Mysen Suseakkepølen

Jeg aner ikke hvor mange ganger mine foreldre har gått Helsestien fra Høytorp Fort, gjennom Mysen sentrum og deretter langs Mysenelva bort til Susebakkepølen etter at de flyttet til Mysen for et drøyt år siden. Jeg vet bare at det er mange! Og så har de snakket så varmt om denne turen at nå er det jammen på høy tid at jeg går den selv. Midt i mars gikk vi denne flotte turen sammen!

Med mine foreldre som lokale guider, starter vi turen her, ved Høytorp Fort.

Høytorp Fort – et nasjonalt festningsverk

Visste du at Høytorp Fort faktisk er et nasjonalt festningsverk på linje med Akershus festning i Oslo og Fredriksten festning i Halden? Det gjorde ikke jeg, så her fikk jeg også med meg en solid dose nyerveret historiekunnskap på kjøpet.

Mysen Høytorp fort
Det nasjonale festningsverket Høytorp Fort
Mysen Høytorp fort
Vid og godt planlagt utsikt alle veier …

Fra krigsruinene er det en langstrakt utsikt, og det er ikke veldig vanskelig å forstå at dette fortet var en viktig brikke i Norges forsvar gjennom store deler av 1900-tallet.

Mysen Høytorp fort
Stien går langs ruinene på Høytorp Fort

Hovedanlegget er sprengt inn i fjellet, og til sammen er det hele 1100 meter tunneler og underjordiske ganger på området. Om sommeren er det omvisninger i fjellanlegget på søndager.

Fortet var operativt frem til krigsutbruddet, og 13. og 14. april 1940 var fortet i kamp med tyske enheter i ett døgn. En norsk soldat og et titall tyskere ble drept i kampene. (Kilde: Infotavle på Høytorp Fort)

Les mer om Høytorp fort.

Mysen Høytorp fort
Flott beliggenhet bak Momarken Travbane

Samlingsplass for kunstnere og håndverkere

I dag er Høytorp Fort et populært utfartsområde, det ligger fantastisk til på høyden rett bak Momarken Travbane. Turterrenget er virkelig flott, og om vinteren er det skiløyper her. Stedet er i tillegg samlingspunkt for kunstnere og håndverkere, og når det er åpent, er alle velkommen inn i deres atelier. På fortet blir det arrangert både utstillinger og konferanser. Helsestien i mysen

Høytorp-runden er kort og lettgått

Høytorprunden er en ganske lettgått runde på 1,5 kilometer. Vi går runden før vi via Eidsberghallen og Kulturtorget fortsetter ned til Mini-Ekeberg og Kloppa.

Flott dugnad av Mysenelvas venner

Helsestien langs Mysenelva er opparbeidet av Mysenelvas venner gjennom et helt fantastisk dugnadsarbeid. Alt arbeidet er ulønnet, og det er gitt økonomisk støtte fra banker, fond, gaver fra lag og foreninger, Fylkeskommunen og private. Les mer om Mysenelvas venner her. Det er virkelig et imponerende stykke arbeid dugnadsgjengen har gjort her!

Helsestien fra Kloppa til Susebakkefossen

Vi går videre! Fra Kloppa følger vi Helsestien langs Mysenelva til Susebakkefossen. Mysenelva, som er en del av Hæravassdraget, renner tett inntil Mysen by fra Susebakkefossen i øst til Spinnerifossen i vest. Dette er en lettgått tur på ca 5 km tur/retur. Den passer for alle, og store deler av løypa er også tilgjengelig med rullestol. Stien går rett ved siden av Mysenelva, og har flott opparbeidede grusstier. Flere steder langs stien er det grillplasser med bord og benker hvor du kan slappe av med matpakke og en kopp kaffe.

Helsestien i mysen
Opparbeidet grussti gjennom skog den første delen av turen på Helsestien
Mysen helsesti bru
Sparebankbrua sørger for at vi kommer oss tørrskodd over elva
Mysen helsesti bru
Vi krysser Mysenelva
Mysen helsesti
Her har Mysenelvas venner gjort en fantastisk jobb!
Mysen helsesti
Fortsatt snø her og der midt i mars
Mysen helsesti
Utendørs treningsapparater blir kanskje mer brukt utover våren?

Ønsker du kanskje å trene litt mer styrke når du først er kommet deg ut av døra? Langs stien er det et eget område med velegnede treningsapparater.

Helsestien Mysen trelavvu
Velkommen inn i lavvoen i Mysen!
Mysen Suseakkepølen
Susebakkefossen suser ned skråningen

To tråbåter til låns for deg som vil tråkke litt på elva!

Mysenelvas Venner disponerer to tråbåter, som lånes ut til dem som ønsker å «tråkke» rundt på sin egen lille tur på deler av elva. I vinterhalvåret er båtene ikke tilgjengelige. Det kan også forekomme begrensninger på utlån når det er stor vannføring i elva. Tråbåtene er som regel plassert ved Sandbo, rett bak det tidligere Grafisk Ferdiggjøring/Nr. 1 Trykk. Helsestien i Mysen

Denne turen er sentrumsnær, og fra flere steder i stien kan du enkelt komme deg tilbake til sentrum, dersom du ikke ønsker å gå hele runden. Du går på asfaltert gangsti/vei og grusbelagte turveier. Bevegelseshemmede kommer seg frem i store deler av denne løypa.

Folk i Mysen er jo rett og slett griseheldige! Her ligger det en helt fantastisk sti og bare venter på å bli brukt enda mye mer enn hva som nå er tilfelle. Kom igjen, folkens!

Atkomst med offentlig transport

Tog til Mysen stasjon
Buss til Mysen sentrum

Tips: Les våre andre artikler fra Østfold

Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen fra Høytorp fort til Susebakkefossen langs Helsestien i Mysen. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre turglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon