Ypsilon Bro Drammen

I dag skal vi snu opp ned på årelange fordommer hos folk. Vi skal besøke Drammen. Ikke den Drammen vi snakket om da vi fleipet med at det var bedre med en dram i timen og sånt tøys. Og heller ikke den Drammen vi kjørte forbi. Nei da, vi skal tilbringe en korthelg i byen som er blitt en av Norges aller kuleste byer. Den gamle trelast- og industribyen er nå i ferd med å bli en kunnskapsby. Bli med på flotte opplevelser i Drammen og Svelvik. Her er nok av ting å gjøre!

Kunnskapsbyen Drammen
Drammen transformeres

Opp Spiralen for å få overblikk

Først må vi få et overblikk. Og hva er da mer naturlig enn å kjøre opp Spiralen? Mørkt og jævlig når vi som eneste bil kjører oss svimle bak følgebilen opp til byens luftige tak.

Drammen utsikt fra Spiralen
Utsikten fra Spiralen er formidabel

Thorleif Haug og Martin Ødegaard?

På toppen av Spiralen treffer vi på Thorleif Haug, skiløperen som tok tre OL-gull i Chamonix i 1924. Dermed er vår evige quiz i gang: Finnes andre idrettskjendiser fra Drammen? Hva med Martin Ødegaard? Skøyteløperne Johan Olav Koss og Sten Stensen? Og han med engler i snøen, men han er vel ikke en idrettsutøver? Utsikten fra toppen er forresten formidabel og nyttig før vi skal tråle byen et helt døgn.

Byens store skisønn –

Spiralen – kåret til verdens 6. mest spektakulære tunnel

Spiralen kart
Slik viser det seg at vi kjørte opp Spiralen …

Kjøpstadene Strømsø og Bragernes

Når vi kommer ned, sjekker vi inn på River Station, eller Brunosten, som hotellet til Stordalen også blir kalt. Vi får rom øverst med utsikt over begge sider av elva som blir til vassdrag før den renner ut i Drammensfjorden. Vi skal sjekke både Strømsø og Bragernes i løpet av en korthelg, men først blir det lunsj på Skjenkestua, et deilig rekesmørbrød og et glass fortjent hvitvin fordi bilen skal få stå et helt døgn. Vet du forresten at både Strømsø og Bragernes var kjøpstader før de ble slått sammen til byen Drammen i 1811?

Clarion Hotel River Station Drammen
River Station – kan virkelig anbefales!
Sjenkestua i Dram,men
Skjenkestua – kan også anbefales !

Strømsø – nesten litt New York-ish …

Det er når vi spaserer i de nye gatene på Strømsø-siden at det går opp for oss hva Drammen har gjennomgått. Ikke bare jafset denne kommunen til seg Svelvik og Nedre Eiker da kommunene ble slått sammen i 2020. Nå er Drammen landets 7. største kommune med over hundre tusen innbyggere! Det hypermoderne nabolaget vårt på Strømsø er nesten litt sånn New York-ish, og som vanlig må vi til byens bibliotek, og hvilket flott kunnskapssenter Papirbredden har blitt med kafé og bokhandel og bibliotek og universitet og morgendagens innovasjon! Bare å knele i hatten, her er byutvikling av topp klasse i full gang!

Topp byutvikling på Strømsø-siden
Drammen bibliotek
Papirbredden – kunnskapen lyser opp Drammen!

Bruer og flotte elvepromenader

Når en by deles på tvers av et så bredt vassdrag, må den ha bruer og fine elvepromenader for å funke. Drammen har skjønt det. Når vi kommer ut av biblioteket, ser vi rett på den kuleste av bruene her i byen, Ypsilon, som har fått priser i fleng for funksjon og design etter at den stod ferdig i 2008. Vi slukker fototørsten langs elvebredden og den innovative delen av Strømsø, og jeg tar meg selv i tenke at jeg i årevis (!) trodde Drammen kun besto av Strømsgodset, det gamle Osrambygget og høyblokker på Fjell.

Ypsilon Bro Drammen
Ypsilon bro er helt spesiell!
Elvepromenade i Drammen
Vakre elvepromenader innbyr til tur

Børs og burger – og nygotisk kirke

Bragernes torg er jo dritsvært, sier Torill når vi runder hjørnet og ser børs og katedral på samme sted. Ja, dette torget er enormt, visstnok et av Nord-Europas største. Den grufulle bybrannen i 1866 raserte store deler av flotte Bragernes. Senere ble det nye Bragernes-torget anlagt, og kirken bygget der den står nå, nygotisk og fin.

Kirken i Drammen
Flott allé opp til den nygotiske kirken

Børsen fikk plass på torget, og vi er ikke spesielt begeistret når vi ser at børs og burger har slått seg sammen. Det er fullt liv på torget, og lett å se at nesten 25% av byens befolkning har innvandrerbakgrunn. Dette er en internasjonal by.

Drammen Børs
Børs og burger i samme bygg …

Spennende arkitektur på Bragernes

Bragernes-siden har virkelig mange flotte bygg, som vi ikke har plass til i dette lille referatet, vi rusler rundt i gatene ovenfor torget, går forbi Anchas Bodega, der vi skal spise i kveld, og vet ennå ikke hvilket festmåltid det skal bli. Men før det skal vi konsert på Union Scene, den scenen må dere bare få med dere, folkens, det er virkelig kult når gamle industribygg (Union var en gang en papirfabrikk) blir gjort om til morgendagens kulturbygg.

Union Scene
Mange kule detaljer langs elvepromenaden

Drammen by night – tapas på Anchas

Frida Ånnevik leverer så det suser når vi sitter ferdigspritet i koronatrygg avstand på gamle Union Scene. Hun er flink og passe folkelig, passer sånn sett som hånd i hanske til denne byen.

På konsert med Frida Ånnevik
Frida Ånnevik – flink og folkelig

Vi nikoser oss med et glass vin og to timers konsert, og når vi etterpå rusler over Ypsilon og får med oss bilder av Drammen by night, får vi nok et bevis på at byen ser fremover. Plutselig er Anchas der med alle sine tapas og sin herlige stemning, og vi gleder oss allerede til en ny og innholdsrik dag i Drammen og omegn når vi rusler over Bybrua hjem til Brunosten.

Starter dagen med en dose kultur

Drammens museum – et vakkert museum!

I dag er vi i siget når det gjelder kultur, og vi besøker Drammens museum. Det er virkelig en opplevelse for historie- og kunstinteresserte i alle aldre! Vår favorittavdeling er Nøstetangen. Faste utstillinger av Nøstetangenglass, barokksølv, 1700-talls drammensfajanse, interiører, kirkekunst og genuin folkekunst. Nedenfor ser du et lite utvalg.

Andre faste utstillinger på Drammens Museum er utstillinger av barokksølv, 1700-talls drammensfajanse, interiører, kirkekunst og folkekunst.

Vi ser på ulike epoker i Drammenshjem

Fast galleri på Drammens museum

Det faste galleriet på museet viser norsk malerkunst fra J.C. Dahl til i dag. I de ti farvesatte kabinettene er det laget små kunsthistoriske miljøer. Et rom er i sin helhet viet Hans Heyerdahls bilder. Drammens Museum har en stor Heyerdahlsamling, med noen av hans hovedverk, som Badende gutter og Fiskergutten (midten av 1880-tallet). 

Gulskogen Gård og Gulskogen Park

Gården Søndre Skogen var på slutten av 1700-årene eid av en velstående bonde, Hans Hansen Gulskogen. Da han kom i fengsel og døde, gikk gården på auksjon i 1793. Peter Nicolai Arbo og Anne Cathrine Collett, byens rikeste jet-set slo til. I løpet av få år var husene på Gulskogen blitt til en klassisistisk landvilla etter engelsk-danske forbilder. I begynnelsen av 1800-årene var Gulskogen én av mange lekre landeiendommer i et belte på hver side av Drammenselva. Dette måtte vi jo bare se nærmere på!

Gulskogen Gård i Drammen i tåke
Gulskogen Gård i oktobertåke …

Gulskogen gård er et av de best bevarte eksemplene på det sene 1700- og tidlige 1800-tallets norske lystgårdsanlegg. I dag er denne gården en del av Drammens Museum.

Gulskogen Gård i Drammen atrium
Tåkefylt atrium på Gulskogen Gård

Denne formiddagen i oktober lå det en deilig, trolsk dis over både gård og park. Det var yr i luften, og det var ikke bare den engelske landskapsparken som fikk oss til å tenke den disige høsten på landsbygda i England.

Flotte omgivelser på Gulskogen Gård i Drammem
Flotte omgivelser på Gulskogen

Lørdagsjazz på Pigen på Bragernes Torg

Vi har bestilt bord på Pigen Cafe og Bar, for her skal Drammen Jazzverk stå for Lørdagsjazzen. Bandet har sin egen swingbetont stil med en del vokale innslag. Og de små muntlige anekdotene i mellom låtene er underholdene.

Drammen Jazzverk på Lørdagsjazzen

Vi koste oss sammen med ikke altfor mange andre på denne lørdag lunsjen. Synd, for dette var skikkelig bra! God mat og hyggelig betjening var det også på Pigen.

Godt tips til overnatting i Drammen

Vi bodde på Quality Hotel River Station, et nytt hotell som ligger sentralt i Drammen, rett ved siden av togstasjonen. Hotellet har 247 rom, 9 møterom og en storsal på hele 400 kvadratmeter, moderne treningsrom, bar Sidespor og restaurant Brasserie X. Hotellet kalles Brunosten, og er på bildet under her. Sentral beliggenhet, topp service, god frokost og deilige rom. Brunosten kan vi virkelig anbefale!

Overnatting i Drammen
Rommet vårt i 13. etasje i Brunosten

En solrik ettermiddag i Svelvik

En liten halvtime fra Drammen by ligger sørlandshvite Svelvik – like ved munningen av Drammensfjorden. Rundt 4000 bor i denne lille perlen, som 1. januar 2020 ble innlemmet i Drammen kommune. Sola bryter gjennom, og vi rusler en halvtimes tid på den fine kyststien før vi iakttar sentrum.

Vær så god – her er kyststien …

Norges aller korteste bilferjetur?

Et par hundre meter, ikke rare strekningen, men over Svelvikstrømmen mellom Svelvik og Verket trafikkerer MF Svelviksund omtrent 65 ganger daglig. Fergen bruker 5 minutter og har plass til 20 biler.

Norges korteste ferjetur

Svelvik befestninger på Batteriøya

Svelvik befestninger var navnet på et forsvarsanlegg som en gang lå ved Svelvikstrømmen. Dette trange sundet var et strategisk punkt for kontroll over den viktige tømmerhavnen i Drammen. Under den store nordiske krig ble det i 1710 oppført et blokkhus og åtte kanoner ble plassert her. Nå er det et flott rekreasjonsområde med fiskeplass her på Batteriøya. Det går turstier her ute, og det er fine sittebenker på øya. Tusenårstedet for tidligere Svelvik kommune er også her. Kultur og historie i store doser, altså. Og Batteriøya ligger altså sør-vest for Svelvik sentrum.

Sjømiljø ut på Batteriøya
Klare spor fra Svelvik Befestninger
Nydelig sol ved Drammensfjorden

Café Global – en smak av verden

Navnet på denne kafeen bærer bud om noe internasjonalt og spennende, og vi åpner døren inn til Café Global. En eritreisk kaffeseremoni er nå nettopp overstått. Veldig synd, for det hadde vært artig å være med på. Det viser seg at dette er Svelvik menighets diakonale kaféprosjekt. Her får flyktninger og innvandrere språk- og arbeidstrening.

Flotte damer fra Sverige og Syria

Vi prater med Siv fra Sverige og Souzan fra Syria. Triveligere damer skal du lete lenge etter. De forteller at kafeen er blitt en møteplass hvor mennesker kan knytte kontakter. Souzan har bodd her. i Svelvik i fem år, snakker bra norsk, og lager både norsk og tyrkisk mat til gjestene. Og vi reiser hjem fulle av spennende inntrykk etter en innholdsrik korthelg i Drammen og Svelvik.

Internasjonalt i Svelvik

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Nettsider å ta en titt på


Offisielt nettsted for Drammen
Gulskogen gård
Gulskogen Gård – lokalhistorie
Visit Drammen

Takk for at du har lest artikkelen vår om opplevelser i Drammen og Svelvik. Likte du det du har lest, setter vi stor pris på om du deler.

Tips til steder å besøke i området

Kunstnerbyen Åsgårdsstrand
Sommerlige Filtvet og Tofte på Hurumhalvøya

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

4 Comments

  1. Her bør jo skrives om kultur stedet Fossekleiva og den historiske industri plassen Berger. Museum og gallerier som verdt å besøke og et fint turområde.

  2. Hei, liker det dere skriver om, og måten dere skriver på. Stå på, vi vil ha mer av dette.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon