Sinober Sportsstue

Her gir vi dere 3 flotte turtips i Oslomarka. Sinober Sportsstue er en av våre favorittstuer i Oslomarka. Sinober er lett tilgjengelig i Lillomarka, som strekker seg helt fra Groruddalen i sør og Maridalen i vest til Nittedal i nord. I denne delen av Oslomarka finner du mange flotte stier, skiløyper, utsiktspunkter, innsjøer og vakker skog. Sinober er flott, enten du går på bena eller på ski.

Alle veier fører til Sinober …

Først litt om hvor du kan starte turen. Det fine er at du enten kan gå tur-retur eller gå en rundtur. Det går buss eller t-bane til flere startsteder i Oslo og Nittedal, for eksempel Solemskogen, Grefsenkollen, Oset, Tonsenhagen, Kalbakken og Ammerud. Du kan også ta toget, hoppe av på en av de mindre stasjonene langs Gjøvikbanen, for eksempel Snippen og Movatn. 

Tar du bilen til Lillomarka finner du flere parkeringsplasser med mulighet for å stå over flere dager, blant annet Solemskogen, Oset, Grefsenkollen, Grorud og Ammerud. Sinober Sportsstue ligger ei snau mil fra Ammerud, tre kilometer fra Movatn, og ni kilometer fra Kjelsås/Grefsen/Solemskogen.

Vi har gått til Sinober fra flere ulike steder, noen ganger har vi kjørt bil, andre ganger kollektivt. Her får du turen til Sinober i tekst og bilder fra Solemskogen på Grefsen, Grorud/Ammerud og Movatn togstasjon.

Turtips 1: Til Sinober fra Solemskogen

Vi parkerer på utfartsparkeringen, men du kan også ta buss nr 56 fra Nydalen. Så er vi klare for herlige Lillomarka. Vi følger grusveien fra parkeringsplassen forbi bommen. Etter noen hundre meter tar vi veien og inn på stien som går i retning Styggedalsputtene. På veien går vi forbi flere myrer og små tjern.

Myrull på Karusputtene

Skogen er ganske tett, og stien blir etter hvert bratt. Denne junidagen er det hele 28 grader, og Bernt synes det er fint å fylle vannflaska med deilig, kaldt markavann fra Grytebekken.

Friskt, kaldt vann fra Grytebekken

Stiene er fine og varierte å gå på, og terrenget er akkurat passe kupert. Sinober ligger hele 406 meter over havet, så noen høydemetre blir det selvfølgelig.

Vi går via Slengfehøgda, og her er det såkalt bevaringsskog. Her er fortsatt mye gammelskog bevart, og det er et variert planteliv og et leveområde for storfugl her også.

Fløyelsmykt i skogen i dag
Utsikt fra Granberget

Kaffekopp på 440 meters høyde

Vi passerer en typisk blandingsskog ved Granbergets nedsikt på smellvakre Barlindåsen, som sannsynligvis har flere grantrær enn barlind. Lenger bak skimtes Maridalsvannet med drikkevannet vårt. Det er fint å nyte utsikten sammen med godt selskap og en kopp kaffe fra Granberget hele 440 meter over havet. Ikke så langt igjen til Sinober nå, men en kaffekopp er alltid bra, uansett hvor i skogen vi er.

Sinober Sportsstue en junidag

Det er alltid hyggelig å komme til Sinober. Kanskje fordi du har tilbakelagt noen kilometer og har god gåsamvittighet, eller kanskje fordi det rett og slett er så trivelig her. Hyggelige folk bak disken, blide folk ute på tunet, og det kryr av barn her i dag fordi det er hverdag, det er friluftsbarnehage på Sinober! At det går geiter rundt og gresser noen meter unna oss gjør heller ingenting.

Sinober dukker opp over blomsterenga

Sinober fungerer som sagt som friluftsbarnehage. Da er det flott med geiter! Skimter vi et geitehus i det fjerne ;)?

Stille og avslappet på Sinober en vakker junidag

Her er vi på Sinober en herlig junidag, og er nesten alene på tunet. Bordene er pyntet med de vakreste markblomster. En liten detalj, som vitner om at vi er velkommen til Sinober!

Markblomster på alle bordene ute!

Lillomarka Arena – et bra startpunkt

Et fantastisk anlegg for langrenn og skiskyting med snøproduksjonsanlegg for vinterbruk og rulleskiløyper på sommerstid. Denne arenaen er spesielt tilrettelagt for paraidretter, og på sommeren er rulleskiløypa tilpasset rullestolbrukere. Det er også fasiliteter for hundesport og orientering her. Parkeringsplassen her er et supert utgangspunkt for turen vår til Sinober.

Les mer om Lillomarka Arena.

Kaffe i Haga

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Turtips 2: Til Sinober fra Grorud

Det er også flott å gå fra Grorud/Ammerud til Sinober. Det er godt med parkeringsplasser ved startpunktet oppe ved Lillomarka Arena. Eller du kan T-banen til Grorud eller Ammerud og starte derfra. Er du så heldig å bo i Groruddalen 😉 er antagelig valget enkelt.

Den første gangen vi gikk til Sinober herfra gikk vi via Badedammen, og fulgte grusveier nesten helt opp til Lilloseter. Denne turen er mer lettgått enn hvis du starter på stien fra parkeringsplassen ved skistadion. Herfra går det nemlig en blåmerket sti (av og til på grusvei) opp til Sinober via Lilloseter, og det er denne som er blitt vår favorittrute.

Ren idyll på Badedammen
Mangfoldige marka vår!

Rundt Badedammen går det en flott turvei. Du kan rusle eller sykle rundt hele vannet, eller ta en avstikker til nettopp Sinober.

Blåmerket sti som er lett å følge
Litt i bratteste laget innimellom

Etter cirka 5 kilometer kommer vi til flotte Lilloseter, og her pleier vi å stoppe for en kopp kaffe.

Lilloseter er et populært utfartsmål
Kaffe og appelsin er en god gammel turtradisjon

Lilloseter er en tradisjonell, men svært oppdatert markastue, som mange av oss er glade i. Den har tilbydd servering til turgåere helt siden 1918, og er et populært utfartssted for beboerne i Groruddalen og et fint turmål hele året. Det er bra skilting og mange gode ruter å velge mellom både til fots, på ski og på sykkel. Lilloseter passer for absolutt alle! 

De siste 3 kilometerne fra Lilloseter til Sinober går vi stort sett på lettgått sti.

Idet vi får øye på turmålet vårt, Sinober, passerer vi en flott hytte, Fjellvang.

Fjellvang – lekker ubetjent Markahytte

Fjellvang Markahytte i Lillomarka
Flotte, lille Fjellvang

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.
E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!
Fjellvang har vært et feriested for friluftsinteresserte Oslofamilier i nesten hundre år. I 2004 overtok DNT Oslo og Omegn hytta og rustet den opp til ubetjent markahytte. Hytta har en fantastisk sovesal oppe på loftet, og de fargerike tømmerveggene inne i hytta gjør den ekstra koselig. Denne hytta har strøm, og gjestene disponerer et fullt utstyrt kjøkken med elektrisk komfyr. Vann må hentes i brønn. Du må ta med egen sovepose. Husk å bestille sengeplass på forhånd!

Sinober når vi kommer fra Grorudkanten
Klikk på Pin for å lagre til senere!

Turtips 3: Til Sinober fra Movatn stasjon

Har du lyst på en kortere tur på rundt 5 km tur/retur anbefaler vi å gå fra Movatn. Da tar du ganske enkelt toget til Movatn stasjon, og følger skiltene som starter like ved perrongen.

Vi går via Burås og Ormetjern til Sinober. Burås er en tidligere Markaplass, og ligger mellom Movatn og Sinober. Nå står det bare en hytte her oppe, for hovedhuset er nemlig flyttet til Movatn. Det er greit å gå til Burås sommer som vinter. Det går blåmerket sti hit fra nordsiden av Søndre Movann, og den går videre helt frem til Sinober. Det går også skogsbilvei hit fra Nordre Movann, og den er fin å sykle.

Movatn i all sin prakt
Hva speider mannen etter?

Som nevnt er det bare en kort tur fra Movatn til Sinober, så her kan også små barn være med. Det er riktignok stort sett oppover til Sinober, men desto enklere blir jo hjemturen! ReiseKick ønsker alle en god tur, uansett hvor du starter fra!

Hvor ligger Sinober?

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips til andre turer i Oslo

Turtips i Oslomarka
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Oslo – byen med de vakre øyene
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bygdøy – for hele familien!
Ja vi elsker Frognerparken!
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK

Websider å ta en titt på

DNT Oslo og omegn
http://www.ut.no

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon