Vet du at mye av veisaltet på norske veier kommer fra saltlagunene utenfor Torrevieja? Det visste i hvert fall ikke jeg før jeg besøkte las Salinas de Torrevieja på Costa Blanca. Torrevieja, Spania

Las Salinas
Hvem skulle tro at vi er på et sted med 300 soldager i året?

Las Salinas de Torrevieja er en av de mest imponerende naturparkene på hele Costa Blanca, og ligger i nærheten av et annet vannreservoar, Laguna de la Mata. Selv om det ikke er mye vegetasjon i området på grunn av det høye saltinnholdet i vannet kan du i blomstringstiden se en sjelden lavendelart, og til og med en type orkideer. I sørenden av innsjøen der saltinnholdet ikke er like høyt, vokser det mer vanlig middelhavsvegetasjon som pinjetrær og eukalyptus.

Flamingoene ønsker oss velkommen!

Besøket ble arrangert av Spanias Turistkontor i Oslo og @costablancaorg. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne. Torrevieja, Spania

Guidet tur mellom saltfjellene

Vi hopper på det lille, morsomme toget i Torrevieja og bli med på en guidet togtur mellom saltfjellene. Egentlig ganske morsomt og interessant. Det er jo litt spesielt å toge og rusle rundt i alt dette saltet.

Salttoget i las Salinas, en opplevelse

Vi kjører gjennom industriområder, gamle kjemiske dammer og fabrikker. Folk gaper og ser. Ord som Wow, Magnifique og Fantastico fyller luften rundt oss. En lastebil med planet stappfullt av salt. En traktor som skyfler salt …

Saltproduksjonen er i full gang, og det er nok salt å ta av

Vi går av toget, tar det rosa vannet mer i øyesyn. Det knaser i saltkrystaller når vi går, og vi tar turen opp på toppen av et av fjellene. Det meste rundt oss er hvitt, og vi er glad vi har solbriller på.

Las Salinas
På vei opp til et av de beste utsiktspunktene
ReiseKick poserer villig vekk foran alt saltet

Du leser mer om opplegget her.

Fun-fact 1: Startetappen i sykkelrittet La Vuelta var akkurat HER i 2019.

Saltproduksjon og store saltfjell

Sammen med fiske var saltproduksjon lenge den aller viktigste næringsveien i Torrevieja, og eventyret startet på 1200-tallet. Likevel var det ikke før 1803 at den industrielle utnyttelsen i lagunene begynte. Nå produseres rundt 700.000 tonn salt årlig i Las Salinas de Torrevieja, og kjemisk industri over hele verden benytter saltet herfra i sin produksjon av glass, pvc, tekstiler og som tidligere nevnt, veisalt. I tillegg kommer saltet vi har i maten også fra produksjonen i las Salinas. Torrevieja, Spania

Vann fra havet ledes inn i Torreviejas laguner gjennom en mange hundre år gammel kanal. Når vannet fordamper, øker saltkonsentrasjonen i det som blir igjen, og saltet danner krystaller nede på bunnen.

Lagring, tørking og pakking


Saltet lagres i store saltfjell. Etter mye prøving og feiling er svaret at dette er den mest effektive måten å holde saltet rent på over lang tid. Før det skal videre til foredling blir det vasket og delt i mindre enheter. Dersom saltet skal sendes tørt, blir det tørket maskinelt før det pakkes for eksport.

Fun-fact 2: Salt er det eneste spiselige produktet som aldri går ut på dato!

Salt, salt, salt, salt … så langt øyet rekker …


Hvorfor i all verden er vannet rosa?

Den rosa fargen kommer av pigmentene i vannet, og det er spesielt to organismer som bidrar til dette. Den ene er en mikroalge, og den andre er en reke. Reken, Artemia Salina, blir rødere og rødere jo høyere saltinnholdet i vannet er. Begge disse organismene finnes i store mengder her. Flamingoene som holder til i saltsjøene her, spiser disse organismene, og dette forklarer faktisk hvorfor de også er rosa.

Las Salinas
De rosa saltsjøene … rare greier?

Tips: Stikk innom saltmuseet i Torrevieja for et spennende besøk

Bader i helsebringende gjørme

Folk har lenge reist hit for å bade, og smøre seg inn med gjørma. De mener at du vil se yngre ut og få penere hud. Vitenskapsfolk tilknyttet Universidad Complutense de Madrid (UCM) har faktisk forsket på om det er hold i påstandene, og det er det faktisk. Dessverre får vi ikke testet dette selv, da det er blitt forbudt å bade i saltsjøene på grunn av det ekstremt høye saltinnholdet. Blir du tatt på fersken når du trosser forbudet, vanker det høye bøter. Torrevieja, Spania

Jeg tar ikke sjansen på å bade, altså

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Turen i Las Salinas tar en times tid, og avsluttes med et besøk i den lille butikken hvor vi kan kjøpe med oss salt som er produsert her. Og vil du lese om et annet sted i Europa der det produseres salt, kan du lese artikkelen vår om den vakre lille øya Ile de Ré på Frankrikes Atlanterhavskyst her.Vi blir med det lille toget tilbake til Torrevieja. Artikkelen vår om besøket i Torrevieja leser du her.

Fantastiske saltfjell i las Salinas de Torrevieja

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Tips: Les flere av våre andre artikler fra Costa Blanca

Road-trip på innsiden av Costa Blanca
Alicante – et pulserende reisemål
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Altea – blendende hvit og vakker
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
På elsykkeltur: Benidorm-Albir-Altea-Polop-Benidorm

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om las Salinas de Torrevieja. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon