Åsgårdsstrand hvite hus
Norge

Kunstnerbyen Åsgårdstrand


“Hei, vet dere hvem jeg er?” Åsgårdstrand Grand Hotell Åsgårdstrand Overnatting i Åsgårdstrand

Vi har nettopp lest forsiden på menyen til Munchs kafé i Åsgårdstrand, og har en liten anelse om hvem som står foran oss, så vi svarer JA. Vi står ansikt til ansikt med Norges kanskje mest kjente bankraner før vi får satt oss ved lunsjbordet. Martin Pedersen fra Nøtterøy, som lurte norske banker trill rundt på 70-tallet, har drevet Munchs kafé i Åsgårdstrand i mange år etter at han ble løslatt. Det skulle bare mangle, karrieren som raner startet jo nettopp med at han tok fem litografier av Edvard Munch. (mer om åpenhjertige Martin senere;)

Martin Pedersen eier herlige Munchs kafé

Her ble Pikene på broen unnfanget

Vi er i kunstnerbyen Åsgårdstrand. Byen med det magiske lyset, en drøy time fra hovedstaden. Siden bohemtiden på siste halvdel av 1800-tallet har en rekke kunstnere søkt til Åsgårdstrand, blant dem Christian Krogh, Hans Heyerdahl og ikke minst Edvard Munch. Her åpnet verdens første Munch-museum i 1947, her er Pikene på broen og her er Fire piker i Åsgårdstrand. Hva mer kan du egentlig forlange?

Vår flotte guide står der Pikene på broen ble malt

Travel trelasthavn i seilskutetiden

Opprinnelig var Åsgårdstrand et ladested fra 1650 under Tønsberg, fra 1660 under Holmestrand. Men så, i 1752 fikk det vesle ladestedet lov til å drive handel med innenlandske varer, og fra starten av 1800-tallet var Åsgårdstrand en livlig utførselshavn for trelast, blant annet til Nederland. Det gikk til himmels så lenge seilskutene regjerte på havet, men da seilskutenes æra var over, var det klart for en annen og mer kreativ business i Åsgårdstrand. Kunstnerne inntok byen med det unike lyset.

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Munchs bekymringsløse sommerliv

Vi bestemmer oss for å bli med på en vandring i Munchs fotspor. Omgitt av grønne gressplener ser vi huset og atelieret hans oppe i bakken når vi kommer opp fra stranda. Her er det fint å sitte og se utover havet og ned på strandlinjen som tidlig fanget Munchs kreative sjel.

Langs denne stranda vandret Munch utallige ganger

Munch levde et bekymringsløst sommerliv her, og var godt likt av lokalbefolkningen. I museet er alt bevart slik det var når Munch bodde her. Han kjøpte huset i 1898 for 900 kroner, og eide det lille huset helt til sin død i 1943.

Munchs idylliske hus

Et ganske verdenskjent kunstnerhus

En kunnskapsrik og hyggelig guide tar oss med til de viktigste stedene der noen av Munchs mest kjente bilder er foreviget. Vi er på moloen, som den gang var bro og åsted for Pikene på broen, og rett ved malte han Livets dans. Vi passerer ærverdige Grand Hotell, der han malte Stormen, og vi stanser også på stranden rett nedenfor huset hans, der han malte Løsrivelse og Aften – Melankoli – Sjalusi og Den ensomme. Og vi står selvfølgelig på trappa til huset hans, der han malte Fire piker i Åsgårdstrand. Å stå der og kikke inn i et av verdens mest kjente kunstnerhjem er både en rar og stolt følelse. Vi har virkelig noe å være superstolte av! Grand Hotell Åsgårdstrand

Vi kikker inn i huset, og blir dratt mange år tilbake i tid

Himmel og hav, for et herlig sted!

Munch maler stemning, og han klarer å rive oss med i løpet av den timen som Munch-vandringen tar. Været smiler, det er sommerlyst og deilig, og vi må selvsagt bli her lenger enn vi hadde tenkt. Himmel og hav, for et sted, sier vi og stikker innom flere atelierer og gallerier på vår ferd i løpet av denne tidlige julilørdagen. Det er bratt og fint, alle slags hageblomster står i fullt flor og hvitmalte hus oser pur sommer. Et av husene, nærmere bestemt Munchs vei 4, var sommerhuset til Norges morsomste mann, Rolv Wesenlund, i mange år. Grand Hotell Åsgårdstrand

Det oser sommer av Åsgårdstrand

En glad, fargesterk bildefangst

Jeg blir glad og lys til sinns av å vandre rundt i de vakre, hvite smugene, ja, så yrende glad at jeg tar en tur inn i galleriet i Smalgangen 1A, og kjøper et fargesterkt bilde av kunstner og skulptør Anne-Lise Toverud som skulle hatt utstilling i New York, men måtte melde pass på grunn av Korona. Vi har derfor gleden av å møte kunsteren selv, et sprudlende oppkomme av humør og begeistring og en svært dyktig kunstner. Jeg skulle gjerne hatt med begge damene hjem, men det får bli med hun i midten.

På lag med to fargerike kvinner

Norges største bankraner

Men så var det denne bankraneren, da. Martin Pedersen, som eier og driver Munchs kafé, er kåret til Norges største bankraner. Han sto bak 19 ran av banker og postkontorer på Østlandet i perioden 1974-80 uten å bli tatt. Blant annet var han utkledd som fisker, lege, kvinne og narkoman, samtidig som han var familiemann og vellykket kunsthandler i Tønsberg. Galeien startet påskeaften 1974 da han tok fem Munch-litografier med seg fra kåken til en velstående kunstsamler på ferie. Martin var en “sossegutt” fra Tønsberg, som en dag fant faren sin død i bassenget. Det var da livet snudde, ifølge Martin selv. Helst ville han vært skuespiller, og flere av ranene var eksempler på at han kunne ha gjort en knallkarriere hvis han hadde satset den veien.

Tommel opp for folk som prøver å gjøre opp for seg

Til Sveits i prestekjole

Martin ble aldri tatt for et ran. Problemet hans var hvordan han skulle hvitvaske de millionene han hadde fått tak i. Løsningen ble å fylle en bil med tusenvis av sedler, kle seg ut som en prest og dra til Sveits. Han ga blaffen i prestekjolen da han var i banken der, og det ble hans bane. Han ble tatt for valutasmugling, og da han i tillegg innrømmet 19 ran, trodde ikke politiet sine egne ører. Han måtte selv bevise at han sto bak ranene, fikk tolv års dom og slapp ut etter åtte. I dag angrer han dypt på karrieren som bankraner.

Populær kafé med masse sjel

I 1990 kjøpte moren til Martin det som i dag er Munchs kafé. Etter noen år som jurist hos velkjente Arne Hestenes (han utdannet seg til det i fengsel) tok han over kafeen, i dag er det et populært sted med masse sjel i sentrum av Åsgårdstrand, og folk strømmer til kafeen. Vi koste oss med to digre rekesmørbrød de luxe før vi forlot kafeen og solfylte, sommerlige Åsgårdstrand med hodet og hjertet fullt av gode opplevelser og møter med hyggelige folk.

En solfylt, sjarmerende sommerby

Åsgårdsstrand er en sjarmerende, liten sommerby, og byr på alt fra kunstnere til bankranere. Nærheten til Oslo gjør at vi helt sikkert kommer tilbake ganske snart.

Tips til spisesteder:

Frantzens konditori og Munchs kafe AS
Rådhuset Trattoria

Tips til overnatting: Grand Hotell Åsgårdstrand

Grand Hotell Åsgårdstrand – Sentralt og flott!

Hvor ligger det?

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips: Les flere artikler fra området

30 timer i Drammen – og Svelvik på kjøpet
Sommerdrømmen om Vestfold
6 hvite feriebyer i Sør-Norge – strålende sommerferietips!
Kragerø – perlen blant kystbyene
Kyststien fra Tofte til Sandbukta
Sommerlige Filtvet og Tofte på Hurumhalvøya
Finfine våropplevelser i idylliske Holmsbu

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Åsgårdstrand. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Websider å ta en titt på:
https://vestfoldmuseene.no/munchs-hus/
www.annelisetoverud.no
http://www.asgardstrand.no/
https://www.visitnorway.no/listings/%C3%85sg%C3%A5rdstrand/189450/

Legg inn en kommentar