Ponte Vecchio i Firenze, Arno, Florenze, Italy

Midt i Firenze, der elven Arno er på sitt aller smaleste, har en bro bundet sammen byen siden romernes dager. Da den eldste broen ble tatt av flom i 1333, ble den nåværende bygget, og den sto ferdig i 1345. Det er den eneste av broene i byen som ikke ble sprengt under andre verdenskrig. Historien sier at Hitler ga ordre om at alle broer skulle sprenges da tyskerne trakk seg ut i 1944, men øverstkommanderende for de tyske styrkene nektet å utføre ordre når det gjaldt en av broene: Ponte Vecchio i Firenze – den gamle broen.

Ponte Vecchio i Firenze
Ponte Vecchio – den gamle broen

Et virvar av gullsmedbutikker

Med sitt stemningsfulle virvar av gullsmedbutikker på begge sider er Ponte Vecchio muligens et like stort symbol på Firenze som Il Duomos kuppel og Michelangelos David. Ponte Vecchio er uansett kanskje det mest folksomme stedet i Firenze der den tar deg over elva fra catwalken Via Roma til Via de’ Guiccardini på den andre siden, så her må du nesten bruke albuene hvis du vil komme deg over.

Ponte Vecchio i Firenze
Selve symbolet på renessansebyen Firenze

Fotografert til alle mulige tider

Ponte Vecchio i Firenze er vår desiderte favorittbro. Gud vet hvor mange bilder vi har tatt av broen. Fra begge sider av Arno. Fra broen lenger opp. Fra broen lenger ned. Fra Piazzale Michelangelo. Fra Uffizi. Om morgenen. Midt på dagen. På kvelden. Om natten. Bilder og ikke minst minner vi aldri vil glemme. Det er flere grunner til at vi har forelsket oss i Ponte Vecchio: Stemningen. Atmosfæren. Summingen. Arkitekturen. Men aller viktigst er den fascinerende historien om broen.

Ponte Vecchio i Firenze nyttår
Ponte Vecchio – alltid i sentrum når byen feirer (Foto: Colourbox)

Her oppsto begrepet bankerott

Visste du forresten at det var her på Ponte Vecchio ordet bankerott oppsto? I gamle dager var det nemlig sånn her at hvis en kjøpmann gikk konkurs, så ble benken han solgte fra slått i stykker av soldater. Benk heter banco på italiensk, og rotto betyr ødelagt. Så alle forklaringer om at bankerott har noe med bank å gjøre kan du altså glemme. Men la oss nå se litt på Ponte Vecchios fascinerende historie.

Ponte Vecchio i Firenze
Arno flyter stille og speiler byens vakre arkitektur

Butikker allerede på 1200-tallet

Før var det butikker på alle broer, men nå er bare gullsmedene igjen her på Ponte Vecchio. Allerede på 1200-tallet fantes det butikker her, både slaktere og fiskehandlere på grunn av nærheten til Arno, en grei kloakk for innmat og annet avfall. Så inntok garverne brua, og stanken ble verre. De la rett og slett skinnene i bløt i elva og farget dem med hesteurin!! Etter hvert inntok også barberere, smeder, skomakere, strømpemakere, sårleger og frukt- og grønnsaksselgere brua. Den var et sammensurium av kjøp og salg midt på 1500-tallet.

Broer over Arno i Firenze
Herlig kveldsutsikt fra Ponte Vecchio

Vasarikorridoren går over broen

I 1565 fikk storhertug Cosimo I bygget Vasarikorridoren. Den knytter Uffizi, Medicienes kontor, til Palazzo Pitti på den andre siden av elven. Nå kunne Cosimo gå til og fra kontoret uten å menge seg med folk. Etter å ha krysset Ponte Vecchio bukter korridoren seg så han kunne overvære gudstjenesten i Santa Felicita fra et vindu. Det verste han visste var å skitne til kanten på kappene sine, noe han ville ha gjort dersom han måtte gå over selve brua sammen med den gemene hop.

Vassarikorridoren i Firenze
Vasarikorridoren går fra Uffizi-galleriet til høyre og til Palazzo Pitti på andre siden

Slaktere og garvere kastes ut …

I 1593 dukket storhertug Ferdinand I opp, og Vasarikorridoren ga ikke den sensitive nesen hans nok beskyttelse. Han fikk nok av denne forferdelige stanken og alt bråket, og slaktere og garvere ble bortvist. Slike utøvere av “motbydelige kunster” ville han ikke ha der lenger. Alle verkstedene ble bygget om og etter hvert leid ut til dobbel pris til mer dekorative og langt mindre stankende gullsmeder.

Men gullsmedene holder ut her

Gullsmedene holder hus her fortsatt. På begge sider av Ponte Vecchio ligger de tett i tett. Her finner du alt fra rimelige, moderne øredobber til kostbare, antikke ringer. Når du kommer fra gamlebyen med katedralen i ryggen og krysser broa, venter en helt magisk del av Firenze på deg, nemlig Oltrarno, der smugene er så trange at deler av området er “immapable”.

Turister på Ponte Vecchio i Firenze
Alltid travel stemning på Ponte Vecchio (Foto: Colourbox)

En korridor full av selvportretter

Vasarikorridoren er åpnet for vanlige folk, med et lite forbehold. Det koster skjorta å gå gjennom den, men da får du med deg verdens største samling av selvportretter. Her henger blant annet Rembrandt, Chagall, Tizian, Carl Larsson (!) og over 1000 andre kunstneriske celebriteter på rekke og rad. Turen i korridoren tar deg fra Uffizi-galleriet helt bort til Palazzo Pitti.

Ponte Santa Trinitas oppstandelse

Fra korridoren kan du også nyte utsikten utover Ponte Vecchio fra panoramavinduene som Mussolini ga ordre om å bygge før Hitler skulle besøke byen og broen. Du kan også nyte utsikten mot Ponte Santa Trinita, som er bygget opp igjen etter at Hitler ga ordre om å sprenge den i stykker før tyskerne rømte byen i 1944. Flere historikere mener nå at det var Michelangelo som konstruerte den vakre, enkle broen.

Ponte Santa Trinita
Vakre Ponte Santa Trinita (Foto: Colourbox)
Ponte Santa Trinita
Maks utsiktspunkt fra Ponte Santa Trinita over mot Ponte Vecchio

Hengelåsenes tid på broen er forbi

Ponte Vecchio er også hengelåsenes bro, tusenvis har hengt igjen hengelås her som symbol på at de befestet sin kjærlighet her, kanskje også kjærlighet til den gamle broen. Nå er låsene fjernet, og du får bot på 160 euro hvis du prøver deg. Låsene har forflyttet seg til et gjerde langs Arno tvers over fra Uffizi-galleriet. Like ved hengelåsene går vi inn i en favorittrestaurant med det harry navnet Golden View på grunn av utsikten til broen, og låser også fortellingen om en av verdens mest sagnomsuste bruer.

Eldre menn møter hverandre på bro i Firenze
Broene over Arno er alltid en møteplass for florentinerne

Tips til steder å spise i Firenze

Det er utallige spisesteder i denne byen, alt fra veldig rimelige til veldig dyre. Vi har skrevet en artikkel om våre anbefalte spisesteder i Firenze.

Tips til overnatting i Firenze

Vi bor alltid på Hotel Orto dei Medici når vi besøker Firenze. Dette er et hyggelig 4-stjerners hotell noen få minutter å gå fra Piazza San Giovanni. Det ligger relativt rolig til, og betjeningen er utrolig hyggelig.

Hotellrom Hotelroom Hotel Orto de medici
Fine rom på Hotel Orto dei Medici

Sjekk hotellets nettside: https://www.ortodeimedici.it/it

Tips til overnatting på vingård utenfor Firenze

Vi anbefaler deg å overnatte på Villa il Paradisino dersom du vil oppleve en vingård.

Det velkjente tårnet på Villa il Paradisino
Hotellrom på Villa il Paradisino
Flotte rom på Villa il Paradisino, også?

For mer info: www.villailparadisino.it

Les flere av våre italienske artikler her

4 herlige piazzaer i Firenze
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Weekendtur til Roma i desember
En langhelg i Milano
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!
Høyfjellssletta Seiser Alm
Vakre Val Gardena – et Italiensk sommerparadis
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Magiske Cefalù på Sicilia – og en snarvisitt i Palermo

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon