På tur langs Akerselva

Visste du at det går en tursti langs den blå paradegata Akerselva? Bli med på tur langs Akerselva. Den starter ved Maridalsvannet, og lander i Oslofjorden! Vi kan garantere en spennende reise, og skal passere mye industrihistorie, fossekraft, bade- og rekreasjonsområder, fiskeplasser, skogsområder og dyre- og planteliv! Tur langa Akerselva, tur Akerselva, turtips Oslo

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-bernt.jpg
Småkaldt på mårran, på med jakka. Men kom igjen, dette blir gøy!

Akerselva er en del av byens identitet, og å gå langs elva er som å vandre gjennom Norges industrihistorie. Vi skal se bygningene langs elva, få vite litt om folkene som jobbet her og om det levde livet her. Og hvilken annen hovedstad kan skryte av en relativt naturlig elv med 20 fosser, noenogførti broer og mer enn 100 fuglearter?

Start ved Maridalsvannet

Vi starter ved Maridalsvannet, Oslos største drikkevann. Vannet har vært drikkevannskilde siden 1867. her ligger også Oset vannbehandlingsanlegg, som er Europas største i sitt slag i fjell!

This image has an empty alt attribute; its file name is fullsizeoutput_6399.jpeg
Start ved Maridalsvannet

Ved Brekkefossen lå Brekkesaga, som var i drift til 1965. Da ble Akerselvas siste sagbruk stengt. Brekkesaga ligger på vestsiden av elva, og hadde egen kraftstasjon fra 1892, som står her ennå. Byens reneste badevann finner du i Brekkedammen rett ovenfor. Tur langa Akerselva, tur Akerselva, turtips Oslo

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerse4lva-brekkfossen.jpg
Brekkefossen

Industrieventyr i Nydalen

Vi passerer to store industrieventyr. Det første er Nydalens Compagnie. Da tekstilbedriften ble grunnlagt i 1845, var området villmark. Dette var lenge landets største tekstilfabrikk med 1100 ansatte, og arbeidsplassen sørget for bolig, bedehus, spisehus, bad og skole. Etter hvert måtte bedriften gi tapt for utenlandsk konkurranse, og i 1967 ble driften lagt ned.

This image has an empty alt attribute; its file name is fullsizeoutput_63e1.jpeg
Nydalens Compagnie – et viktig levebrød for byens innbyggere fra 1845 til 1967

Ikke langt nedenfor Nydalens Compagnie kommer vi til Nydalens andre industrigigant, Christiania Spigerverk, grunnlagt i 1853. I motsetning til Nydalens Compagnie var dette en typisk mannsarbeidsplass. Nydalen har forresten i løpet av de siste 20 årene gjennomgått en total transformasjon.

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-nydalen.jpg
Dagens moderne Nydalen

All industrien på 1800-tallet forurenset Akerselva så mye at vanninntaket i Christiania ble flyttet til Maridalsvannet i 1867. Dremed trengte jo byen en vannvokter med full kontroll, og den gule vannvokterboligen ble oppført i gotisk stil i 1867. Tur langa Akerselva, tur Akerselva, turtips Oslo

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-vannvokterbolig.jpg
Vannvokterboligen – oppført i 1867

Fabrikkutslipp og kloakk gjorde Akerselva til en stinkende pøl. Det ble etter hvert så ille at de konservative i 1915 foreslo å legge lokk over elva. I 1917 vedtok bystyret at elva skulle bli renere, og elvebredden skulle parklegges. Dette skulle, som vi alle vet, ta veldig laaaaaaang tid.

Blå møller på Bjølsen

Helt fra 1300-tallet har det vært møller ved Bjølsenfossen. I 1884 tok Bjølsen Valsemølle over, og ble i 1919 landets største hvetemølle og melprodusent. Siloen er fra 1939, og så sent som i 1967 leverte elva kraft til produksjonen. Mølla hadde hele 60 hester som fraktet korn og mel mellom Vippetangen og møllene på Bjølsen og Nedre Foss. Bjølsenfossen blir også kalt Lille Niagara, og er den største fossen i Akerselva med et fall på hele 16 meter! Dessverre er fossen nå innelåst på fabrikkområdet.

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-bjc3b8lsen-valsemc3b8lle.jpg
Siloen på Bjølsen Valsemølle – malt i byens blåfarge

Sden 1712 har folk drevet med såpekoking langs elva, i 1833 ble forløperen til Lilleborg Fabrikker grunnlagt. Du har vel hørt om Peder Møller? I tillegg til å drive fabrikken drev han Oslos eldste apotek, Svaneapoteket. Han fant opp en ny metode for tranproduksjon, og alet også opp igler i Akerselva!!! Og Lilleborg produserte såpe ved Akerselva helt fram til 1997! Tur langa Akerselva, turtips Oslo

Sagene – Akerselvas episenter

Vi kommer til den travle Bentsebrua, der Ole Bentzen og Gerhard Treschow i 1690-årene bygde Norges aller første papirfabrikk, Bentse Brug. som laget avispapir og brunpapir. Papirproduksjonen her ble nedlagt i 1898.

Neste stopp er Myraløkka, formet som et amfi, fordi det har blitt gravd ut enorme mengder leire som ble brent til teglstein. På toppen av Myraløkka ligger arbeiderboliger i kul, engelsk stil. Disse sto ferdig i 1914, og tilhørte Myrens Verksted rett ved.

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-park.jpg
Amfiaktige Myraløkka på Sagene

Den gule Glads vakre mølle

Vi kommer til Vøyenbrua, byens drikkekilde fra begynnelsen av 1600-tallet. Uthulte trestokker førte den gang vannet til Akershus festning og til byens vannposter. Mot en avgift kunne byens borgere få lagt stikkledning til vannposter på egen gårdsplass. Ved Vøyenfallene kneiser den gule Glads mølle. Bygningen er fra 1736, og er Akerselvas eldste bevarte, og eneste fredete fabrikkbygning. Her ble det produsert skrivepapir, protokollpapir og senere grammofoner, gitt!

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-gul-mc3b8lle.jpg
Den gule Glads mølle

Oscar Braathens nærmiljø

Beierbrua har navn etter skredder Anders Beyer, som eide den fra 1671. Den opprinnelige kjørebrua fra 1837 brant ned, men ble restaurert til opprinnelig utseende. I dag er Beierbrua gangbru, og en av de fineste bruene langs elva. Dette er fabrikkjentenes bru, hvor de hastet over til tekstilfabrikkene Hjula og Graah. Brua var selvsagt bindeleddet mellom tekstilindustri på vestsiden og boligområder på østsiden. Oscar Braathen vokste opp her som barn med en alenemor som var fabrikkarbeiderske. Han skriver om hverdagen deres: Tur langa Akerselva, tur Akerselva, turtips Oslo

«Det er aa gaa fra kammerset til spinderiet og fra spinderiet til kammerset, det!
Længer kommer vi ikke i detta livet. Og Nordre Gravlund ligger straks ovenfor, så
vi trænger ikke dra saa langt når vi har sliti fra os her paa jorda, heller».

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-statur-arbeidekvinnene.jpg
Ellen Jacobsen: Fabrikkjenter 1986

På den andre siden av brua ligger Sagene Bryggeri. Ta deg tid til et besøk på dette kule bryggeriet.

Sagene Bryggeri er verdt et besøk!

Denne rødmalte stua rett ved Beierbrua er en av de få stuene vi møter langs elva. Den ligger for seg selv blant Akerselvas mektige fabrikker. Huset ble bygget i 1800 som sagmesterbolig, og har fått sitt navn etter Hønse-Lovisa, fra Oscar Braathens “Ungen.” Hønse-Lovisa har altså aldri satt sine ben her. I dag er det kulturkafè her. Sjekk de nyyyyydelige vaflene! Tur langa Akerselva, tur Akerselva, turtips Oslo

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-hc3b8nse-lovisa-foss.jpg
Hønse-Lovisas hus på Sagene

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Full fres forbi Grünerløkka

Før gikk båtene helt opp til Nedre Foss. Her finnes det spor etter landets eldste mølledrift. Munkene fra Hovedøya hadde sin mølle her. Den ble overtatt av Kongen i 1537, og fikk navnet Kongens mølle.

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-2.jpg
Stien går tett på elva – også her på Grünerløkka

Ved Nedre Foss har det vært mølledrift fra 1200-tallet til 1985. Kommunen kjøpte områder her for å anlegge et av Akerselvas største grøntområder, og dermed er målet om sammenhengende park langs hele Akerselva oppfylt! Tur langa Akerselva, tur Akerselva, turtips Oslo

Mesteparten av praktbygningen på Nedre Foss gikk tapt i en brann i 2015. Det skjedde bare sju måneder etter at de hadde åpnet etter en omfattende oppussing. Nå er den bygd opp. Vi har prøvd den, nydelig mat og drikke og topp service!

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-foss-gacc8ard.jpg
Nedre Foss – en praktbygning på Løkka

Marked på Blå – vin på Syng

Ett av byens populære konsertsteder, Blå, ligger ved Akerselva. Søndager er det marked med salg av kunst og håndverk og et yrende folkeliv her.

Rett nedenfor Blå kommer vi til Syng, en fargerik kafé, både ut og inne, som frister med et glass hvitvin i solskinnet, og vi er slett ikke vonde å be. Godt å ta en pause for å ta innover seg alle de historiske inntrykkene.

Inne på SYNG – minst like fargerikt som ute!

Akerselva på vei inn i byens sentrum

Ankerbrua neste, oppkalt etter en av Oslos rikeste familier, Ankerfamilien, også kalt Eventyrbrua. Bronseutsmykningene fra 1937 er lagd av Dyre Vaa og hentet fra forskjellige norske folkeeventyr. De nakne skulpturene skapte den gang hissige debatter i avisene.

This image has an empty alt attribute; its file name is fullsizeoutput_63e8.jpeg
Ankerbrua – også kalt Eventyrbrua

Så langt har vi møtt mange av Akerselvas historiske bygninger som har stått der i tiår etter tiår. Når vi legger ut på den siste strekningen, har bulldosere rasert det meste av historien.

Vi kommer til Hausmannsbrua, en vakker verneverdig støpejernsbro fra 1892. Byen hadde nemlig anskaffet en 18-tonns moderne dampveisvals, og da måtte det en sterk bro til for å bære tyngden.

This image has an empty alt attribute; its file name is hausmannsbrua-oslo-akerselva.jpg
Slapper av Under Hausmannsbrua

Siste stopp: Byens stebarn

Vaterland var en gang et område med smug, trehus og småbåter. Her hadde Oslofolk båtplassene sine, før alt ble jevnet med jorda og deler av elva ble lagt under lokk i 1960-årene. De gamle trehusene ble erstattet av høyhus og trafikkmaskiner. Vaterland ble kalt byens stebarn. Kanskje fordi dette var Oslos slum en gang. Skulle du bo i byen, måtte du bygge hus av mur, og det var dyrt. Derfor oppsto det forsteder med trehus. De som bodde der, hadde færre rettigheter, og ble sett ned på. Fattigste området var Fjerdingen, som lå på vestsiden av Akerselva på Vaterland, i dagens Christian Kroghs gate.

This image has an empty alt attribute; its file name is oslo-akerselva-vaterland.jpg
Her var det båtplasser før i tiden

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Akerselva åpnes – ut i fjorden

Vi kommer til Vaterlandsparken, og elva forsvinner inn i en 500 meter lang tunnel før den dukker opp igjen helt ute ved Oslofjorden. Her ute er bidrar elva til å skape et lite nett av kanaler, før den renner ut i Oslofjorden. I dag er det tydeligvis kajakkkurs i elva.

Kajakkfolket har inntatt Akerselva!

Ved Akerselvas ende har byens blå paradegate vært vitne til at en splitter ny bydel har vokst frem. Her kan du bruke en hel dag bare på å besøke byens nye, flotte kulturattraksjoner som operaen, biblioteket og Munch-museet!

Bjørvika – Oslos lille-Venezia?
This image has an empty alt attribute; its file name is fullsizeoutput_634d.jpeg
Den norske opera og Deichmanske Bibliotek
Mektige Munch-museet

Hvem passer den for:
Turen langs Akerselva er en lettgått tur, og passer for de fleste. Start øverst!

Hvordan komme seg hit:
Det går både buss (nr 54) og tog fra Oslo S. til Kjelsås.
Dersom du kjører, kan du parkere ved stasjonen.

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer 

En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte turen langs Akerselva. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon