter og kafeer, før vi tar fatt på den siste strake delen av Frognerveien bort til Frogner plass, der Peppes Pizza West End lå fra 1972 og du kanskje har gode minner fra. Vi tar ned til venstre langs Thomas Heftyes fornemme gate, og kommer til Bygdøy Allé.

Her bærer det nedover vakre Thomas Heftyes gate

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Frogner Kirke – mellom leiegårder

Kastanjene blomstrer ikke når vi tar til venstre opp Bygdøy Allé, det er sen høst, lav sol og ganske stille. En bred, staselig gate, og helt på toppen Frogner kirke. Denne kirken er bygd inn blant byens leiegårder av økonomiske årsaker, sto ferdig i 1907, og ble restaurert i 1939. Per Vigeland (Gustavs nevø) har satt sitt preg på utsmykningen inne, og kirken er vel kjent for sin flotte akustikk, derfor mange konserter her.

Flere av kastanjene i Bygdøy Allé skranter, dessverre
Frogner kirke
Frognner kirke – på toppen av Bygdøy Allé

Gimle kino – kvalitetsfilm for voksne

Litt lenger ned, på venstre side, ligger Gimle kino, som i alle år har holdt på sin profil: En «Gimle-film» er gjerne en europeisk film for et voksent publikum, og kalles ofte en «kvalitetsfilm». Kinoen ble innviet i 1939, og i 2017 ble kino og bygning vernet. Fredrik Stangs gate, som krysser Bygdøy Allé her, tar deg rett ned til fjords, en fin liten avstikker.

Gimle kino, Oslo
Gimle kino – ofte interessante filmer her

Fram-gården – og en skrudd skulptur

Så går det unna nedover alleen, Solli plass i det fjerne, men før det dukker Fram-gården opp på høyre side. Oppført i 1921 for livsforsikringsselskapet Fram, tegnet av Magnus Poulsson, som også tegnet Rådhuset. Fasaden er som den var i 1921, men innvendig har bygget skiftet ham, og utenfor står skulpturen Seven Shells, som kunstneren Espen Dietrichson står bak.

Framggården, Oslo
Fram-huset er et staselig hus
Seven shells, Oslo
Seven Shells – utenfor Fram-huset

14 etasjes funkis – og en offentlig park

Lenger ned på samme side passerer vi Hydrobygget på 14 etasjer, oppført i 1960 av arkitekt Erling Viksjø. Først var dette Norsk Hydros hovedkvarter, nå er det det samme for Yara. Dette er funkis, nåværende eier er Norsk Hydros pensjonskasse, og parken rundt bygget er til offentlig bruk.

Hydrobygget, Oslo
Hydro- eller vel så gjerne Yarabygget

Lapsetorvet, Churchill og Sommerro

Så er vi tilbake igjen på Solli plass. Eller Lapsetorvet, som det faktisk het fra 1985 til 2004, før det ble bestemt å ta tilbake det gamle navnet. Det står forresten en statue av Churchill på Solli plass, ikke spør meg om hvorfor. Og går du nå innover mot sentrum, får du Sommerro Hotell på venstre side. Ta deg en kaffe eller noe annet godt der, det har du fortjent. Turen vår er ved veis ende.

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om fottur langs 2 paradegater. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon