I et tidligere blogginnlegg bedyret jeg at jeg aldri skulle gå tur over Besseggen i Jotunheimen igjen. Jeg må slutte med det, å si at jeg aldri skal gjøre noe igjen. Ikke bare jeg. VI må slutte med det, dere. Ofte må jeg bite de ordene i meg, som denne første helgen i august da datteren min Martine og jeg sjekket inn på Bygdin Høyfjellshotell.

Bygdin Høyfjellshotell – fra baksiden

Vi ankommer Bygdin på ettermiddagen, og Martine løper inn på rommet, hun har en deloppgave på masteren som må leveres inn i løpet av kvelden.

Jeg skal ikke levere noe, og setter meg ute i kveldssolen. Jeg har med bok, og nyter et glass vin. For en nydelig kveld. Her sitter vi på 1000 meters høyde, og det er over 20 grader. Sommeren i Norge, dere!

Er ikke alene om å nyte fjellkvelden

Digg frokost, giga matpakke, topp smittevern

Hotellet tar smittevern på alvor, og vi må gi beskjed i resepsjonen om vi ønsker nordisk eller fransk frokost. Vi begge velger den franske varianten, og fråtser i deilige oster, brød og croissanter. Tallerkenen blir servert ved bordet. Ønsker vi noe mer, er det bare å hente dette i en bemannet buffet. Her står betjeningen bak glassvegger, og gir oss det vi peker på. Vi ber om egg og yoghurt, og storkoser oss med frokosten. Matpakke til turen får vi også i samme buffet. Vi går for versjonen med 4 brødskiver, og kjører på med grovbrød og geitost og saker. Og frukt. Ååååååååå, du salige frokost!

Det smaker med en giga frokost

Smarte, logistiske trylletriks:

Besseggen neste: Fra Bygdin Høyfjellshotell tar det cirka 20 minutter å kjøre til den store parkeringsplassen ved Reinsvangen. Det koster 150 kr å stå her, og da er shuttlebuss de 2 kilometerne bort til brygga hvor Gjendebåten går, inkludert i prisen.

Tips 1: Kjøp båtbillett på forhånd, slik at du slipper å bli stående igjen på kaia. Prisen er kr 170,- for en enveisbillett for voksne.

Tips 2: De fleste som går Besseggen, tar båten innover Gjende til Memurubu, og går derfra og tilbake til Gjendesheim.

Beregn god tid til å parkere, betale på automaten og vente på shuttlebussen. Det var mye folk, og vi kom ikke med den første bussen. Om bord i bussen må alle svære sekker og gåstaver plasseres på et avsatt bagasjeområde. Mindre sekker kan du ha på fanget.

Når du kommer frem, må du stille deg i riktig kø. Først i Memurubukøen, og videre i rekken for forhåndskjøpte billetter hvis du har gjort det på nettet. Alle må legge sekkene på dekk, og du velger om du vil sitte inne eller ute på dekk oppe. Vi setter oss ute, været er jo strålende.

Velg riktig kø

Mens vi venter på Gjendebåten, benytter vi muligheten til å kjøpe inn litt sjokolade på Gjendeosen kiosk.

Ved kaia på Gjendeosen er det en korttidsparkering hvor du kan stå gratis i inntil to timer. Husk å hente ut lapp i parkeringsautomaten.

Om du skal hente eller sette av personer – parker på parkeringsplassen så du ikke hindrer shuttlebussene ved kaia.

DNT-hytta Gjendesheim Turisthytte ligger rett ved brygga. Her er det 180 sengeplasser, fordelt på 2 og 4 mannsrom og sovesaler.

Endelig kommer ferja

Memurubu i sikte – klar for turen over Besseggen!

Vakkert, ikke sant?

Etter 20 minutter er vi fremme ved Memurubu. For å unngå å gå i kø helt fra begynnelsen, går vi inn på Memurubu Turisthytte og slapper av med en kopp kaffe og sjokolademuffins. Vi fyller vannflaskene, knyter skolissene og er klare for en flott tur over Besseggen. Det skal i hvert fall ikke stå på været.

På hytta på Memurubu er det 150 sengeplasser fordelt på 2, 3, 4 og 5-mannsrom med moderne standard. Vil du heller ligge i telt, er det tilrettelagt for dette.

Stien opp fra Memurubu er bratt, og vi har fin utsikt over breelven Muru. Det er blant annet sandpartiklene Muru tar med seg som gir Gjende den smaragdgrønne fargen. Gå over Besseggen

Memurubu ligger omsider under oss
Første stopp, og sjokoladen spises opp

Vi tar en en kort stopp, deler en Kvikklunsj, og fyller vannflaskene med iskaldt, friskt fjellvann.

Vi er ikke alene på fjellet i dag

Rated top 20 best hikes in the world by National Geographic Gå over Besseggen

Vi nærmer oss “bandet”

Bandet er en smal rygg som hindrer Bessvannet å renne ut i Gjende som ligger 400 meter lavere.

Den kjente eggen rett forut

Vi nærmer oss den bratte og smale ryggen som strekker seg opp fra bandet, og det er dette som er selve Besseggen. Tur over Besseggen

Og der er vi i gang

Denne gangen vet jeg hva jeg går til når jeg skal opp eggen, og jeg sørger for å holde meg mest mulig på midten. Så lenge jeg ikke ser ned mot Gjende, holdes høydeskrekken i sjakk. Martine er kjapp og lett på foten, og jeg blir fort hengende etter. Jeg blir lei av å rope “vent på meg”. Hun venter på meg halvveis oppe, og lurer på om det går bra med meg. Sånn serrriøst, altså.

Ja, det går fint med meg. Mye bedre enn sist. Og allerede nå kan jeg si at det kanskje ikke blir siste gang jeg går over Besseggen allikevel.

Vi nyter utsikten over Gjende og Gjendealpene, og rett før vi passerer den siste delen av ryggen, kommer vi til det mest kjente fotomotivet av alle på hele turen.

Formidabel utsikt nesten på toppen

Du er ikke på toppen når du er ferdig med selve eggen, dersom du tror det … Det er fortsatt noen høydemetere igjen, og når du kommer til varden på Veslefjell er du på toppen. Hele 1 743 meter i været. Slå deg selv på brystet! Det er all grunn til å være stolt, du er på toppen av Besseggen!

Full fart nedover!

Vi (les: jeg) hadde bestemt oss for å ta det med ro på veien oppover. Vi ville nyte turen og utsikten, uten å bli helt utslitt før vi var halvveis. Likevel tok vi igjen veldig mange underveis mot toppen.

Fra toppen og ned var det ingen grunn til å spare på kreftene, og vi gønna på. Både Martine og jeg får fort startnummer på, og vi kom fort ut av tellinga over hvor mange vi tok igjen. Litt barnslig og skikkelig moro. Her kommer søstrene Ingebrigtsen, liksom!

Nede ved Gjendesheim var det fullt av folk som ventet på transport tilbake til parkeringsplassen. Vi valgte å gå de 1,7 kilometerne videre til bilen, og tror ikke vi brukte noe lenger tid enn de som ventet på bussen.

Det er bare å innrømme det. Det var utrolig deilig å bytte ut fjellsko med joggesko, og la Martine kjøre tilbake.

Sengestrekk og fantastisk middag

Det tar på å henge etter ungdommen over fjellet. Tilbake på hotellet bar det rett på rommet, og en liten strekk på senga før middag klokka 20.00. Det er ulike romtyper på hotellet. Med en, to, tre og flere senger. Med og uten eget bad. Vi bodde på et av de nye twinbed-rommene, med eget bad.

Vi hadde forhåndsbestilt tre-retters middag begge kvelder, og i dag sto fiskesuppe, elgstek og geitostpanacotta på menyen. Martine spiste elgen, mens jeg byttet ut elgen med fylt paprika. Det smakte intet mindre enn helt fantastisk.

Billetter til Via Ferrata på Synshorn

På den andre siden av Bygdin Høyfjellshotell ligger Synshorn via Ferrata. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve, det ser så morsomt ut. Jeg må bare lure meg selv til å tenke at det ikke er høyt eller luftig. Så et par uker før vi dro, spurte jeg Martine om hun ville være med opp. “Mamma, mener du det er en god idè?” Hun er skeptisk. “Skal du henge 400 meter opp i fjellveggen?”

Jeg kjøpte to billetter på nett, til søndag kl 14.00. Martine gledet seg. Jeg hadde hatt klump i magen i to uker. Men det var ingen grunn til å være urolig.

Vi spiste tidlig frokost, sjekket ut og kjørte. HJEM!

Kanskje en annen gang…

Les de andre artiklene våre om Beitostølen og Jotunheimen

Topptur til spektakulære Knutshøe i Jotunheimen
Beitostølen – stølen for alle fire årstider

Husk å følge ReiseKick på Facebook! Gå over Besseggen Tur over Besseggen

Hvor ligger Bygdin?

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Tur over Besseggen. Vi setter pris på om du deler artikkelen med andre som skal gå over Besseggen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no.

Tur over Besseggen
Gå over Besseggen

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon