Villajoyosa

– sett gjennom en 14-årings øyne

Mange fargerike hus i Villajoyosa  

Villajoyosa er den fargerike kystbyen i Alicante i Spania. Den har 45 000 innbyggere, og satser på en avslappet atmosfære for turistene. Villajoyosa topper flere lister over flest soltimer i Spania, og er omkranset av høye fjellkjeder og et turkisblått Middelhav. Det er kun 300 millimeter nedbør i løpet av året, men jeg er redd jeg var uheldig og traff på de fleste av dem under mitt opphold.

Byen har mye å by på for alle aldre. Min 10 på topp-liste er preget av alt jeg interesserer meg for: Vakker natur og bygninger, strandlivet, mat, turer og … SJOKOLADE.

Nr 1: Sjokolade

Villajoyosa er regnet som den store sjokoladebyen. Spanias mest berømte sjokoladefabrikk, Valor, ble grunnlagt av Valeriano Lopes i 1881, og er nå på sin femte generasjon av sjokolademakere. Lukten av ristet kakao gjennomsyrer hvert hjørne av fabrikken. Produksjonen tar seg av hele prosessen fra maling av kakaobønner til ferdig sjokolade.

Mye å velge mellom på Valor Café

I 1998 ble det opprettet et sjokolademuseum ved siden av fabrikken. Museet ligger i bygget som en gang var den lille familiefabrikken, ved siden av dagens fabrikk. Der selges også produktene direkte til besøkende. Her kan man få omvisning – og ikke minst prøvesmaking.

Nr 2: Valor Café

Nam nam – churros og sjokolade og krem …

Et stykke unna sjokoladefabrikken, ligger Valor café. Her selger de sjokolade (naturligvis), nydelig kakao (med mye mørk sjokolade) sjokoladekake og enkelte småretter. Jeg falt for spansk bakverk, som kalles «Churros». Det smaker litt som pannekake inni, og smultring utenpå. Churros er fritert deig basert på hvetemel eller potet, som ofte serveres med ……. ja, nettopp – sjokolade.


Nr 3: Restauranttilbudet

Villajoyosa er kjent for god sjømat

Mat og drikke er godt og rimelig her. De gode spisestedene er samlet langs strandpromenaden og i «nybyen». Villajoyosa er kjent for sin gode sjømat og tapas – to ting jeg er veldig glad i. Tapas er et samlebegrep på en rekke forskjellige spanske forretter. Et tapasbord består typisk av en blanding av oliven, oster, spekeskinke og spesielle småretter som for eksempel frityrstekt blekksprut. I Villajoyosa serverer de ofte en bolle med oliven sammen med drikken – før hovedretten kommer. Jeg var storfornøyd med maten uansett hvilken restaurant jeg prøvde ut: Ingen nevnt, ingen glemt.

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Nr 4: Den gamle bymuren

Villajoyosa er en munter by

Den gamle bymuren med Rio Amadorio som renner forbi, er et vakkert syn. Muren ble bygd i 1538 for å stå imot når berberiske pirater kom seilende inn fra Marokko. Man finner fortsatt rester av den i Villajoyosa, og noen steder er det bygd fargerike hus på toppen av muren.

Husene på bymuren langs Amadorio

Nr 5: Trange smug og fargerike hus

Mange trange smug og muntre hus her

Villajoyosa betyr «Den glade byen». Den er kjent for sine trange smug og muntre hus. Den fargerike arkitekturen er unik, og står på Unescos verdensarvliste. Innbyggerne kan male huset i den fargen de selv vil, bare den ikke er lik naboens. Det er visstnok slik at de sterke fargene skulle hjelpe fiskerne å finne frem når de kom hjem fra sjøen i skumringen.

Nr 6: Den gamle kirkeplassen

Plaza Iglesia – den koselige kirkeplassen

Villajoyosa er delt i en del med gamle bygninger og en del med nyere bebyggelse. Jeg liker stemningen i den eldre bydelen best, som for eksempel Plaza Iglesia, en intim plass med utendørskafeer og kirke øverst i den gamle bydelen.

Nr 7: Appelsinlunden ved turistinformasjonen

Turistinformasjonen i Villajoyosa

Turistinformasjonen i Villajoyosa ligger i et ærverdig bygg i Carrer Colon 40. Det er imponerende, men jeg likte enda bedre at veien er omkranset av appelsintrær. Det var et kult innslag midt i byen, og duften fulgte deg langs hele gaten.

Nr 8: Kyststien

Ser du kyststien som går langs havet?

Det er mange turstier rundt Villajoyosa, og en favoritt går nordover langs kysten til Benidorm. Den er ca 8 km lang, og tar mellom 90 og 120 minutter å gå. Den starter på strandpromenaden i Villajoyosa. Ved enden av den hellelagte strandpromenaden fortsetter vi opp en bratt og svingete steintrapp. Vi følger grusvegen videre så nær kysten som mulig. Underveis har vi nydelig utsikt innover mot fjellene og utover mot det glitrende Middelhavet. Turen ender på en idyllisk strand, Cala De Finestrat ved Benidorm.

Nr 9 Fjellene rundt Villajoyosa

Fjellene byr på gode turmuligheter

Også fjellene rundt Villajoyosa byr på gode turmuligheter. Til bunnen av nærmeste fjell på ca 1400 moh, tar det bare 20 minutter med bil fra byen. Fjellene byr på variert terreng og turer med ulike vanskelighetsgrader, så her vil de fleste finne noe som passer for dem – som alternativ til …

Nr 10: Strandlivet
 

Mamma er mest opptatt av roen ved bølgeskvulp

Villajoyosa har en 15 kilometer lang kyststrekning og et titalls hvite strender. En flere kilometer lang strandpromenade og grupper av palmer som gir skygge når du trenger det, er en viktig årsak til at Villajoyosa er et så populært reisemål. Mens mamma er opptatt av roen ved bølgeskvulp, er jeg mest opptatt av de utmerkede bademulighetene i Middelhavet.

Jeg synes det er topp bademuligheter i Villajoyosa

Villajoyosa anbefales!

Følg gjesteblogger Mathilde på Instagram!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Overnatting i Villajoyosa

Har du lyst til å sjekke ut gata og resten av byen? Vi leier ut leiligheten vår, La Casa Mia, når vi ikke er her selv.Klikk her for å leie leiligheten vår:  La Casa Mia

Tips: Les noen flere av våre artikler fra spanske byer

Comeback i Villajoyosa etter 558 dager!
De herlige folka i gata vår i Villajoyosa
Villajoyosa – byen med 29 sjokoladefabrikker!
Turtips på Costa Blanca – kyststien mellom Villajoyosa og Benidorm
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
7 spanske, magiske øyeblikk …
Altea – blendende hvit og vakker
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
Salamanca i Spania – den gylne byen
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!

Tusen takk for at du leser ReiseKick.

1 Comment

  1. Her er det masse interessante opplysninger/- og betraktninger av et område i Spania som kanskje ikke alle kjenner………. Spania er et “gammelt ” land med mye historie. Så en tur til dette området som Mathilde beskriver på en så glimrende måte, må vel bli et reisemål å “strekke” seg etter. Takk for en god lesestund.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon