Villajoyosa, Costa Blanca, Spania, Spain

VERDENSARVEN. Uttrykket er så svulstig at vi blir nesten slått i bakken av det. Men hva er det egentlig? Hvorfor ble det til? Hvor er verdensarven? Hva skal til for å komme på listen til UNESCO? To land skiller seg ut med sitt antall verdensarvsteder, nemlig Italia og Spania. Vi har besøkt Costa Blanca, kanskje mest kjent for sine strender, men også her er det verdensarv!

Dolomites
Den unike naturen i Dolomittene er et godt eksempel på verdensarv

Besøket ble arrangert av Spanias Turistkontor i Oslo og @costablancaorg. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Verdensarven tilhører oss alle!

Verdensarven er spredt utover hele kloden, en del av menneskehetens felles arv, tilhører oss alle. Det startet med at FN-konvensjonen om verdensarv ble undertegnet i 1972. De første verdensarv-stedene var Galapagos-øyene, gamlebyen i Krakow, Cinque Terre, pyramidene i Egypt, både natur og kultur allerede da. I dag finnes det som kalles Verdensarv-turisme, mennesker som er spesielt på jakt etter steder på listen. UNESCO, Costa Blanca, Spania, Spain

Gamlebyen i Krakow er verdensarv

Over 1000 steder i over 160 land

En kjapp oppdatering: UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv er en liste over en slik arv av «fremstående universell verdi.» Over 1000 kultursteder og naturområder i mer enn 160 land er på listen, 8 av dem er norske, 6 av disse er kulturarv, én industriarv og én naturarv. De ulike stedene søker UNESCO, og det finnes en komité som velger. Verdensarvstedene fredes, men problemet er at «horder av turister» vil til slike steder, derfor er det stor slitasje på dem.

3 UNESCO-byer på Costa Blanca

Vi har saumfart Costa Blanca, og har erfart at natur- og kulturkategoriene innen Verdensarven igjen kan deles inn i særskilte emner. Her trekker vi frem 3 byer, som hver for seg er kjent for noe helt særskilt når det gjelder verdensarv. Vi snakker om palmebyen Elche i sør, den fargerike gamlebyen Villajoyosa på midten og Denia – City of Gastronomy – helt i nord. Under her er bilder fra alle tre stedene.

Elche – flest palmer i hele Europa

Elche med sine 215 000 innbyggere ligger en halvtime med tog sør for Alicante. Byen har hele tre attraksjoner som er registrert i forskjellige kategorier av UNESCOs Verdensarv: Den første er overalt i denne byen: Elche har den største palmeforekomsten i Europa. Det er palmer overalt, mer enn 200 000 totalt. Vi besøkte Huerto del Cura, en fantastisk palmehage, og anbefaler også Palmemuseet i byen og den fantastiske, kommunale palmeparken. Alle tre inkludert i ulike «palmeruter», som går innom opptil 30 spesielle attraksjoner i Elche. UNESCO, Costa Blanca, Spania, Spain

Ikke alle palmer vokser opp på samme måte … og under her et utvalg fra forekomsten i Elche

Drama i basilika – skole i museum

Mystery Play of Elche er den andre attraksjonen i Elche som er Unesco-godkjent. Et drama, som årlig utspilles i byens basilika, med korsang og musikk fra flere tidsaldre, og hele byen snudd på hodet. Og ikke nok med det, Pucol skolemuseum, der det er barneskole i vår tid midt i museet, har mottatt flere priser og ble i 2009 inkludert i et Unesco-registrert prosjekt. De ivaretar fortida med konkrete grep. En lærerik og fantastisk måte å ivareta tradisjoner på. UNESCO, Costa Blanca, Spania, Spain

Mystery Play of Elche er virkelig mystisk …
Tenk å gå på barneskole midt i et museum som på bildene over og under!

Villajoyosa – gamleby og skipsvrak

Villajoyosa er en av de fineste byene på Costa Blanca-kysten. Gamlebyen her er virkelig en fargesterk opplevelse, husene lener seg mot hverandre med all sin skjevhet og fargestyrke, og den delen av byen er fredet og en del av UNESCOs Verdensarv. Bou Ferrer, et av de aller største skipene til det romerske imperiet, eid av keiser Nero, sank utenfor byen 66 år e. Kr. Det ble nylig funnet, og restene som hentes opp og tas vare på er på UNESCOs Underwater Cultural Heritage List.

Fargerike hus på strandpromenaden i Villajoyosa
Fargerike bilder fra Villajoyosa over og under her …
Vaser i museet
Og her er krukkene som ble funnet ombord på Bou Ferrer, modell av båten nede til høyre

Denia – en kreativ, gastronomisk by

Denia – helt nord på Costa Blanca – er kjent for sitt gastronomiske mangfold og for å gå sine egne, kulinariske veier, og har fra 2015 vært Creative City of Gastronomy by UNESCO. Hver dag ankommer fiskebåtene havna fullastet med sjømat og fisk av høy kvalitet. Den fruktbare jorda i dette området leverer dessuten svært høy kvalitet på frukt og grønt, så her finner du flere spisesteder som alene er verdt et besøk i vakre Denia.

Utsikt fra borgen i Denia
Denia og havna i fugleperspektiv – og eksempler på mat og drikke under …

UNESCO-steder blir turistmagneter

Listen over verdensarv er den mest utbredte miljøvernavtalen i verden, men utfordringene er mange: Klimaprognoser, terrororganisasjoner og krig som ødelegger helligdommer på listen. Den storslåtte, ambisiøse UNESCO-ideen er etter hvert blitt en turistmagnet: Jo mer populært å besøke stedene, desto vanskeligere å bevare dem. Og, når flere av de nye verdensarvstedene ligger i U-land, sier det seg selv at mangel på ressurser for å ta vare på dem er en stor utfordring.

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Turismen truer arven – også i Norge

Men den største trusselen for UNESCO-vernede steder er turismen. Verdensarvstedene er jo edelstener i global turismesammenheng, fordi de byr på det som står høyest på listen hos den bereiste: Autensitet, fascinerende historier og spennende naturopplevelser. Det gjelder også de norske UNESCO-stedene, for eksempel Røros, Bryggen i Bergen, Vestnorsk fjordlandskap og Rjukan-Notodden industriarv. Rett under her bilder fra disse stedene, vi har besøkt alle.

Tips: Les flere av våre andre artikler fra Costa Blanca

Road-trip på innsiden av Costa Blanca
Alicante – et pulserende reisemål
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Altea – blendende hvit og vakker
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
På elsykkeltur: Benidorm-Albir-Altea-Polop-Benidorm

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om flotte UNESCO-steder på Costa Blanca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon