Utsikt fra borgen i Denia

Denia på Costa Blanca har lenge stått på lista over byer vi må besøke. Nå har vi vært der! Denia ligger midt mellom de to store byene Alicante og Valencia, og består av en spennende mix av nytt og gammelt. I tillegg er Denia et gastronomisk paradis!

Sentrum av Denia – og været er på lag …

En fottur gjennom det historiske sentrum

Hotellet vi bor på ligger i det historiske sentrum, og så fort vi har sjekket inn bytter vi til gode sko og begynner å utforske byen til fots. Her er smale gater, hvite hus og fargerike hus. Skjeve smug, bratte trapper. Hyggelige små butikker, tapasbarer, kaffebarer og isbarer. Museer, og ikke minst Castillo de Denia. I Denia går vi faktisk i fotsporene til den berømte spanske forfatteren Miguel de Cervantes, kjent for romanen Don Quijote (Don Quijote de La Mancha). Han kom til Denia etter sitt fangenskap i Alger i 1580. Esplanade Cervantes nede ved marinaen er oppkalt etter han.

Fint å rusle rundt i den gamle bydelen i Denia

Ayuntamiento de Dénia

Rådhuset finner du på Plaça de la Constitució, og herfra finner du skiltene og trappene som fører deg opp til den flotte festningen.

Rådhuset i Denia
Rådhuset i Denia – ikke no’ småtterier …

Església de l’Assumpció de Dénia

Kirken ligger også på Rådhusplassen. Den er fra 1700-tallet og er i barokk stil. Kirken ble delvis ødelagt under Napoleonskrigen, og ble gjenoppbygd først i 1939.

Stille og rolig på kirkeplassen i Denia

Castillo de Denia troner på toppen

Castillo de Denia, er høydepunktet i dobbel forstand, der det troner over byen på en liten høyde. Her er mer enn 2000 års historie. Fra et av de mange fine utsiktspunktene oppe ved det solide forsvarsverket, er det ikke vanskelig å se for seg en vakt speide ut mot havet etter fiendtlige skip. Vi speider også utover hav og havn, og ser seilbåter, og fergen som tar deg til Ibiza og Mallorca. Og så ser vi strender og naturparken Monte Montgó.

Castillo de Denia
Oppe på Castillo de Denia
For deg som er glad i historie, er dette en drøm …
Utsikt fra borgen i Denia
Fin utsikt utover havnen fra festningen

Det arkeologiske museet ligger også her oppe ved borgen. Det klarte vi dessverre å gå forbi… Men det er bra, det garanterer for et nytt besøk av oss!

Túnel del Castillo de Dénia

Under borgen går det en tunnel som gjør at du enkelt kommer deg mellom bydelene i Denia. Tunnelen ble laget i årene med borgerkrig i Spania, for å beskytte de sivile under bombingen.

Byens tunnel var tilfluktsrom under den spanske borgerkrigen

Baix la Mar – her bodde sjømennene

Mellom borgen og havnen, ligger det gamle og sjarmerende sjømannskvarteret Baix la Mar med trange gater, små torg og lave hus. Dette er det stedet det er hyggelig å gå seg vill. Sjømenn og fiskere bodde her frem til 1970-tallet. Nå er det mange koselige spisesteder og små butikker her.

Sjømannskvarteret Baix La Mar er trivelig
Plaza San Antonio – her likte vi oss godt

Helt tilfeldig ramlet vi inn på sjarmerende Plaza San Antonio. Vi satte oss ned for et glass vin, men ble så lenge at vi like godt kunne spise middag her også. Vi flyttet oss bare fra baren vi satt på til naborestauranten La Claudestina. Her har de en herlig tapasmeny, og vi gikk i baret som vanlig, vi bestilte altfor mange retter. Men sånn blir det når det er vanskelig å velge mellom herlighetene.

Els Magazinos – gastronomisk og kulturelt marked

Dette er et stort marked med rundt 2000m2 og 20 spisesteder og boder med lokale produkter. Filosofien til Els Magazinos er: Bruk elementer fra fortiden for å bygge fremtiden. Her serveres alt fra tradisjonelle spesialiteter til mer moderne retter av lokale råvarer.

Vi landet på A La Fresca for lunsj. Nydelig mat og hyggelig beliggenhet.

A La Fresca – topp mat og beliggenhet
Koselig å rusle rundt på dette markedet

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Fine strender og stor marina

I Denia er det flere strender. Den som ligger nærmest sentrum er Punta del Raset, og den fikk blått flagg-sertifisering i 2021. Dette er en fin sandstrand med alle fasiliteter du har behov for for en dag på stranden.

Punta del Raset – Blått flagg i 2021

Nede i marinaen ligger små og store båter til kai. Her er også mange flotte barer og spisesteder, så et besøk hit anbefales.

Mange flotte båter til kai her …

Frukt-, grønnsaks- og fiskemarkeder

Det er flere markeder i Denia. Vi fikk med oss det ukentlige frukt- og grønnsaksmarkedet, som er på fredager. Det er åpent fra kl 08.00 til 13.30.

Etter å ha ruslet rundt, kikket, prøvesmakt og handlet, fant vi et bord i solen på en av de mange spisestedene som ligger i gaten hvor markedet er. Og jeg lover dere, her ble det fullt etter hvert som folk var ferdig med dagens dont på markedet.

Klikk her for å booke hotell i Denia.

Her ble det stappfullt etter hvert …

Fiskemarkedet er åpent hver ettermiddag/kveld fra mandag til fredag. Fiskebåtene kommer til havn fra klokken 16 hver ettermiddag, og fiskeauksjonen begynner klokka 17. På fiskemarkedet kan du kjøpe dagens fangst, de røde rekene Denia er så kjent for, hummer, blekksprut og ansjos. Bare for å nevne noen herligheter.

Fiskemarkedet nede ved marinaen

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. 

Flotte museer av flere slag

Jeg er glad i å besøke museer, og denne gangen fikk jeg med meg Det Etnologiske Museum og Lekemuseet.

Det Etnologiske Museum viser et typisk borgerlig hjem på det nittende århundre. Her er både klær, arbeidsredskaper og datidens bruksgjenstander stilt ut.

Klikk her for å booke aktiviteter i Denia!

Et typisk spansk, borgerlig hjem

Lekemuseet er et obligatorisk stopp i Denia. Det ligger inne på den gamle jernbanestasjonen, og viser et utvalg av Denias leketøysproduksjon, fra begynnelsen (1904) til 60-tallet.

Lekemuseet i Denia rød bil
Leketøy er helt sentralt i Denia
Dukker på lekemuseet i Denia
Herlige utstillinger på Leketøysmuseet

El Museu de la Mar

Museu de la Mar ligger i det gamle fiskemarkedet ved siden av havnen, og viser frem Denias maritime arv. Her presenteres utallige arkeologiske gjenstander, etnologiske gjenstander og fotografier. Museet var dessverre stengt da vi passerte.

Museo de la Mar var dessverre stengt

Maten i Denia er verdenskjent

Det aller beste i Denia er kanskje maten! Byen ble i 2015 ble tildelt tittelen UNESCO Creative city of Gastronomy.

Det er verdt å prøve noen av de typiske rettene, som ris «arròs a banda»,blekksprut, røde reker eller “coques de la Marina”. Utvalget av spisesteder er stort og variert, og dersom du ikke vet hvor du skal spise, er nabolaget Baix La Mar er sikkert sted. Els Magazinos er også et sted å gå, det samme er Marina el Portet og Marina de Denia. På marinaen sitter du med utsikt til både hav og silhuetten av byen. I nærheten av Rådhuset er det mange steder som serverer tapas og andre tradisjonelle retter. Det er mer enn 300 spisesteder i Denia, så du finner garantert en som passer deg.

Paella
Glad i sjømat? Dra til Denia!

Tips til overnatting

Vi bodde på Art Boutique Hotel Chamarel, et *** hotell i det historiske senteret i Denia. Hotellet ligger i et nennsomt renovert herskapshus fra 1800-tallet, og du blir hensatt tilbake til den tiden når du kommer inn hoveddøren. Vi hadde booket et familierom med 2 soverom, og betalte ca 1100 kroner natten inkludert frokost.

Frokostsalen er veldig koselig, og rommene store. Det er også en patio hvor frokosten serveres på fine sommerdager. Vakker kunst henger overalt.

Hotellet vårt til venstre
Her serveres nemlig frokosten!
Et av de to rommene familierommmet vårt besto av
Hyggelig uteplass på hotellet vårt

Hvor ligger Denia?

Hvordan reise til Denia?

De nærmeste flyplassene er i Alicante og Valencia. Fra begge flyplasser kan du ta buss (ALSA), og fra Alicante kan du også ta Tram. Sjekk rutetider her. Fra Valencia kan du ta toget. Sjekk rutetider og billetter på www.renfe.com.

Avstanden fra de overnevnte flyplasser er hhv 100 og 113 kilometer.

Vi tok Tram fra Villajoyosa. Du tar linje 1 til Benidorm, bytter til linje 9 der. Da vi reiste, var det buss for Tram fra Teuleda. Fra Villajoyosa tar turen i overkant av 2 timer, og prisen er hyggelige 5 euro.

Tram Alicante Benidorm
Vi tok Tram fra Villajoyosa

Tips: Les flere artikler fra Costa Blanca

Alicante – et pulserende reisemål
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Comeback i Villajoyosa etter 558 dager!
Turtips på Costa Blanca – kyststien mellom Villajoyosa og Benidorm
Dagdriveri på Costa Blanca …
Fjellturer på Costa Blanca
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Denia på Costa Blanca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

6 Comments

 1. Takk for fin reportasje fra Denia – tror det er en by som passer for meg. Tidligere har jeg tenkt at Denia var
  uinteressant, men det viser foto og reportasje at det er den slettes ikke – så takk for den 👏👏🌷🌷🌷. Spørsmålet blir å finne ut av hvordan det er med Valencia – det er også en by jeg har til gode som jeg ser dere har skrevet om 🌺.
  PS spanderte et par kaffekopper i går DS

  1. Hei
   Tusen takk for kaffen😊
   Denia er fin, du bør få med deg den byen. Står valget mellom Denia og Valencia, holder jeg en knapp på Valencia😊

 2. Denis er ein fantastisk by. Første gongen var me innom tilfeldig. Neste gong overnatta me 3 netter på ovennevnte hotell. Anbefales. Koseleg atmosfære, nære restaurantgata og ikkje langt ned til sjømannskvarteret og havna. Skal dit igjen.

 3. Å sammenligne Valencia og Denia blir som å sammenligne Oslo og Fredrikstad. Begge er bra på sin måte. Forøvrig en fin beskrivelse av Denia som er et svært hyggelig sted å være. En fin reportasje, men det burde kanskje taes med at Denia har flere topprestauranter. Quicke Dacosta, 2km fra sentrum, med tre Michelinstjerner og Peix y Brases i sentrum med en stjerne, og det er bare noen få kilometer til Ondara og Casa Pepa med en stjerne eller er Xabia og Bon Amb med to stjerner.

  1. Hei
   Takk for tilbakemelding. Takk for tips til restauranter. Kanskje får vi med oss en eller flere neste gang vi besøker Denia.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon