Pitigliano


Det er noe med å nærme seg en italiensk landsby fra avstand. Klokketårnet, campanilen, er ofte det første du ser. Når du kommer nærmere, oppdager du stadig flere detaljer, og landsbyens skjønnhet åpenbarer seg. Vi var ikke helt forberedt på hva som ventet oss. Det ser ut som om byen stiger opp fra den 300 meter høye tuffsteinklippen den er bygd på. Tuffstein er en porøs bergart, som består av rester fra vulkanske utbrudd, og har i tusener av år vært brukt som bygningsmateriale i midt-Italia. Under byen ligger dype kløfter, dannet av elvene Lente og Maleta. Toscana, Maremma

Pitigliano, Toscana, Italia
Og her er Pitigliano, med sin campanile

Ulike familier har styrt Pitigliano

Pitiglianos historie går 3 500 år tilbake til etruskisk tid. I middelalderen ble byen styrt av den adelige familien Aldobrandeschi, fra 1312 av Orsini og fra 1604 av Mediciene. Det var under Mediciene den jødiske ghettoen ble bygget. Toscana, Maremma

Pitigliano, Toscana, Italia
Og her er vi på vei inn i Pitigliano


Den gamle bymuren og Medici-akvedukten

Det historiske sentrumet i Pitigliano er omgitt av en imponerende bymur med historiske porter. Ta en titt på Porta della Cittadella og Porta i Sovana, begge fra middelalderen.

1600-tallets Medici-akvedukt, med sine runde buer, er også imponerende. Det var den første av sitt slag i Maremma-regionen. Toscana, Maremma

Pitigliano, Toscana, Italia
Du blir liten ved siden av en gammel akvedukt …

Duomo di Pitigliano


Historien til katedralen “Santi Pietro e Paolo” går tilbake til middelalderen. I dag har den en vakker senbarokk fasade. Kirken er også interessant innvendig, hvor kunstelskere kan beundre to verk av Pietro Aldi. Toscana, Maremma

Pitigliano, Toscana, Italia
Katedral fra middelalder med senbarokk fasade


“Lille Jerusalem” – byens tilnavn

Pitigliano har fått tilnavnet “Lille Jerusalem” fordi mange toskanske jøder flyttet hit mot slutten av middelalderen. Her, under den rike Medici-familiens styre, kunne de leve i fred. De hadde mer frihet til å uttrykke sin kultur her enn i resten av sentrale Italia, og gatebildet i dag reflekterer fortsatt jødenes innflytelse. Dette er spesielt synlig i det gamle ghettoområdet rundt Via Zuccarelli.

Synagogen, som dateres tilbake til det 16. århundre, huser nå en permanent utstilling om jødisk historie og kultur i Toscana.


Ta deg tid til å rusle rundt i smugene

En spasertur gjennom de smale gatene og smugene må du ta deg tid til. Her er lokale kunstgallerier, antikvitetsbutikker, koselige restauranter og små torg.

Pitigliani, Toscana, Italia
Hovedgaten i Pitigliano – ikke trangt om plassen her …

Bitte lille Chiesa di San Rocco

Litt inneklemt mellom to smug ligger denne lille kirken San Rocco. Kirken er fra 1200-tallet, og har en fasade fra det 16. århundre. Legg merke til det runde rosevinduet, der San Rocca er avbildet.

Pitigliano, Toscana, Italia, Italy
Chiesa di San Rocco – fra 1200-tallet

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!


Piazza della Repubblica – møtestedet

Fontana delle Sette Cannelle og Piazza della Repubblica er blant de viktigste monumentene i Pitigliano. Fontenen dateres tilbake til 1545, men fikk navnet Fontana delle Sette Cannelle først på 1700-tallet. Fontenen får vann fra den tilstøtende Medici-akvedukten. På torget er det flere koselige kafeer, der du nyter byens atmosfære og den livlige aktiviteten.

Pitigliano, fontene, Toscana, Maremma, Italia, Italy
En vakker fontene på hovedtorget

Palazzo Orsini og museene

Det skal nesten være umulig å overse den vakre fasaden til palass Orsini, et imponerende bygg som var festningsverk for familien Aldobrandesschi, men vi klarte det. I 1312 overtok familien Orsini dette palasset, og da Niccolo III Orsini giftet seg med Elena Conti di Montalcino, måtte det utvides. Selv om vi gikk glipp av fasaden, fikk vi med oss gårdsrommet, hvor inngangen til museene ligger. Her er 21 rom, alle freskomalte, malerier fra 1300- til 1800-tallet, inkludert verker av Cazzarelli, Girolamo di Benvenuto og Pietro Aldi. Det arkeologiske museet ligger også her.

Pitigliano, Toscana, Maremma, Italia, Italy
Gårdsrommet til Palazzo Orsini


Vie cave – en verden under bakken

Pitigliano har en svært spesiell verden under bakken. Her gravde etruskerne tunneler i den myke tuffsteinen for å begrave sine døde. Senere ble korridorsystemet utvidet og brukt som vinkjellere. De kjølige tuffkorridorene har et ideelt klima for lagring av vin.

Hvor ligger Pitigliano?

Skal du besøke Maremma hvor Pitigliano ligger, kan du fly til Roma og kjøre 14 mil nordover derfra. Du vil oppleve en by du kommer til å huske, både å se den på avstand og å rusle midt inne i byens historie setter spor. Vi anbefaler virkelig et besøk her, Pitigliano er en ytterst sjelden by.

Tips: Les flere av våre artikler i Toscana her

Vakre Montalcino i Toscana
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Pitigliano sør i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon