Utsikten på Gaularfjellet

Svært mange besøker Sognefjorden og områdene rundt i ferien, og det er til å forstå. Allerede på 1800-tallet ble Sognefjorden etablert som turistmål med etablering av Fylkesbåtane. Et av målene var Gudvangen, som i 1889 tok imot 79 store turistskip med over 10 000 passasjerer. Tyske keiser Wilhelm falt pladask for Sognefjorden og Balestrand, og besøkte Sognefjorden 25 (!) ganger! Nå er det vår tur!

Sognefjorden sett fra Kaupanger

Overnatting og ting å gjøre

Fjorden og omkringliggende område med Jotunheimen, Jostedalsbreen og ikke minst flere fantastiske stavkirker gjør Sognefjorden til et av Norges mest besøkte turistmål. Her er tips til overnattingssteder og ting å gjøre rundt Sognefjorden. Bli med på en oppdagelsesferd på kryss og tvers i Sognefjorden!

Sykkeltur over Gaularfjellet

Veien til Gaularfjellet er en av våre nasjonale turistveier i Norge, og vi har testet deler av denne på el-sykkel. Vi syklet fra Viksdalen til Utsikten, en tur på ca 3 mil tur/retur. Langs veien passerer vi småbruk og beitende sauer, og lar oss forføre av den smellvakre naturen.

Elsykler på Gaularfjellet
Stopp på el-sykkeltur på Gaularfjellet

Utsiktstårnet Utsikten er bygget av Statens vegvesen – Nasjonale turistveger, designet av Code arkitektur, og har allerede fått internasjonal oppmerksomhet på grunn av sin vakre utforming og fantastiske utsikt. Her er du omringet av fjell på 1500 høydemeter på alle kanter.

Utsikten på Gaularfjellet
Utsikten er en opplevelse. Her står jeg og vinker i det fjerne …

Turen opp til Utsikten er en visuell nytelse, både for alle som er interessert i dramatisk og moderne arkitektur og for dem som elsker å bare skue ut over landskapet. Anbefales!

Tips: Her kan du lese mer om sykkelturen over Gaularfjellet

Fascinerende Stavkirker

Jeg lar meg lett fascinere av kirker, og rundt Sognefjorden ligger vakre kirker rundt enhver sving. Jeg er imponert over reisefølget, som nesten uten å mukke blir med på en kort (…. eller ofte lang) avstikker for å se en eller annen ny kirke. Her er ett lite knippe …

Borgund stavkirke
Borgund Stavkyrkje i Borgund
Urnes stavkirke
Urdal kirke, bilde lånt fra riksantikvaren, fotograf Harald Ibenholt, Riksantikvaren
Kaupanger stavkirke
Kaupanger stavkyrkje

Topptur til Molden i Luster


Det er mange herlige toppturer på Vestlandet, og toppturen til Molden i Luster (1116 m.o.h.) er en av dem. Herfra får du den fineste panoramautsikten over Lustrafjorden, og stiene til topps er svært godt merket og tilrettelagt. Vi gikk fra Krossen, og det var 4 fine kilometer før vi sto på toppen. Der det er vått, er det lagt ut klopper, og sherpaene har bygd trapper og hytte. Toppturen til Molden i Luster er en av våre favoritter!

Utsikt over Lustrafjorden
På toppen av Molden – og Lustrafjorden langt der nede!

Tips: Les mer om turen til Molden her

Tur langs mektige Fossestien på Gaularfjellet

Fossestien på Gaularfjellet er en fantastisk tur midt i noe av det beste av herlig, norsk natur! Den går fra Gaularfjellet og ned til Viksdalen i Sunnfjord, og på den hele 21 km lange herligheten kan du få med deg 14 større fosser og 7 vann. Turen kan deles i flere mindre turer, det er nemlig 3 parkeringsplasser på den nasjonale turistveien ikke langt unna Fossestien. Dette er en heilnorsk vandring på sitt beste, her er du midt i elv og foss, vann og skog, sti og bru, setervei og støl! God tur på Fossestien på Gaularfjellet!

Fossestien
Gaula renner stri hele veien langs turen

Les hele artikkelen om turen på Fossestien her

Cidersmaking og besøk på Reiselivsmuseet i Balestrand

Besøk Balestrand, den lille, magiske kunstnerbygda på nordsiden av vakre Sognefjorden! Her finner du gallerier og epler i skjønn forening. Dette lille stedet med under 1000 innbyggere har et herlig sted som heter Ciderhuset, der du smaker og kjøper cider og spiser en herlig lunsj. Stikk gjerne innom Norsk Reiselivsmuseum, som har samlet mye artig informasjon og historie om norsk reiseliv. Er du av den aktive typen, er det mange muligheter her, denne bygda byr på alt du trenger for herlige feriedager!

Cidersmaking i Balestrand
Bernt vet ikke i hvilken ende han skal begynne
Reiselivsmuseet i Balestrand
Reiselivsmuseet er et artig museum å besøke!

Les artikkelen vår om Balestrand og få enda flere tips

De Heibergske samlinger

De Heibergske samlinger er en del av Sogn Folkemuseum, og ligger i Kaupanger. Museet fikk navnet etter grunnleggeren Gert Falch Heiberg (1871-1944). Han var godseier i Amble i Kaupanger og var en pasjonert samler, og i årene rundt 1900 begynte han å samle bondeantikviteter fra Sogn og redskaper fra hele landet. På friluftsmuseet er det mange antikvariske bygninger, og museet er Norges største redskapsmuseum. Det er også en kafé og museumsbutikk her, dette er et flott sted for hele familien.

Gamle hus Heibergske samlinger
Koselig stemning på Sogn Folkemuseum
Trær og hesjer heibergske samlinger
Hesjing på Heibergske Samlinger.

Gudvangen i Nærøyfjorden

Nok en idyllisk liten plett! I Gudvangen er det knappe 100 innbyggere, men bygda er mye besøkt der den ligger innerst i den 17 km lange Nærøyfjorden. Nærøyfjorden er en arm av Aurlandsfjorden som igjen er en arm av Sognefjorden.

Helt fra middelalderen gikk en vanlig rute mellom Bergen og Oslo her, og Postruten gikk også via Gudvangen fra 1650. I 1754 ga kongen tillatelse til å etablere gjestgiveri på stedet. Fra 1860 økte turisttrafikken til Gudvangen, særlig etter åpningen av Vossebana i 1883. 

Gudvangen
Idylliske Gudvangen er på Unescos liste

Et besøk i idylliske Solvorn

Solvorn er en naturskjønn bygd i Luster kommune. Den ligger på vestsiden av Lustrafjorden, tvers overfor Ornes. I Solvorn ligger ærverdige 370 år gamle familiedrevne Walaker Hotell og en kort fergetur unna ligger Urnes stavkirke. Lille Solvorn er et typisk strandsted, der folk fra en større omkrets søkte ned til sjøen da dette var viktigste ferdselsvei. Her ligger naust og sjøboder ut mot sjøen, sjøbodene ytterst så båter kan komme inntil, naustene på stranda innenfor og boliger og andre uthus bak disse igjen, med en ferdselsvei gjennom bebyggelsen, parallelt med sjøen. Kos deg med nybakte kaker og eplemost på sommerkafeen, lei en kajakk eller ta et bad fra den lille sandstranda.

Kaia i Solvorn
Naturskjønne Solvorn er verdt et besøk!

370 år gamle, familiedrevne Walaker hotell

Tips: I denne artikkelen kan du lese mer om Solvorn

Sogndal – størst i Sognefjorden

Sogndal er “hovedstaden” i Sognefjorden med sine drøyt 8000 innbyggere. Sommerstid kommer turister fra alle verdenhjørner hit, og lar seg forføre av de fascinerende kontrastene stedet byr på. Knallblå fjord, kritthvite fjell, grønne enger, gullgule markblomster under rosakledde frukttrær. I Fjøra, sentrum i Sogndal, frister koselige kafeer med lokal mat. Og ta deg en tur på Fjordstien og få nydelig utsikt over Sogndalsfjorden. Mangler du turutstyr, finner du flott utstyr i sportsbutikkene her!

Sognefjellsveien – over Norges tak

Nasjonal turistveg Sognefjellet er Nord-Europas høyeste fjellovergang. Kanskje den vakreste også? De drøye ti milene med sine 1434 meter i høydeforskjell tok lang tid å kjøre, for sjelden har vi stoppet så mange ganger for å fotografere det magiske landskapet. Vi kjørte fra Gaupne til Lom, og snart kom vi opp i den ville fjellheimen. Under oss lå Sognefjorden og glitret i blått og grønt. Langs veien over til Lom er det mange rasteplasser og utsiktspunkter.

SOgnefjellsveien bro over elv
På vei inn til Leirvassbu
Over Sognefjellsveien
Fra Leirvassbu kan du bestige Kyrkja

Vi valgte å overnatte et par netter i Bøverdalen, da vi ville benytte muligheten til en skikkelig fjelltur. Sognefjellsveien er jo tross alt innfallsporten til Jotunheimen. Og i Jotunheimen er turmulighetene uendelige. Vi kjørte til Leirvassbu og hadde dette stedet som utgangspunkt for en topptur til Kyrkja.

Tips: Les om toppturen til Kyrkja her.

Utsikt fra toppen av Kyrkja på sommeren …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips overnatting i nærheten av Sognefjorden

Du kan velge og vrake i overnattingsmuligheter rundt Sognefjorden. På vår rundtur bodde vi flere ulike steder, og anbefaler disse med glede:

Flatheim i Viksdalen

Gårdsbruk Flatheim

På Flatheim langs Turistvegen på Gaularfjellet opplevde vi gårdsferie på sitt beste. Her kan du selvsagt vandre i fjellet eller langs Fossestien som går langs Gaularvassdraget, men det er også mye annet å foreta seg. Du kan fiske, leie el-sykkel og sykle til Utsikten, et fantastisk utsiktspunkt langs denne veien, og du kan kose deg i den vakre hagen på Flatheim. Ta deg tid til noen dager her og nyt naturens stillhet. Du kan bo i rom eller egen leilighet, vi valgte det siste, og fikk servert frokosten på balkongen vår.

Les om hvordan det er å feriere på Flatheim her.
For mer informasjon og booking på Flatheim: Booking

Amble Gård i Kaupanger

Hestehagen på Amble gård

Amble gård er en ferieperle midt i hjertet av fjord-Norge. Dette er en ærverdig gammel gård med hele 6 feriehus til leie, og omgivelsene er det ingen ting å si på. Nydelig service av gårdens eiere, og perfekt beliggenhet midt i Sognefjorden. Gårdens eiere har bidratt sterkt til at De Heibergske Samlinger (Sogn museum) ble en realitet, så stikk innom dette fantastiske friluftsmuseet med tun fra hele Sogn. Amble gård er utgangspunkt for flere, ulike ferieaktiviteter. Kos deg på Amble, dette er stedet for store og små!

Les om hvordan det er å feriere på Amble Gård her
Klikk her for booking av overnatting på Amble Gård

Eenstunet utenfor Voss

Eenstunet

Voss er i grenseland, men skitt au, vi tar med Eenstunet på Voss. Dette er et perfekt utgangspunkt for turer i fjell og fjord, jakt og fiske, sykling og rafting. Eenstunet er også et svært godt sted å overnatte, med romslige leiligheter og hyggelig vertskap. Her oser det av mye kultur, både ute og inne i de ulike bygningene. Eenstunet med alle sine aktiviteter passer for store og små, for dette er et familievennlig feriested. Her kan du også holde møter og seminarer i Nedstelaoen, en flott låve med bygdemuseum. Eenstunet har det meste for de fleste!

Les vår artikkel om hvordan det er å feriere på Eenstunet
For mer info og booking på Eenstunet: http://www.eenstunet.no

Elveseter hotell på Sognefjellsveien

Elveseter

Elveseter er et unikt sted å overnatte langs Sognefjellsveien. Denne 11 mil lange veien går fra Lom til Gaupne i Luster, og Elveseter – halvtimes kjøring fra Lom – er et hotell i særklasse, en svært anerkjent destinasjon, og et perfekt utgangspunkt for turer i Breheimen og Jotunheimen. Denne destinasjonen er full av norsk, vakker nasjonalromantikk, både treskurd og billedkunst. Her er alle gjester like viktige for den 6. generasjon av familien Elveseter, og her nyter du god mat og drikke mellom slagene. Ikke langt unna ligger Leirvassbu på 1400 meters høyde, et suverent startpunkt for turer i Jotunheimen.

Les vår artikkel om hvordan det er å feriere på Elveseter
Mer informasjon om Elveseter hotell samt booking av overnatting finner du på www.elveseter.no

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Riksveier og fergesamband Sognefjorden

Tre riksveger krysser fjorden med bilferje:

E16 tangerer Sognefjordens sidefjorder ved Gudvangen, og mellom Flåm og Aurland.

Det er 6 ferjesamband som krysser fjorden:

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om ferietips rundt Sognefjorden. Lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon