Kultur,  Overnatting,  Spania,  Storbyferie

Nyttårsaften i Barcelona


Vi befinner oss i Barcelona på årets siste dag! En av de byene vi trives aller best i. Det er formiddagssol, og vi sitter ute i bare t-skjorta på plassen foran den flotte basilikaen La Seu i gamlebyen i Barcelona. Så deilig å ikke ha en eneste plan for dagen. Vi ser på hverandre og sier i kor: Vi er jo i Barcelona, så la oss ta både dagen og kvelden på hælen!

Basilikaen i Barcelona

Gæern sammen med Gaudi

Bok om Gaudi glass vin
Vi forbereder oss på møtet med Gaudi

Plutselig varmer både sola og cava, det er nesten sommer når vi reiser oss og rusler oppover mot Placa de Catalunya. Vi skal tilbringe dagen sammen med et kreativt geni i den absolutte verdensklassen: Kunstner og arkitekt Antoni Gaudi. Vi har lest oss litt opp på forhånd. Så får vi se hva som skjer utpå kvelden. Over torget og opp Passeig de Gracia, og plutselig står vi der og gaper opp mot Casa Battló!

Casa Battlo Barcelona
Her regjerer den frie fantasien

Casa Battló – et perfekt vorspiel

Vi lurer litt på om det ble for mye cava når vi ser det ufattelige byggverket midt i en av byens travle shoppinggater. Her er ingen rette streker lov, her regjerer den frie fantasien, den fri bruken av materialer. Bygget er tegnet av samme mann som sto bak Familia Sagrada, modernisten Antoni Gaudi, og ble oppført mellom 1904 og 1907. I dag er det et lekent museum, der du kan vandre rundt og gi deg over på grunn av galskapen og motet til Gaudi. Besøket her er et helt herlig vorspiel til det som vi ennå ikke vet skal skje i kveld …

Casas Battlo inne
Herlige interiørdetaljer
Casa Battlo
På taket av Casa Battló

Els quatre gats – de fire kattene

Når vi kommer tilbake til hotellet vårt i El Born, får vi hjelp. De har en hel katalog med tilbud om hvor vi kan feire nyttårsaften. Her er det absolutt alle muligheter, prisen er alt fra 30 til 300 euro for en helaften per person. Vi velger noe midt i mellom etter å ha diskutert med en utrolig hyggelig fyr i resepsjonen. Vi vet bare at stedet heter Els quatre gats og er over hundre år gammelt. Vi velger rett og slett å stole på det lure smilet til resepsjonisten når han anbefaler stedet …

Barcelona smug
Vi er på vei til nyttårsfeiring

En møteplass for modernistene

Els Quatre Gats ligger i et smug øverst i El Gothic, og var opprinnelig en kafé som var en møteplass for flere kjente kulturfolk i modernismens tid i Barcelona. Det var på denne tiden Gaudi var på sitt mest produktive, men han var nok ikke mest kjent for å frekventere vannhull. Kafeen åpnet sine dører 12. juni 1897, og het da Casa Marti, og var hostel, bar og kabaretsted før det ble et av de viktigste møtestedene for modernister som Pablo Picasso og Ramon Casas. Kanskje hadde kunstnerne dårlig råd, for stedet stengte i 1903 på grunn av dårlig økonomi. I 1989 åpnet det igjen, restaurert slik det så ut det stengte over 80 år tidligere.

På vei smuglangs til nyttårsfest

els 4 gats barcelona
I spent kø utenfor El Quatre Gats

Vi er på vei til nyttårsfest i tjukkeste Barcelona! Vandrer i smugene sammen med flere andre feststemte og velkledde mennesker. Vi gleder oss, vet ikke hva vi går til, kanskje nettopp derfor! De fire kattene er det lett å finne, og etter å ha køet noen minutter i smuget er vi plutselig innenfor, og får tildelt en glitrende gigapose med diverse harry nyttårseffekter. Hola! Hoi polloi! Her skal det lekes!

Er Torill litt skeptisk til det som skal skje?
Bernt er veldig fornøyd med nyttårskolleksjonen

Fire fantastisk dekorerte katter

Det som nå er en restaurant er helt fantastisk dekorert. Bilder av merkelige syklister og katter og alskens rare saker overalt, hele stedet bærer preg av en stor og leken kulturarv. Vi går inn i en diger åpen sal med et en-meters bredt galleri oppe, der alle parene blir plassert på hvert sitt bord. Alle her er festkledd og forventningsfulle, bak oss sitter et lokalt par, på den andre siden et par fra Belgia, og vi er klare for fæst!

Vi sitter på galleriet med full kontroll …

Og i festposen har vi alt vi trenger

Det skal vise seg å bli en real fest. Den ene retten etter den andre bæres inn, det ene glasset etter det andre fylles og tømmes, og festposen inneholder alt vi trenger for å kle oss ut fra skuldrene og opp. Det synges, hoies og skrikes, alle er med, spanjolene er bare helt rå på å lage maksimal støy når de først setter i gang!

Det blir etter hvert en real fæst …

Vi blir servert en niretters med full drikkepakke, og vi drar fram den ene overraskelsen etter den andre fra den glitrende posen. I naturlig mangel av fyrverkeri har vi fløyter og konfetti, og det er helt utrolig hvor godt kjent vi blir med folka på alle nabobordene etter hvert. Det hele er så sjukt og gøy og harry at vi kommer aldri til å glemme denne magiske nyttårskvelden på Els quatre gats.

Nyttårsfeiring Barcelona
Torill sliter litt med slipset

12 druer er det store høydepunktet

Selve høydepunktet er den lille posen med tolv svære druer, som vi skal få bruk for når klokken er tolv sekunder på tolv. Vi stapper en diger drue inn i kjeften for hvert sekund som er igjen av året, det telles høyt ned i lystig kor fra høyttalerne, og når det nye året ringes inn sitter vi der med kjeften full av druekjøtt og ser helt sjuke ut. Så er det kyss og klem og gratulerer til alle rundt oss, både Belgia og El Born, før hele gjengen lander i første etasje der dansen er i full gang. Du kan mene hva du vil, men spanjolene er uslåelige når det gjelder å feire. Et par timer senere sjangler vi hjem i smugene etter å ha opplevd tidenes nyttårsaften.

Godt tips til overnatting i Barcelona

Vi liker oss veldig godt på Hotel Vincci Gala i Ronda de Sant Pere øverst i El Born når vi besøker Barcelona. Fint hotell med sentral beliggenhet. Prisen på et svært så elegant superiorrom ligger på rundt 1800 kr pr natt.

Barcelona Hotel vincci gala
Vi liker velkomsten på Hotel Vincci Gala

Husk å følge oss på Facebook!

Tips: Les våre andre artikler fra Spania

Sjokoladebyen Villajoyosa
Topptur til Puig Campana på Costa Blanca
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Gata vår i Villajoyosa
Villajoyosa på Costa Blanca– våre beste tips!
RocknRollHalfmarathon 2019
eDreams Mitja Barcelona Half
Heftig turistdøgn i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
Briljante Barcelona – Europas mest populære storby
Porten til Pyreneene

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar