Compatch
Dolomittene,  Fotturer,  Italia

Høyfjellssletta Seiser Alm


Det norske langrennslandslaget oppholder seg i Seiser Alm i Dolomittene på treningsleir på sensommeren. Det skjønner vi godt. For et flottere sted enn Seiser Alm i Sør-Tyrol skal du lete lenge etter. Om vinteren valfarter folk hit for å gå langrenn, om sommeren kan du gå til topps på fjelltopper som rager 3000 meter til værs.

Compatch-platået hvor mange av turene starter

Her er det mil etter mil med stier og veier som slynger seg over Europas største høyfjellsslette (mellom 1680-2350 meter over havet) og videre opp i de omkringliggende fjellene, det høyeste er 3343 meter høyt. Du kan ta heis eller buss opp til selve sletta, og begynne turen herfra. Eller du kan ta en ny heis slik at du kommer enda høyere opp før du begynner å gå.

Flust av heiser

Turer for absolutt alle

Jeg vil påstå at her finner du turer som passer for alle, unge som gamle, supermosjonister og de som tar heisen begge veier. Det er ikke langt mellom serveringsstedene, så du trenger strengt tatt ikke ta med mat. Drikke bør du ta med, i alle fall om du besøker Seiser Alm midt på sommeren, da er det varmt selv på 2000 meters høyde.

Seiser Alm, eller Alpe di Siusi som det heter på italiensk ligger omtrent 30 mil fra både München og Milano. Vi har tatt fly og så tog fra begge disse byene til Bozen/Bolzano. Dette tar mellom 4,5 og 5,5 timer avhengig av hvor du reiser fra og når du reiser. Fra Bozen går det buss 2 ganger i timen opp til Seis/Suisi (både østeriksk og italiensk navn), og turen tar omtrent tre kvarter. Bussholdeplassen i Bozen er 50 meter unna togstasjonen. Hold på hatten, veien opp er skikkelig svingete.

Vi har leid en kjempefin leilighet i den lille byen Seis am Schlern de gangene vi har vært her. Det er mange som leier ut privat i byen, og det er ikke så veldig dyrt om sommeren. Vi betalte 1000 kr natta for en leilighet med 2 soverom, 2 bad, stue, kjøkken og balkong. Og på kjøpet får vi verdens hyggeligste vertskap. Vil du heller bo på hotell, er det mye å velge i.

Byen er koselig, men liten. Dette er ikke stedet du reiser for å slå ut håret annet enn i heisen opp til høysletta Seiser Alm. Det er en matbutikk i sentrumsgaten i tillegg til noen bakerier og slaktere. Sportsbutikker er det et par stykker av, og noen klesbutikker og souvenirsjapper finner du også.

Det er et OK utvalg av spisesteder, flere av dem tilhører de typiske alpehotellene.

Fra byen er det en kort gåtur til heisen Seiser Alm Bahn, som tar deg opp til Compatch på høyfjellssletta Seiser Alm på 1800 meter. Herfra begynner et utall av naturskjønne fotturer.

Det finnes mange forskjellige heiskort, alt fra enkeltturer til 14-dagerskort.
Det første året vi var der, kjøpte vi et CombiCard med 14 dagers gyldighet. Det kostet 85 euro, og da kan du ta Seiser Alm Bahn så mange ganger du klarer. I tillegg er en rekke shuttlebusser og Almbusser gratis.

Ulempen med dette kortet er at du må betale for å ta de andre heisene i området. Og vi gjorde det en del ganger for å komme til andre turmuligheter.

Så de andre gangene vi var der, kjøpte vi Seiser Alm Card Gold. Det koster 95 euro for 7 dager, og da er alle heiser gratis, i tillegg til ovennevnte busser. Vi kombinerte det med et Combicard 3 in 7 til 43 euro slik at vi hadde grei tilgang i 10 dager.

Det er flere sportsbutikker og spisesteder når du kommer opp med heisen til Seiser Alm. Her kan du leie forskjellige sportsutstyr. Vi leide el-sykler, og betalte 50 euro per sykkel for en dag. Det var helt fantastisk å rekke over så store deler av denne enorme høysletta i løpet av en dag. Det var enkelt å ta seg frem på brede stier og grusveier. Vi syklet i opptil 2500 meter, og det gikk så det suste nedover.

Høysletta Seiser Alm er et sted vi vet vi skal tilbake til. Vi har gått mye i fjellet, men vi er skjønt enige om at dette er et av våre favorittsteder.

TIPS: Les flere artikler fra området


Val Gardena
Luft under vingene i Seiser Alm

Hvorfor du skal velge Seiser Alm


Stedet er lett tilgjengelig
Vi elsker italiensk mat og vin
Turmulighetene er nærmest uendelige
Store variasjoner i turene, alt fra de helt enkle til de turene der du må klatre
Enkelt å komme seg til andre små byer. Gå til Castelrotto eller ta gratis buss til Ortisei f.eks.
Det er stabilt og fint vær på sommeren
Du finner alltid en unnskyldning til å kjøpe nytt og fancy turtøy

Hvor ligger Seiser Alm?

Husk å følge oss på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Nyttige websider:
www.bahn.com
www.seiseralm.de

Legg inn en kommentar